Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оправдаха кмета на Ружинци Венцислав Ванков

Видинският окръжен съд оправда кмета на Ружиници Венцислав Ванков по трите повдигнати обвинения срещу него. Отменена е и наложената му парична гаранция от 10 000 лева срещу подписка. Присъдата по делото срещу кмета на Ружиници Венцислав Ванков бе произнесена от състав на Видинския окръжен съд. След тайно заседание на съдебните заседатели решението бе произнесено от съдия Илиян Илиев.

Заключителните пледоарии на адвокатите на обвиняемия Антонова и Младенов, както и на окръжния прокурор Владислав Влашев бяха изслушани от съда, обяснения по обвинението и последни думи произнесе и самият подсъден. Той не се призна за виновен по нито една точка на обвинението и заяви, че сигналите, подадени в прокуратурата са на политическа основа, свидетелите са компрометирани и не дават достоверни показания. Съдът постанови: И по трите обвинения подсъдимият бе признат за невинен. Бе отменена и наложената му парична гаранция от 10 000 лева срещу подписка.

Обвинението срещу Венцислав Ванков се състои от 3 пункта. Кметът на Ружиници бе обвинен, че в качеството си на длъжностно лице е превишил правата си, не е положил достатъчно грижи за общинско имущество и в резултат на това е ощетил община Ружиници с над 550 000 лева.
През лятото на 2005г., в с.Ружинци, в качеството си на длъжностно лице Венцислав Ванков е превишил правата си- сключил договор за поръчка за добив на строителен материал - баластра, от обект "Общинска кариера" - с.Ружинци, с цел да набави имотна облага. Не е провел конкурс за предоставяне концесия за добив на подземни богатства и не е представил решението за провеждане на същия за гласуване от Общинския съвет на Община Ружинци, като от това са настъпили значителни вредни последици за община Ружинци в размер на близо 150 000 лв.
Според другото обвинение, Венцислав Ванков умишлено не е положил достатъчно грижи за общинско имущество- целеви средства, предоставени от Постоянната комисия за защита на населението при бедствия аварии и катастрофи при МС, като наредил изплащане по договор за строителство на обект "Отводнителен канал с. Бело поле в района на ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", като това е последвало разпиляване и значителна щета за Община Ружинци, в размер на 52 000 лв.
По трета точка, кметът на община Ружинци е обвинен, че не е взел решение за провеждане на процедура за възлагане на малка обществена поръчка за избор на изпълнител на обект "Провеждане на превантивни мероприятия по осигуряване на проводимост на речното легло на р.Лом в границите на селата Дреновец, Бело поле и Ружинци", с обща стойност близо 300 000 лв., а е издал заповеди за избор на изпълнители чрез събиране на три оферти за извършване на стройтелно-монтажни работи, на стойност общо 358 258 лв. с ДДС.
По първото обвинение прокурорът по делото Владислав Влашев поиска 4 години лишаване от свобода, по втора точка 3 години, и по пункт три на обвиението 4 години затвор. Като смекчаващо вината обстоятелство бе отчетено, че Венцислав Ванков вече трети мандат се ползва с доверието на местните хора.
Защитата на обвиняемия заяви, че по трите пункта на обвинението Ванков не е извършвал обществено опасни деяния и това не е доказано по безспорен начин, няма конкретни доказателства, че е сключвал договори за собствени облаги, а по обвиненето, че не е управлявал целево средства от Комисията по бедствия и аварии бе подчертано, че няма щета за общината, тъй като това са средства от държавния, а не от общинския бюджет.
Решението на съда може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд. Постановеното решение ще бъде обжалвано, обяви прокурор Влашев.
По публикацията работи: Ани Цекова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05