Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмичен обзор в "Добре казано"

Ето как ние от РАДИО ВИДИН видяхме отиващата си седмица:

Враца и Белоградчик участват в 27-то международно туристическо изложение The Tourism Fair of Romania, което продължава до 18 март. Регионът ни е част от българските EDEN дестинации. Това са малко познати и нови маршрути в различни общини, с акцент върху културно-историческия туризъм и богатството на природните им ресурси и ще бъдат представени от министерството на икономиката енергетиката и туризма. В изложението тази година участват 25 държави, като се очаква общият брой на посетителите да надхвърли 30 хиляди.
 
С нов кмет и, разбира се, с нови очаквания, започна седмицата за жителите на село Радовене, община Роман. Кандидатът на ГЕРБ Милчо Кузманов е новият управник на селото. Той бе избран със 128 гласа, при избирателна активност 85%.

Започна вторият етап от партньорската проверка за сигурността на АЕЦ "Козлодуй". Директорът на централата Александър Николов, заяви, че изготвеният вече Национален доклад за състоянието на централата е положителен и той няма съмнения и притеснения относно обективността на доклада.

Кметът на Враца Николай Иванов се завърна от посещението си в германския град Улм, провинция Баден Вюртенберг. По време на визитата си той е получил уверение, че община Враца ще получи безвъзмездна експертна помощ по време на изграждането и реконструкцията на пречиствателната станция за отпадни води по проекта за водния цикъл на града.

За пореден път във Видин, по повод 164-та годишнина от Унгарската революция от 1848-1849 година и националния празник на Унгария, пристигна унгарският посланик Юдит Ланг. На тържествената церемония тя поднесе цветя на паметната плоча на унгарския революционер Лайош Кошут и произнесе слово на български език.

Друг символ на Видин- театърът- показа, че го има. Конкурс "120 години Видински драматичен театър" обяви на пресконференция директорът на театъра Ирина Флорова. Конкурсът е за събитие, с което да бъде отбелязана, макар и със закъснение, годишнината от построяването на първата в България театрална сграда- тази на видинския театър. Ирина Флорова поясни, че театърът е част от живота на Видин повече от век и е редно гражданите, които го обичат, също да участват със свои идеи.

Ученици, учители и родители се включиха в отбелязването на 41 години от създаването на ПМГ "Иван Ценов" във Враца. Празничната програма бе изпълнена с различни прояви през цялата седмица.

Възпитаниците на езиковата гимназия "Йоан Екзарх" във Враца активно се включиха в отбелязването на седмицата на франкофонията. Една от проявите бе подредената във фоайето на училището кулинарна изложба базар с френски ястия, дело на учениците.

С подобаващо вълнение в Мездра отбелязаха 66 години от създаването на предучилищното възпитание. Фоайето на сградата на Общината бе облепено с фотографии от '70-те години на миналия век, представящи местните детски градини от онова време. Проведена бе и научно-практическа конференция "Детската градина - отговорност за бъдещето".

Роми протестираха пред сградата на Община Враца. Негодуванието бе предизвикано от разпореждане на местната управа да напуснат общинските бараки, които обитават- 17 ромски семейства са настанени в сграден фонд, който преди време е бил на лабораториите на ХЕИ Враца. Заповедта за извеждането на ромите от посочените сгради бе мотивирана с факта, че постройките са станали опасни, след като от тях са били извадени някои от дървените греди, на които се крепи покривната конструкция.

Във Видин бяха оповестени резултатите от дейността на Административния съд през 2011 година. 42 са делата по Изборния кодекс, в които в края на миналата година са оспорени решенията на Общинските избирателни комисии, каза председателят на съда Нели Дончева. До сега само изборите за общински съветници и кмет в община Белоградчик са били касирани от Върховния административен съд, но все още се чака окончателното решение.

През седмицата отбелязахме Световния ден на потребителите. Преобладаващата част от рекламациите се удовлетворяват от търговците, сочат наблюденията на служителите на регионалната дирекция на Комисията за защита на потребителите в Монтана. През миналия месец в Дирекцията са постъпили 30 писмени жалби от потребители, съобщи директорът й Елеонора Димитрова.

Общинският съвет на Лом освободи управителите на три здравни заведения в града- МБАЛ "Св. Николай Чудотворец", ДКЦ-1 и Медицински център "Здраве". В лечебните заведения ще бъдат направени финансови одити.
По публикацията работи: Гeргана Панова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00

Местните структури на ДПС във Враца не са единни за кризата в партията

Кризата в ДПС раздели местните структури на партията в област Враца, където повече от десет години партията печели един от шестте мандата от избирателния район. В декларация, публикувана в социалната мрежа, от Областния съвет във Враца изразяват подкрепа за почетния председател Ахмед Доган, но призовават за единство на парламентарната група и..

публикувано на 13.07.24 в 08:55

Прокуратурата разследва смъртта на мъж в Монтана

Прокуратура започна разследване за смъртта на 41-годишен мъж в Монтана. Той е намерен на 1 юли в безпомощно състояние, а на 4 юли почива. Назначена е съдебно-медицинска експертиза. След като е открит в безпомощно състояние, мъжът е настанен за лечение в болницата в Монтана с множество тежки травми. Не се изключва версията и за убийство, съобщи..

публикувано на 13.07.24 в 08:17

Оранжев код за опасни горещини, червен за пожари

Оранжев код за опасни горещини е обявен в цялата страна. Очакват се максимални температури между 35 и 40 градуса, в Северозападна България - около 39 градуса, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология.  Атмосферното налягане е малко по-ниско от средното за месеца и през деня още малко ще се понижи. Щ е бъде слънчево и..

публикувано на 13.07.24 в 07:28

Снимката на 12 юли 2024 година

Проект за изграждане на нов физкултурен салон в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ във  Видин  е одобрен за финансиране, съобщават от Общината. Проектните дейности включват изграждане на малък физкултурен салон в дворното пространство на учебното заведение с обслужващи  помещения, в т.ч. и закупуване на оборудване и обзавеждане,..

публикувано на 12.07.24 в 18:05
Силвия Василева, директор на „Финансови и счетоводни дейности“ в Община Монтана

Много добро изпълнение на бюджета за 2023 година, отчете Община Монтана

На публично обсъждане директорът на „Финансови и счетоводни дейности“ Силвия Василева представи основните приходи и разходи в бюджета на община Монтана през миналата година, съобщават от местната администрация.  “Въпреки трудностите през годината заради обратите в държавното управление и забавеното приемане на Закона за държавния бюджет,..

публикувано на 12.07.24 в 16:58

Урок за Космоса се проведе в Мездра

Библиотекари разказаха на деца за стъпването на човека на Луната преди 55 години в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра . Участниците в проявата научиха за подготовката на астронавтите, изпращането на няколко спътника в Космоса с различни животни и накрая за полета на космическия кораб "Аполо 11", който каца на земния..

публикувано на 12.07.24 в 16:52