Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сняг затрупа Северозапада, две села от община Бойница- блокирани

Две села от община Бойница са откъснати от общинския център, ще се търси съдействието на Гражданска защита.
 
"Затворени са пътищата за Гръцковски колиби и Каниц. Пътят е непроходим, има навявания, утре екипи на Гражданска защита ще доставят хранителни продукти", съобщи за РАДИО ВИДИН кметът Анета Генчева.
 
Един метър стигнаха преспите сняг на места в Кула. Зимната обстановка в граничния град е усложнена. Автобуси пътуваха само по пътя Видин- Кула. Екип на пожарната премахваше снега по покривите на обществените сгради. Хората в малкото градче усилено купуваха от местния магазин лопати, с които да ринат големия сняг. През целия ден вятърът създаваше предпоставки за още по- студено време. Снегонавявания има по пътя към Коста Перчово, Чичил и Големаново, но във всички села са доставени продукти от първа необходимост, съобщиха от Общината.

В Белоградчик продължава да вали сняг, който вятърът навява и движението както в града, така и извън него е затруднено, съобщи сътрудникът на РАДИО ВИДИН Иванка Петрова. По информация на шофьори, пътят до гр. Димово в посока Белоградчик- Видин е трудно- проходим, с навеища. Към селата в посока с. Рабиша снегорини са започнали да чистят едва след 12.00ч. на обяд. Отсечката с. Бело поле - Дреновец също не е разчистена и с навеища. От енергото съобщиха, че са имали само едно повикване за прекъснато електроснабдяване в с. Дреновец, но аварията е отстранена. От дежурната служба в Общината съобщиха, че засега няма бедстващи селища в общината. В някои квартали на града няма вода, защото дебитът е намалял и водата по трасето от водохващането замръзва. Водоснабдяването се пренасочва по тези квартали в определени часове.

"Въпреки усложнената пътна обстановка, автобусите по линията Видин- София се движеха нормално, като се отчита закъснение от няколко минути", каза Вергил Алексиев, собственик на превозваческа фирма. По думите му, след като бе въведена забраната за движението на товарни автомобили по републиканските пътища, движението е по- спокойно. По- пробмлемни са "вътрешните курсове", заради недобре почистени пътни участъци.

По информация на ОПУ- Видин пътищата в областта са проходими при зимни условия. Усложнена е пътната обстановка към някои населени места от общините Чупрене, Макреш и Грамада. Затворени за движение са пътищата Церова
вода-Милчина лъка- Буковец- Видин, Церова вода- Раковица и Киреево- Раковица.
Продължава интензивното снегопочистгване на територията на община Лом, предаде сътрудникът на РАДИО ВИДИН Владимир Недев. За овладяване на създалата се ситуация след обилния снеговалеж тази нощ работят 10 машини - два челни товарача и 8 снегорина. 60 души от общинското предприятие "Чистота", както и ангажираните в програми за временна заетост, почистват ръчно улуците в града. За района на болницата се грижи постоянен екип от 5 души, които почистват подходите и пътя към лечебното заведение. Приоритетно се чистят улиците около училищата, болницата, общинския пазар, пощенската станция, както и тези, водещи към пожарната и полицията. Екип от хора и техника почиства главната улица и централния градски площад, а почистването на улица "Дунавска" е изцяло ръчно, за да се предпази от увреждане новата пътна настилка. Пътищата от общинската пътна мрежа са проходими при зимни условия.
По данни на хидрометеорологичната станция снежната покривка в района на Лом е неравномерна и е с дебелина 49 сантиметра. Количеството на валежите през последното денонощие е 9 литра на квадратен метър. Заради прогнозите за усилване на снеговалежа и за евентуално усложняване на пътната обстановка, от общинска администрация са се договорили с ръководството на Пристанищен комплекс- Лом, хора и техника на порта също да се включат в почистването на снега.

Пътната обстановка във Враца е спокойна, въпреки обилните валежи от сняг, съобщи сътрудникът на РАДИО ВИДИН Ева Каралийска. Няма затворени пътища от републиканската пътна мрежа. Днес три роторни машини са чистили пътя за "Леденика", участъка Мездра- с. Люти дол и Мездра- с. Кален, сега машините почистват пътя Враца- Мездра. Вятър духа в общините след Борован към река Дунав. На места по пътищата там има навявания от сняг. Републиканската пътна мрежа е забранена за движение за тежки автомобили над 10 тона.
Авария остави махали от село Средни рът, община Роман днес без ток. Аварията се отстранява и в момента. Няма данни за други населени места без ток, вода и телефони. Спокойна е и обстановката около реките и язовирите.

Навсякъде трудности създават паркираните по тесните градски улици автомобили, които препятстват снегопопочистването.

Предвид влошаването на времето и въведения код "оранжево" за опасни метеорологични явления през следващите дни, от пътните управления препоръчват да не се предприемат пътувания, ако не е наложително. Очакванията на метеоролозите са за силен вятър, сняг и поледици, което допълнително ще влоши пътната обстановка.
По публикацията работи: ЕКИП НА РАДИО ВИДИН


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Видабаскет" победи и "Спартак"

Мъжкият отбор на БК "Видабаскет" записа втора поредна победа в новото първенство на Българската баскетболна лига и оглави временното класиране. В среща от А група, Регион "Запад" видиначни се наложиха с 86:72 точки (28:19; 12:21; 23:16; 23:16) над "Спартак" Сандански в столичната зала "Триадица".  Момчетата на треньора Иван Тилев започнаха по-добре..

публикувано на 20.10.24 в 16:33

Стотици се събраха на фестивала на виното и хорото в Гомотарци

Фестивал  на виното и хорото се проведе за пета поредна година в крайдунавското село Гомотарци. Той се организира от кметството в Гомотарци и местното читалище "Просвета-1928".  Събитието откри кметът на Гомотарци Желязко Станков : "За мен е радост, че нашето красиво село за пореден път е домакин на такова вълнуващо събитие. Днес е празник не..

публикувано на 20.10.24 в 15:13

30% е избирателната активност в Габровница към обяд

В монтанското село избират нов кмет, а кандидатите са двама. Няма констатирани нарушения, като  250 жители на Габровница са преминали през единствената изборна секция до обяд. Това прави около 30% от имащите право на глас за кмет на монтанското село.  "Няма напрежение и нарушения на изборния процес. Всичко е тихо, спокойно, нормално и нямаме..

публикувано на 20.10.24 в 14:58

И днес водата във Видинско остава негодна за пиене

Поради извършване на есенна дезинфекция, до 17.00 часа днес, остава негодна за пиене водата в много населени места в община Видин. От ръководството на "Водоснабдяване и канализация" уведомяват населението на града и селата Новоселци, Слана Бара, Акациево, Рупци, Кошава,Гомотарци, Сланотрън, Кутово, Антимово, Покрайна, Иново, Капитановци, Градец,..

публикувано на 20.10.24 в 09:30

Предлагат изменение в Наредбата за организация на движението във Враца

Местната администрация във Враца предлага изменение в Наредбата за организацията и безопасността на движението. Предложението е да се задържат тротинетки и велосипедите на нарушителите, докато не платят глобата за движение в забранените зони.  Причината за затягане на мерките е поради зачестилите инциденти от началото на годината - 2 блъснати деца по..

публикувано на 20.10.24 в 09:24

Удължиха срока за избор на съдебни заседатели за окръжния съд в Монтана.

Общинският съвет в Лом удължи процедурата за определяне на четирима съдебни заседатели за окръжния съд в Монтана. Новият краен срок за подаване на документите е 31 октомври, съобщават от общинската управа.  Изискването към кандидатите е да са дееспособни български граждани на възраст от 21 до 68 години. Да не са осъждани за умишлено престъпление,..

публикувано на 20.10.24 в 09:19

Продължават ремонтните дейности във врачанския квартал "Бистрец"

Напредват дейностите по цялостното възстановяване на пътната инфраструктура в квартал "Бистрец", стана ясно от пресконференция в община Враца.  Към момента са подготвени над 13 улици за асфалтиране, като на три от тях вече е положен биндер и се асфалтират и тротоарите, обясни кметът Калин Каменов.  В средата на август стартираха строително-ремонтните..

публикувано на 20.10.24 в 09:11