Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 4 март се навършват 70 години от най-голямото за последните 100 години наводняване на Видин

Видинският митрополит Дометиан отслужи панахида в памет на загиналите жители на Видин, жертви на наводнението от 4 март 1942 година.

По-възрастните видинчани още помнят разрушителната мощ на реката през онази година. Природното бедствие е известно още като "потопът". В Държавния архив се пазят редица документи за трагедията, сполетяла града в ранната пролет на 1942 година.
"Люта, студена зима, подранила с виелица още през средата на 1941 година. Температурите не се повишаваха над минус 10-15 градуса. Водите на Дунав отдавна бяха замръзнали изцяло", разказва Костадин Кръстев, очевидец на наводнението, по време на което той е едва 15-годишен.
Подобно явление е имало и през далечната 1928 година. Тогава ледът бил толкова дебел, че предприемчив фермер успял да прекара през реката от Румъния вършачка, теглена от волски впряг. Едва в края на февруари 1942 година настъпва леко затопляне. Капчуците закапват, по улиците потичат вадички вода, пролеттта настъпва.
Архивните материали разказват, как един следобед през първите дни на март, ледът сковал Дунав започва да се пука и огромни ледени блокове бавно тръгват по течението. Нивото на водата бързо се вдига. Възрастните хора разказват, че през нощта на 3 срещу 4 март реката започнала да излиза от коритото си. Настъпва суматоха- хората грабват най-необходимото и бързат да се спасяват. Поради липса на камиони по онова време мобилизират волски коли за евакуация на населението. До вечерта на същия ден водата малко отстъпва остава. Настъпилото успокоение обаче е кратко. През нощта камбаните забиват тревожно, за да предупредят видинчани за прииждащата отново вода. Този път приливната вълна е доста по-голяма от първата. Някои от къщите не издържат на напора на водната стихия. На сутринта хората, потърсили спасение по покривите на къщите си, са прибрани с рибарски лодки.

© Снимка: ДЪРЖАВЕН АРХИВ- ВИДИН

На незалятата част откъм северната страна на Общината, (сега музей "Конака"), където е била конюшнята на пожарната команда, колят спасения от удавяне добитък и разнасят безплатно месо и хляб по незалетите къщи. Вода се пие от разтопен сняг, останал по покривите. От Плевен пристига отделение с военни понтони. Разпоредена е пълна евакуация на града.

Сред преживелите наводнението е и 88-годишният Ангел Иванов: "Бе към 14 часа и заедно с приятеля ми Борис Цветков се разхождахме в градския парк. В един момент се разнесе силен грохот. Тогава не разбрахме какво точно се случва. Първата вълна помете металната ограда край реката. Към 17 часа ни казаха, че Дунав е залял и фабрика "Загорка"- разказва възрастният мъж. Същата нощ баща му, опитен кръчмар, сменил всички стари канелки на буретата в избата. Постъпката му се оказала далновидна- това спасило виното.

"Прасето беше прескочило прозореца и умряло в спалнята, но от виното една капка не сме хвърлили", добавя Ангел Иванов.

Впоследствие се изяснява, че наводнението е предизвикано от големи ледени блокове, препречили реката край островите Чифтилер (сега "Богдан") и образували бент на реката. В резултат на това прииждащата вода се разляла и наводнила града. Бедствието е предизвикано при ниво на реката 902 см.
 
Във Видин по време на наводнението загиват 13 души, разрушени или застрашени от срутване са 345 жилищни сгради. В околните села- Арчар, Ботево, Цар Симеоново, Антимово, Кутово, Слана бара, Новоселци и Покрайна са разрушени или повредени 665 сгради, унищожени са стопански постройки и стотици декари земеделски насаждения. По-късно проблем създават и рояците комари, завъдили се в образувалите се блата.

"Видин бе обявен за град с малария и за компенсация раздаваха по 40 лв на всеки държавен чиновник", спомня си още Ангел Иванов.

Първото опустошително наводнение на Видин, регистрирано в новата история на града, е през 1897 година. Река Дунав залива частично града и в края на тридесетте години.

"Най-големи са щетите обаче през 1942", разказва и бившият директор на "Напоителни системи" инж. Александър Цветков.

"Онова наводнение е станало инцидентно, поради замръзването на реката и натрупването на лед към остров Богдан срещу Дунавци. Образувалата се като язовирна стена ледена преграда, в комбинация с високото ниво на реката и създалата се вълна наводняват града. Квартал "Калето" остава последен. Сега ако се случи подобно нещо и дойде голяма приливна вълна, заливането на Видин е почти невъзможно- дори да има скъсване на дига, вълната ще е не повече от 50-60 см", сигурен е инж. Цветков.

Кризисни за Видин в новата ни история са още 1970 година, 1981 и особено 1986, когато нивото на реката достига 925 см. Последната реална опасност за Видин от наводнение бе през 2006 година, когато на 20 април нивото на Дунав се покачи до 979 см. Височината на водния стълб стигна до над 750 см и през пролетта на годините 2009 и 2010.

По повод 70 години от голямото наводнение във Видин, на 5 март ще бъде открита изложба на снимки и докуманти от оново време. Организатори на проявата са Държавният архив и Историческият музей във Видин.
По публикацията работи: Екип на РАДИО ВИДИН


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Районният съд във Видин е с нов председател

Съдия Милена Стоянова ще оглави Районния съд във Видин. Днес Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет проведе събеседване с нея и единодушно я избра за председател на съда. Милена Стоянова има близо 25 години юридически стаж, от които 17 години е съдия във видинския Районен съд. В своята концепция за развитие на съда тя посочва като основен приоритет..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Пръскат срещу плевели железопътната линия Брусарци – Лом

Наземно третиране срещу плевели по железопътната линия Брусарци – Лом ще се проведе на 24 април, уведомяват от Железопътна секция "Враца". То ще се извърши при подходящи метеорологични условия, а срещу плевелите ще се използва хербицид. Третирането ще започне рано сутринта и ще приключи до 10 часа. Пръскането ще се извърши с препарат НАСА ТАФ на..

публикувано на 23.04.24 в 13:00

Проверяват твърдения за насилие над 104-годишна пациентка във видинската болница

Назначиха проверка във връзка с излъчени от национални телевизии репортажи с твърдения за проявено насилие над 104-годишна пациентка във видинската болница.   От съобщение до медиите, става ясно, че извънредната проверка е назначена от изпълнителния директор на ИА "Медицински надзор“ Иванка Диневa и започва от днес- 23 април. Министърът на..

публикувано на 23.04.24 в 11:23

Във Видинско проведоха операция "Скорост"

880 са регистрираните нарушения по пътищата във Видинско в периода 15-21 април, съобщават от полицията.   Данните са от едноседмичната операция "Скорост", реализирана по линия на Роудпол (Roadpol).  296 са нарушенията в населените места, 584 са тези извън тях. Операция "Скорост" включена два пъти годишно (през април и август) в календара на..

публикувано на 23.04.24 в 10:40

"Нощ в библиотеката" ще се състои във Враца

За осма година в Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца ще се проведе инициативата "Нощ в библиотеката" . Това ще се случи в Световния ден на книгата и авторското право - 23 април, когато вратите на културната институция ще останат отворени и след 18:00 часа. Откриването на инициативата ще бъде в 18:30 часа със спектакъл на Театрална група..

обновено на 23.04.24 в 08:49

Общинският съвет в Мездра ще заседава в четвъртък

Общинският съвет в Мездра ще проведе своето редовно месечно заседание на 25 април /четвъртък/ при Проект за дневен ред от само 8 точки. Най-напред общинските съветници ще приемат три отчета: Финансов на МБАЛ Мездра за 2023 година; за дейността на читалища от общината за 2023 година и за първото тримесечие на тази година на Екопроект. След това..

публикувано на 23.04.24 в 08:47

Обявиха крепостта "Алмус" за недвижима културна ценност от национално значение

Крепостта „Алмус” в Лом е обявена за археологическа недвижима културна ценност с категория „Национално значение”.   Със заповед на министъра на културата се предоставя статут и са определени режими за опазване (териториален обхват - граници, охранителна зона и предписания за опазване) на античната крепост, съобщават от местната общинска управа...

публикувано на 23.04.24 в 08:08