Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Александър Александров: "Сбогувахме се с Велко на сцената..."

Александър Александров е актьор, но и ръководител на театрална формация "Viva arte", която движи ангажиментите на звездата на родното кино и театър Асен Блатечки.
 
Александър Александров започва кариерата си на сцената на Врачанския театър. Идва по разпределение в града под Околчица през 1973 година и остава пет години. После приема поканата на "Сълза и смях", където остава 20 сезона! След това излиза на попрището на частния театър. Първоначално е в трупата "Перпетуум мобиле" на Кирил Воденичаров, а след това основава и ръководи "Viva arte". Разговора с актьора-миниджър започнахме за театъра и управлението, но го завършихме със спомените за големия Велко Кънев и онази "любов" необяснима", която управлява живота и чувствата на актьора през целия ме живот...
 
В международния ден на театъра- 27 март, на голямата сцена трупата на Врачанския драматично-куклен театър играе "Дванайсета нощ" на Шекспир. Поздравителен адрес по повод празника получи директорът на театъра- Анастас Попдимитров.
 
"Приемете моите сърдечни пожелания по случай Международния ден на театъра!
Като кмет на Враца - градът, съхранил се като просветен и културен център, аз мога само да Ви благодаря, че продължавате да пазите и вдъхвате живот на този свещен олтар на магията, наречена театър."
Така кметът на Враца инж. Николай Иванов поздрави трупата. На актьорите градоначалникът пожела:
 
"Нови творчески успехи и благополучие и с надежда дълги години да постигат нови висоти в кариерата и да продължават да прославят Враца не само в България, но и зад граница!"
 
По време на днешното си заседание общинските съветници от Враца приеха предложението на независимия съветник Иван Узунов да гласуват и изпратят поздравителен адрес до Драматично-куклен театър Враца, с който да честитят Международния ден на театъра.

Последно, но не по важност, пристигна обръщението на министъра на културата Вежди Рашидов, който припомни, че от 1961 година насам на 27 март се чества Международният ден на театъра. В изложението си министър Рашидов заявява:
 
"Дори и на вашия празник, аз не мога да ви обещая професионален живот в розово. Това ще е само обичайна риторика. Аз обаче помня непреходното прозрение на Хамлет към празните думи. Вярвам в делата и мога отговорно да ви кажа, че ще положим всички усилия, така че в съвременния български театър да се съчетаят най-добрите европейски практики с плодотворното в родните ни театрални редици."
Вижте още

В Монтана шаранът за Никулден е около 7.50 лева за килограм

7.50 лева е килограма на шарана за Никулден на пазара в Монтана. Според търговците има леко намаление, но спрямо миналия 6 декември увеличението е от 50 стотинки: "Ние имаме всякакъв види риба и каним всички клиенти да дойдат при нас да си купят, за да уважат празника Никулден."   Толстолобът е по 4 лв, сомът и пъстървата..

публикувано на 04.12.21 в 17:36

Съдът потвърди решение на екоинспекцията във Враца

Екоинспекцията във Враца спечели изключително важно дело във Върховен административен съд, с което защити хората от село Манастирище и областта. Магистратите потвърдиха решение на директора на екоинспекцията Николай Йорданов, което забранява използването на местна кариера като депо за отпадъци от сондажни дейности. Боклуците са образувани..

публикувано на 04.12.21 в 16:54

Грейнаха светлините на коледната елха в Белоградчик

Елхата на централния площад в Белоградчик засия в красива коледна премяна. Украсена с хиляди светлинки и цветни играчки тя озари лицата на най-малките, дошли да видят тържественото запалване, съобщиха от Община Белоградчик Въпреки дъжда, за магията на Коледния дух допринесоха прекрасните песнички и стихчета на възпитаниците на Детска градина..

публикувано на 04.12.21 в 14:50

В Монтана отбелязаха 100-годишнината от създаването на Съюза на слепите

Кметът на община Монтана Златко Живков получи почетна грамота от Съюза на слепите. Поводът бе 100- годишнината от създаването на организацията. Наградата му връчи председателят на Регионалния съюз на слепите в Монтана Ива Петкова: "Пожелавам Ви много здраве и да работим все така добре с Вас!" В Регионалния съюз на слепите членуват..

публикувано на 04.12.21 в 14:05

Инцидент на пешеходна пътека до съботния пазар във Видин

За инцидент на пешеходна пътека на булевард "Панония" във Видин съобщиха очевидци. Автомобил леко е блъснал момче на около десет години. Произшествието е станало малко след 10 часа. Детето  побягнало към мястото, където е съботният пазар, след което се върнало заедно с възрастен човек. Според свидетели се стигнало до саморазправа с шофьора на автомобила:..

публикувано на 04.12.21 в 11:30

Връчиха наградите най-добрите в конкурса “Мисията ДОБРОВОЛЕЦ – (не)възможна”

Министерството на младежта и спорта награди победителите в ежегодния конкурс "Мисията доброволец - (не)възможна". Всички номинирани бяха поканени и бяха отличени за техните усилия и добрия пример, който дават. Инициативата се проведе за шеста поредна година по случай 5 декември - Международен ден на доброволчеството. В конкурса бяха номинирани..

публикувано на 04.12.21 в 10:11

Грамоти за доброволците от общините Брегово и Ново село

В навечерието на Международния ден на доброволеца- 5 декември началникът на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин старши инспектор Димчо Горанов поздрави екипите на доброволните формирования в Ново село и Брегово.  Връчи почетни грамоти за приноса им към добровлочеството.  Датата се чества като Международен ден..

публикувано на 04.12.21 в 09:23
Подкасти от БНР