Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 22 март 2012 година

По традиция днес- на 22 март, отбелязваме първа пролет, макар астрономическата пролет да настъпи още на 20 март, в 7.14 часа.

"Слънчевото време ще се запази до края на седмицата, захлаждане и превалявания се очакват в неделя. Превалявания ще има и в началото на следващата седмица, като дневните температури ще се понижат с 4-5 градуса"- каза Леночка Ангелова от метеорологичната служба в Монтана.

Врачанското СОУ "Христо Ботев" отбеляза Световния ден на водата, като събра посланията на всички ученици върху хартиени цветя, съобщи за РАДИО ВИДИН Сияна Манчовска, ръководител на екоклуб "Детелини". Стихотворението "Пролет" на седмокласничката Габриела Стефанова, написано върху листа от картон, "порасна" по клоните на дърво, разположено в двора на училището.

Жива риба в значителни количества излезе от тръбите при пускането на фонтаните на централния площад "Жеравица" в Монтана- съобщи сътрудникът ни там Биляна Борисова. Предполага се, че заради ниските температури през зимата, рибата се е скрила в дълбоките места на язовир "Огоста", където са тръбите, водещи към фонтаните. При пускането им днес, рибките били засмукани се появили във фонтаните. От Общината обещаха да не безпокоят рибките- те ще са една от новите атракции за жителите и гостите на града.

Водата във Видинска област е с добро качество и в достатъчно количество, обясни Антон Петров, директор на дирекция здравни дейсности в РЗИ Видин, каго подчерта, че химическият състав на питейната вода се наблюдава и контролира двустранно- от ВиК Видин и РЗИ Видин.

Българската държава и "Росатом" ще разрешат въпроса за АЕЦ "Белене" на арбитраж. Това прогнозира в "Еко Свят" по РАДИО ВИДИН екологът Петко Ковачев. По-рано днес вицепремиерът Симеон Дянков каза за БНР, че "по време на министерското посещение в Москва преди месец българската държава е предупредила руснаците да очакват в скоро време официално становище за това, че АЕЦ "Белене" няма да се строи по този начин".

До края на лятото ще бъдат завършени 3 фотоволтаични парка в близост до Враца. Инсталациите за 2 от тях, които ще събират екологичната слънчева енергия, са разположени на около 400 декара в местността Коломановото, която се намира по пътя между Враца и Криводол.

Върховният административен съд отмени изборните резултати за общински съветници в Белоградчик. Делото бе образувано по касационни жалби, подадени от Общинска избирателна комисия Белоградчик. Решението на Върховния административен съд е окончателно и не може да бъде обжалвано. Преди два дни ВАС потвърди избора на Борис Николов за кмет на Белоградчик.

Специална здравна програма се изготвя за работа с ромите във Видин. Заместник областният управител Елка Георгиева е убедена, че за общността са нужни здравни мениджъри, но те трябва да са заявени от общините в областта.

Като успешна оцени ваксинацията за полиомеолит, правена два пъти миналата година, д-р Владислав Владински, директор на Районната здравна инспекция Видин.
 
Научно-практическа конференция "Детската градина - отговорност за бъдещето" се проведе във Враца. Поводът - отбелязването на 130 години от откриването на първата детска градина в България. Конференцията е част от националната кампания на Министерството на образованието, младежта и науката "Участвам и променям". Организатори са Община Враца, Регионалният инспекторат по образование и врачанският филиал на ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий".

Отборът на Монтана загуби от "Арда" Кърджали с 3:1 гейма полуфинала за Купата на България по волейбол за мъже. В срещи от отложения 16-ти кръг на "А" група ФК "Монтана" падна у дома от "Черно море" Варна с 1:3, а "Ботев" Враца завърши 0:0 със "Светкавица" Търговище.
По публикацията работи: Eкип на РАДИО ВИДИН


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00