Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Те заслужават място в Залата на славата на "Бдин"

През двата сезона от 1976 до 1978 година, видинският футбол беше в своя разцвет, а "Бдин" се утвърждаваше като един от най-силните отбори в тогавашната Северна "Б" група, която включваше 20 отбора- от Видин до Шумен, Варна и Силистра. Една група със силни и авторитетни отбори, не като сегашната Западна "Б" група с 10 отбора, от които един вече се отказа.

През тези три години наставници на отбора бяха етичният и високо ерудиран треньор Георги Харалампиев, възпитаник на школата на "Славия", с помощник Иван Цветков, класен полузащитник, изиграл над 350 срещи с емблемата на "Бенковски" и "Бдин". По това време в отбора играят видински футболисти, чиито имена днес звучат като легенди: Йордан Кирилов- Ганди (баща на национала Росен Кирилов); Огнян Маринов- Тихата стъпка, голмайстор на "Бдин" за всички времена в "Б" група; Жори Григоров; възпитаниците на Свищовската стопанска академия Данчо Петков и Стефан Захариев- бъдещият кмет на Буковец; Иван Георгиев- реализирал в този възходящ период за "Бдин" хилядния гол в "Б" група; Иван Димитров, Венецко Николов- Пуки, вратарят Кольо Громков; 20-годишният талант от Орешец Тошко Борисов, който и днес играе футбол в отбора на родното си село. Разбира се, голям футбол не се прави без големи имена- любимци на видинската публика бяха столичните футболисти Димитър Мумджиев, Владко Владков, Ангел Станков, Иван Стоянов- Типеца и вратарят Петър Топчев.

Сред тях се утвърждаваше и юношата и бъдещ младежки национал Любен Вачев, ученик в тогавашния техникум по индустриална химия.

Срещите на стадион "Бенковски" се наблюдаваха от 7-8 хиляди зрители от Видин и целия окръг. Повечето от двубоите завършваха в полза на "Бдин"- с "Янтра" Габрово и "Волов" Шумен, както и "Кърпачев" Ловеч... С по 1:0, но победи! Запомнящи са и победите с 3:2 срещу "Септемврийска слава" Михайловград, както и с 7:0 срещу "Спартак" Койнаре.

И като гости видинските футболисти се представяха успешно- равенство 1:1 с "Дунав" Русе; след това минимална загуба също от "Дунав" Русе с 2:3; победи над водещите отбори на "Спартак" Плевен и "Етър" Велико Търново с по 2:0. Като преди това във Видин търновлии бяха претърпели съкрушителна загуба- на 17 ноември, 1977 година, когато те трябваше да преглътнат тежък разгром в крайдунавския град с 4:0 за "Бдин"! Тогава три от попаденията за победата реализира видинският нападател Огнян Маринов- Тихата стъпка, който със сигурност ще представим в някои от следващите издания в рубриката "Ретро" на предаването "Клуб Спорт" по РАДИО ВИДИН. Маринов е емблематична личност, която заслужава уважение. В цитирания период "Бдин" заема второто място в Северната "Б" група с 50 точки актив и великолепната голова разлика от 62:32, като пред нашите се класира само "Спартак" Плевен. И стана и новият член на "А" група, защото по онова време- преди 35 години, нямаше баражи и допълнителни елиминатурни срещи... На трета позиция тогава бе "Етър", с актив от 46 точки и голова разлика 56:40.

За съжаление старата слава на нашите ветерани е покрита със забрава... В днешно време, за разлика от други градове и футболни клубове, във Видин не се ценят ветераните, не отдаваме заслуженото на постигнатото през миналите години, когато тези силни мъже са били във върхова форма и са дали максималното през своята спортна младост... Не заслужават ли поне по една покана за мачовете на "Бдин" на официалната трибуна хора като Йордан Кирилов- Ганди (с над 480 срещи в "Б" група, с участия в младежкия национален отбор на България и сборния отбор на "Б" групите), като Огнян Маринов, Иван Георгиев, вратаря Кольо Громков, както и Пепи Станков, който се започва и завърши кариерата си в "Бдин"... Нима няма да са полезни срещите с тях за младите футболисти от юношеските отбори?!

Няма футбулно бъдеще, без да опознаеш славното минало, без да се докоснеш до обаянието на личности, които със своите качества- това смело може да се каже!- категорично превъзхождат някои днешните футболисти. Не заслужават ли те внимание и толкова ли е сложно и трудно да бъдат организирани срещи с тях на клубно ниво?!... Просто въпрос на етика и гледна точка.
По публикацията работи: Хари Яръмов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Два златни медала за видинчанин от международно атлетическо състезание

Състезателят на видинския клуб "Радуканови" Георги Петков постигна две победи в спринта на международния атлетически турнир “Нови звезди” в София. 18-годишният Петков спечели бягането на 100 метра при мъжете с личен рекорд от 10.97 секунди. Втората победа за видинския атлет под проливния дъжд на стадиона на НСА дойде на 200 метра. Там възпитаникът на..

публикувано на 17.05.24 в 08:22

Жена ще ръководи срещата между дубъла на ЦСКА 1948 и "Бдин"

Кристина Георгиева бе определена за главен съдия на срещата между втория отбор на ЦСКА-1948 и "Бдин" Видин тази събота. Асистенти ще й бъдат Асен Крумов и Иван Иванов. Четвърти съдия е Валентин Стефанов, а съдийски наблюдател - Стефан Иванов. Началото на срещата е от 18.00 часа, на 18 май, като двама играчи на "Бдин" Видин ще пропуснат мача поради..

публикувано на 16.05.24 в 12:59

Наказаха трима за мача "Локо" /София/ - "Ботев" /Враца/

Футболистът на врачанския "Ботев" Клери Сербер, който получи два жълти картона в последния мач на своя тим, ще пропусне следващата среща. Освен, че ще гледа по телевизията гостуването в София на "Локомотив", франзуцинът ще бъде глобен и с 400 лева – толкова е имуществената санкция, която му наложи дисциплинарната комисия на БФС след срещите от 32-ия..

публикувано на 16.05.24 в 08:29

Елитен рефер за дербито на стадион "Огоста"

Ивайло Стоянов бе назначен за главен съдия на дербито "Монтана" – "Септември"/София/ от 33-ия кръг на Втора лига. На елитния рефер ще му помагат Костадин Тановчев и Венелин Иванов.   Четвърти съдия е Иван Иванов.  За делегат от Спортно-техническата комисия на БФС изпращат Цветан Георгиев. Мачът на стадион "Огоста" е в понеделник от 15 часа.

публикувано на 15.05.24 в 12:04

Определиха съдиите за мача на "Ботев"

Никола Попов получи наряд да ръководи гостуването на "Ботев"/Враца/ на "Локомотив" в София. Двубоят от 33-ия кръг на Първа футболна лига е в петък и ще започне от 17.45 часа на стадиона в квартал "Надежда". На главния съдия ще помагат Георги Тодоров и Георги Минев, а наряд за четвърти рефер получи Мариян Гребенчарски. За спорните моменти ще отговарят..

публикувано на 15.05.24 в 11:34

Кимия Ализаде със златен медал от европейското по таекуондо

Натурализираната иранка Кимия Ализаде донесе първи медал за България.  Придобилата БГ-паспорт и станала врачанка състезателка стана европейски шампион по таекуондо в Белград.  В сръбската столица Ализаде направи фурор и спечели 10 рунда. Тя беше безупречна в категория до 62 кг при жените и заслужено се окичи със златния медал. Родената в Иран..

публикувано на 14.05.24 в 07:05

Ботев (Враца) все по-близо до спасението

Ботев /Враца/ спечели важни 3 точки по пътя към спасението си в елита, след като победи с 1:0 Хебър в мач от 32-ия кръг на Първа футболна лига.  Единственото попадение реализира Марко Мажуга в 33-та мин. Той реализира след асистенция на най-добрия за домакиите на терена Клери Сербер.  Французинът можеше и да се превърне в антигерой за своите, след..

публикувано на 13.05.24 в 22:05