Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слаб ловен сезон в Белоградчик

По- слаб ловен сезон отчичат от Ловно- рибарско сдружение "Миджур" в село Чупрене. След края на ловния сезон става ясно, че при планирни 235 диви свине са отстреляни едва 131. При дребния дивеч- при планирани 70 заека, уловът е 27 бройки. Отстреляни са и само 39 яребици, при план 310, не е отстрелян нито един фазан.

По- различна е картината при прелетния и водоплаващ дивеч. Гривякът през изминалата година е бил в изобилие и любителите на този вид лов са отстреляли 322 бройки. Пъдпъдък е имало само където е било влажно, гургулици почти е нямало. Затова от тях са отстреляни по петдесетина бройки. Преобладаващ вид от хищниците са чакалите, те застрашават както дивите, така и домашните животни. Често отстрелвани са и лисиците.

Според отчета, причината за тези слаби резултати е, че точно в средата на ловния район на сдружението вилня горски пожар. Продължителната суша като добавка накара дивите свине да променят пътя си от полето към Балкана. Животните мигрираха на по- добри местообитания.

Но ръководството и членовете на Сдружението са положили много усилия през цялата година за подхранването на дивеча. Закупени са 24 тона царевица за зимно подхранване, а на 125 дка. дивечови ниви е засят 1,5 тона овес. През есента са добавени още 50 дка. Изорани са и 175 дка., които през пролетта също ще бъдат засети с овес. Сдружението е продължило да развъжда и фазани. През 2011 година са закупени 900 броя, които са разселени през месец август. През месец септември всички хранилки са проверени от служители на Държавните горски стопанства на територията на Сдружението. Съставени са протоколи, след това хранилките са заредени с концентриран, листников и груб фураж.

ЛРС "Миджур" проведе и две мащабни мероприятия през изминалата година. Едното е станалата вече традиционна киноложка изложба в с. Чупрене, която е голяма атракция за притежателите и любителите на ловни кучета. А по време на международния българо- сръбски събор на прохода Къдъ боаз организира трофейна изложба заедно с колегите си от Сърбия. Ръководството и членовете на сдружението се надяват тази година да имат по- добра слука и усилията, които полагат за животните в района си да не са напразни, защото ловният спорт е голямо удоволствие, но и голямо задължение.
По публикацията работи: Иванка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44

ВиК-Берковица е глобена заради замърсена вода в село Бързия

Здравната инспекция в Монтана наложи глоба на ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия . Пробите от централното водоснабдяване показали и наличието на колиформи.  Две от изследваните проби, взети от централното водоснабдяване на селото, от хранителен магазин и от чешма в центъра на населеното място, показали наличието..

публикувано на 19.07.24 в 14:38

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00