Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красив, но опасен е брегът на Дунав

През последните денонощия над Българския Северозапад властват минусовите температури и река Дунав продължава да замръзва.
 
Слушатели на РАДИО ВИДИН сигнализираха за играещи деца върху леда край видинския плаж. Трябва ли да се излезе с ограничителна заповед?- попитахме в Областна администрация Видин и кмета на Видин Герго Гергов.

"Разпореждането с плажната ивица не е на Община Видин, а на Областната администрация. Но аз също ще издам забранителна заповед, защото е важно да бъдат предотвратени евентуални инциденти. Приканям всички родители да са внимателни и да наглеждат децата си"- каза кметът Герго Гергов.
 
Областният управител на Видин Пламен Стефанов каза за РАДИО ВИДИН, че в рамките на работния ден на сайта на Областната администрация ще бъде публикувана забранителна заповед:
 
Във връзка с усложнената обстановка по река Дунав, образувалия се ледоход и опасността от възникването на инциденти със заповед № РД 09/16 от 10.02.2012 г. (на основание чл.32, ал.1 във връзка с чл.31, ал.1, т.9 от Закона за администрацията) се забранява достъпът на малолетни и непълнолетни граждани до водните площи на река Дунав на територията на област Видин.
 
Настоящата заповед е изпратена и до кметовете на общините Видин, Ново село, Димово и Брегово, както и на Областна дирекция на МВР Видин и Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" Видин за предприемане на мерки по обезопасяването и недопускането на деца, в близост до образувалия се ледоход по повърхността на река Дунав.

"Дойдохме да се снимаме за спомен. Забавно е"- безгрижни са играещите на леда край реката деца...  

© Снимка: Росен Ракаджиев

 
Някои от разхождащите се край река Дунав видинчани имаха късмета да видят двойка неми лебеди. Водоплаващите птици търсят храна в залива на реката, близо до градския плаж "Баба Вида". От РИОСВ Монтана потвърдиха за РАДИО ВИДИН, че птиците вероятно мигрират от близките вътрешни водоеми.
 
"Редица от малките язовири в северозападна България замръзват. Причината е в продължителните ниски температури. Това води до ограничаване на хранителната база на птиците, които са принудени да търсят други незамръзващи водни площи", коментират от екоинспекцията.

© Снимка: Росен Ракаджиев

 
 
 
Немият лебед е най-едрият представител на разред Гъскоподобни. Тежи между 7 и 15 кг, тялото му достига дължина от 150-170 см, а размахът на крилете му е около 220-240 см. Оперението му е чисто бяло, като младите птици са светло сиви, с кафеникав оттенък, бяла окраска придобиват на третата година.
По публикацията работи: ЕКИП на РАДИО ВИДИН


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пожарникари потушиха пожар в сечище край село Арчар

На 7 август в 21.17 часа постъпил сигнал за горящи дървени трупи в сечище в близост до с. Арчар , съобщават от Областната дирекция на МВР във Видин. Пристигналите на мястото два екипа на видинската пожарна служба потушили пламъците. Огънят унищожил около 200 кубика трупи, гората била спасена. Причината за пожара е в процес на установяване...

публикувано на 08.08.24 в 11:57

Моторист пострада при катастрофа в Берковица

Моторист пострада при пътно-транспортно произшествие с лек автомобил в Берковица . Инцидентът е станал вчера, 7 август, около 12:45 часа на кръстовището на ул. "Александровска" с ул. "Цар Асен", срещу строителен магазин. 44-годишна жена шофьор от същия град, при управление на лек автомобил, движейки се към центъра на Берковица, предприема ляв завой..

публикувано на 08.08.24 в 11:08
Центърът ще се помещава в Бдинския манастир във Видин.

Православен център ще лекува зависимости във Видин

Православен център за лечение на зависими „Свето Успение Богородично“ се очаква да бъде открит през септември във Видин . Той е създаден по инициатива на Българския патриарх Даниил, Видинската митрополия и фондация „Социално развитие и култура“. Центърът ще предоставя помощ и подкрепа на хора, страдащи от различни форми на зависимост - от алкохол,..

публикувано на 08.08.24 в 10:01

Отстраниха аварията, оставила Лом близо денонощие без вода

Отстраниха аварията, оставила Лом и села без вода близо 24 часа. До късно снощи екипи са работили на терен. Повреда в напорния водопровод при село Добри дол остави без вода над 20 000 души. След спешна среща на кмета на Лом Цветан Петров и управителя на ВиК Монтана инж. Валери Иванов бяха предприети мерки. До късно снощи екипи отстраняваха..

публикувано на 08.08.24 в 09:54

Електробуси ще возят до селата край Враца

Съвсем скоро Враца ще се превърне в първата община не само в България, но и на Балканите, с напълно модерен и екологичен градски транспорт . В рамките на одобрения проект по Плана за възстановяване градът ще разполага с 6 новопроизведени електробуси, съобщиха от общинската управа. Новият подвижен състав ще обслужва изцяло линиите на..

публикувано на 08.08.24 в 09:47

Магурата става сцена на спектакъла "Възкресението на Евридика"

На 17 август от 13 часа  в п ещера Магура  край Белоградчик  спектакъл ще потопи зрителите в света на древните траки и мегалитната цивилизация по нашите земи. "Възкресението на Евридика" е музикално-драматургично сценично произведение, в което зрителите могат да се потопят и да съпреживеят митичния разказ за Орфей и Евридика, за любовта,..

публикувано на 08.08.24 в 08:30

Кметът на Козлодуй е възстановила в хазната на Общината 76 000 лв., изхарчени за козметични процедури

Проверка на Сметната палата е установила, че от бюджета на Община Козлодуй са похарчени 50 000 лева за козметични процедури, бельо, козметика и други стоки и услуги, които не са свързани с дейността и функцията на местната управа.  В одитния доклад е посочено, че кметът Маринела Николова е възстановила неправомерно изразходваните средства.  Одитът на..

публикувано на 08.08.24 в 07:52