Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По стар стил и със стари надежди срещат Трифон Зарезан в община Ново село

Трифон Зарезановите празници в Новоселска община продължават. На 11 февруари, в събота, зарязват стопаните от малкото село с много лозя- Флорентин. С нов репертоар танцовият състав при читалището ще поздрави лозарите. И както е редно на този ден- ще се лее вино, ще дими вкусна скара.

Последните слънчеви дни позволиха на техниката и хората да се съберат за почистването на площада в центъра на общината- Ново село, където след три дни пак ще се вият кръшни хорà.

За местните хора празникът е повод гости за Деня на община Ново село- 14 февруари, да бъдат и приятели, пред които има с какво да се похвалят. А и да споделят какво още не им достига, та покрай празничните разговори да проучат възможностите да получат помощ за съживяването на региона. Един от най-важните и наболели въпроси е къде лозарите да пласират своята продукция?
 
Няколко години вече избата на "Новоселска гъмза" изкупува ограничени количества грозде за вино от стопани, броящи се на пръстите на едната ръка. За сега опитите на Общината да привлече представители на винарски фирми остават неуспешни, поради високите цени на гроздето. Върви неофициална информация, която обещава да се превърне в хубава новина, че през пролетта ще започне строителството на нова изба в село Неговановци.
 
Лозарите са свикнали да живеят с надежди- за по-лека зима без лют мраз; за хубава пролет с навременна резитба; за слънчево лято, без мана и болести по лозята; за златна есен с добра реколта. Под дебел сняг и отново с тези надежди ще зарежат и тази година на 11 и 14 февруари и във Флорентин, и в Ново село.
По публикацията работи: Светла Бондова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Сградата на Община Враца ще бъде осветена в зелено

Сградата на Община Враца ще бъде осветена в зелено тази вечер, съобщиха от местната управа.  По повод Европейския ден на донорството и трансплантацията, сградата на администрацията ще бъде  осветена в зелено на 5 октомври от 19:15 часа. Инициативата се осъществява съвместно с Изпълнителна агенция "Медицински надзор" и цели популяризирането в..

публикувано на 05.10.24 в 12:35

Ремонтират улици в община Борован

В Община Борован върви работата по изпълнение на инфраструктурния проект за "Ремонт и рехабилитация на улици в Oбщина Борован".  На 2 септември е открита строителната площадка и ремонтните дейности по населените места. По проекта се предвижда да се извърши реконструкция и рехабилитация на следните улици: село Борован – ул. "Тошка Петрова' ;..

публикувано на 05.10.24 в 10:00

Маркови дрехи за благотворителност ще продават в Монтана

Маркови дрехи на достъпни цени ще се предлагат в Монтана. Идеята е на инфлуенсърките Йоана Димитрова, Ивомила Петкова, Ванеса Кьосина и Симона Колева. Певицата Йоана Димитрова е от Монтана, финалист в популярен музикален формат. В момента Йоана гледа едногодишната си дъщеричка. Подобен базар се организира за първи път в Монтана "Ще продаваме..

публикувано на 05.10.24 в 09:35

Повече от 240 милиона лева са били инвестирани в област Враца

Повече от 240 милиона лева са били инвестирани във Враца и областта от Сдружението за модерна търговия. Организацията обединява едни от най-големите търговски вериги, които притежават над 750 обекта с близо 24 000 служители в цяла България.  Компаниите от сдружението оперират в сферата на бързо оборотните стоки, бяла и черна техника, продукти за..

публикувано на 05.10.24 в 09:16

Ивелина Йосифова: Да си учител не е лесно

На 5 октомври отбелязваме Международния ден на учителя. Чества се в знак на почит към приноса на учителите за развитието на обществото.  Учителската професия е сбъдната мечта за 26-годишната Ивелина Йосифова, която е най-младият учител в  област Монтана. От тази есен преподава в езиковата гимназия в града.  "За пръв път преподавам тази година..

публикувано на 05.10.24 в 08:30

Около 400 ученици ще решават задачи на Димитровденското математическо състезание във Видин

Двадесетото Димитровденско математическо състезание ще се проведе на 19 октомври във Видин. То е по повод духовния празник на града- Димитровден, който се отбелязва на 26 октомври. В него ще вземат участие ученици от 3-и до 12-и клас, каза за Радио Видин Камелия Иванова , учител по математика: "Тази година отново сме поканили гостите от Сърбия..

публикувано на 05.10.24 в 07:30

Снимката на 4 октомври 2024 година

Над 70% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след 2021 година.  Според видинчани да спестяваш в крайдунавския град е практически невъзможно. Безплатни продукти за новородени деца от бедни и рискови семейства ще се раздават по процедура „За по-добро бъдеще" на Програма „Храни и основно материално..

публикувано на 04.10.24 в 18:05