Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмичен обзор в "Добре казано"

Ето как ние от РАДИО ВИДИН видяхме отиващата си седмица:

Областен консултативен съвет за икономическо развитие бе учреден във Видин.

"Идеята за сформирането на новата структура е обединението на усилията на местната, сържавната власт и частния сектор за развитието на областта. Ще се работи приоритетно по две направления - земеделие и туризъм"- обясни областният управител Цветан Асенов. На срещата в областната администрация бяха поставени въпроси относно окрупняването на земеделската земя, както и разделението на земеделските производители по браншове.

Бившият директор на Областната дирекция по земеделие във Видин Николай Тодоров опроверга обвинения в злоупотреба. По данни от ОД на МВР Видин, Тодоров с пряк умисъл е сключвал договори за продажба и замяна на земи- частна държавна собственост, в особено големи размери- за около 2 млн. лв. Според Николай Тодоров тези проверки срещу него са нарочни, той не е бил уведомяван официално за разследването срещу него и това е опит да се влияе на мнението на обществото и на прокурора. Материалите от извършената проверка срещу бившия директор на Областната дирекция по земеделие са изпратени на Окръжна прокуратура Видин за образуване на досъдебно производство.

Кметът на Враца Николай Иванов обяви, че в рамките на пролетното почистване на града, проведено през последните 7 дни, са били събрани и извозени 210 кубически метра отпадъци.

"Пролетното почистване на Видин може би ще започне на 2-ри април, въпреки трудностите с финансовите взаимоотношения с общината"- това каза новият управител на фирмата по чистотата в града Любомир Борисов.

Качеството на въздуха във Видин не се подобри от пролетта и хубавото слънчево време. Превишенията на нормите за концентрация на фини прахови частици във Видин продължават и този месец, като стойностите са около два пъти над нормата в дните, когато е отчетено превишение.

"В сравнение с миналата година, превишенията не са толкова големи"- каза Владимира Тачева, главен експерт в Автоматичната измервателна станция във Видин. Основният източник на запрашеност е отоплението на твърдо гориво.

В Монтана ветеринарните инспектори започнаха проверки по магазините, обясни директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Герго Гергов. В заведенията за обществено хранене и търговските обекти за храни инспекторите ще проверяват документите за произход и качество на храните, срокове и условия на съхранение. При проверките ще се акцентира на агнешкото месо, яйца, козунаци, пресни плодове и зеленчуци, бои за яйца и други.

Общинските съветници във Враца отхвърлиха предложената от кмета Николай Иванов Програма за управление на общината за периода 2012-2015 година. Градоначалникът отговори с кратко изложение, разпространено до медиите. В него неприемането на Програмата бе определено като "чисто политически акт на опозицията". В изявлението се съобщава също, че целта на Програмата е била тя да се превърне в стратегически документ за Враца, който да обедини приоритетите в развитието на града през следващите три години.

Едно от решенията, които бяха приети на редовно заседание на Общинския съвет във Видин бе въвеждането на "Синя зона". Общинските съветници гласуваха и забрана за движението на ППС с животинска тяга в централната градска част и в по-голямата част от кварталите на Видин.

Локомотивът на влак, пътуващ по линията София- Видин се запали в района на гара Лакатник. Инцидентът се размина без пострадали. Локомотивната бригада е успяла да локализира пожара за 4 минути.

"Назначена е комисия от седем експерти"- съобщи директорът на Дирекция "Локомотиви" в БДЖ- Пътни превози Христо Нанков.

Четири автомобила бяха опожарени за една нощ в Лом и село Замфир, съобщиха от полицията в Монтана. Две от изгорелите коли са били на директора на общинската служба "Земеделие" в Лом Бойко Ноев.

"В 5.10 часа са подпалени два "Мерцедес"-а, на бившия общински съветник Любомир Любенов в Лом. Лимузините били паркирани в двора на дома му"- уточни инспектор Росен Петров от пожарната в Монтана.

Изясняват се причините за разрушената част от укрепителното съоръжение "Редута" край Видин, което е паметник на културата. По случая видинската полиция е съставила констативен протокол, обясни директорът на Регионалния исторически музей във Видин Фионера Филипова.

През седмицата отбелязахме и международния ден на театъра с интересни постановки на сцените на театрите във Видин, Враца и Монтана.

Във видинското СОУ "Цар Симеон Велики" тържествено бе открит обновен училищен корпус с модерни кабинети по химия и физика, информационни технологии и за изучаване на чужд език. Нововъведенията ще подобрят резултатите, смята преподавателката по информатика Поли Иванова.

Със залесяване на 13 дка топола и състезание по риболов за Държавно горско стопанство "Белоградчик" ще започне Седмицата на гората в града на скалите на 1 април.
По публикацията работи: Гергана Панова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00

Местните структури на ДПС във Враца не са единни за кризата в партията

Кризата в ДПС раздели местните структури на партията в област Враца, където повече от десет години партията печели един от шестте мандата от избирателния район. В декларация, публикувана в социалната мрежа, от Областния съвет във Враца изразяват подкрепа за почетния председател Ахмед Доган, но призовават за единство на парламентарната група и..

публикувано на 13.07.24 в 08:55

Прокуратурата разследва смъртта на мъж в Монтана

Прокуратура започна разследване за смъртта на 41-годишен мъж в Монтана. Той е намерен на 1 юли в безпомощно състояние, а на 4 юли почива. Назначена е съдебно-медицинска експертиза. След като е открит в безпомощно състояние, мъжът е настанен за лечение в болницата в Монтана с множество тежки травми. Не се изключва версията и за убийство, съобщи..

публикувано на 13.07.24 в 08:17

Оранжев код за опасни горещини, червен за пожари

Оранжев код за опасни горещини е обявен в цялата страна. Очакват се максимални температури между 35 и 40 градуса, в Северозападна България - около 39 градуса, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология.  Атмосферното налягане е малко по-ниско от средното за месеца и през деня още малко ще се понижи. Щ е бъде слънчево и..

публикувано на 13.07.24 в 07:28

Снимката на 12 юли 2024 година

Проект за изграждане на нов физкултурен салон в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ във  Видин  е одобрен за финансиране, съобщават от Общината. Проектните дейности включват изграждане на малък физкултурен салон в дворното пространство на учебното заведение с обслужващи  помещения, в т.ч. и закупуване на оборудване и обзавеждане,..

публикувано на 12.07.24 в 18:05
Силвия Василева, директор на „Финансови и счетоводни дейности“ в Община Монтана

Много добро изпълнение на бюджета за 2023 година, отчете Община Монтана

На публично обсъждане директорът на „Финансови и счетоводни дейности“ Силвия Василева представи основните приходи и разходи в бюджета на община Монтана през миналата година, съобщават от местната администрация.  “Въпреки трудностите през годината заради обратите в държавното управление и забавеното приемане на Закона за държавния бюджет,..

публикувано на 12.07.24 в 16:58