Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват службите за Великден

На Велики четвъртък започват службите за Великден. Те са характерни със своето покайно пеене. Царските двери остават затворени, като символ за отделянето на човека от Царството Божие. Църковните одежди са тъмни, обикновено в лилаво- цветът на покаянието.

"През делничните дни не се извършва Божествена литургия, но за да могат вярващите да се подкрепят в своето подвижническо усилие на поста, чрез приемане на Св. Причастие, се извършва Литургия на преждеосвещените Дарове.
Богослужението започва на Велики четвъртък с утринна Света литургия, вечерта се четат последованията на Господните страдания. В петък се чете Служба на царските часове. Тогава се изнася е светата Плащеница, която през целия ден остава в средата на храма и се преминава. Хората вярват, че така болежките бягат"
- каза отец Емил от черквата в Монтана.

Вечерта завършва с литийно шествие около храма. Литургия има и в събота, а след полунощ всички християни се поздравяват с Възкресението Христово, каза още отец Емил.
По публикацията работи: Любо Андреев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започва панаирът във Видин

Видинският панаир започва днес, 23 август и ще продължи до 31 август. Концертната програма включва популярни български и сръбски изпълнители. Тя е подсигурена от дарители както и при предишните издания, посочват от Община Видин. Посетителите ще имат възможност да гледат и изпълненията и на АНПТ „Дунав“, Градски духов оркестър и самодейни състави от..

публикувано на 23.08.24 в 13:00
Снимката е илюстративна

Започва ремонт на водопроводна мрежа във Вършец

Реконструкция на водопроводна и улична мрежа започва във Вършец .  Водопроводът ще бъде ремонтиран в участъка от кръстовището с ул. "Янко Сакъзов" до кръстовището с ул. "Александър Стамболийски" с приблизителна дължина 425 м.  Проектът включва монтаж на три надземни пожарни хидранта и реконструкция на всички сградни водопроводни отклонения...

публикувано на 23.08.24 в 12:30

Пет села в община Видин ще бъдат без вода заради ремонт

Видинските села  Гомотарци , Кошава , Сланотрън , Кутово и Антимово ще бъдат без вода на 26 август , понеделник, от 08:00 до 20:00 часа, съобщиха от "ВиК"-Видин. Водоподаването ще бъде преустановено заради извършване на строително-монтажни работи, изграждане на връзки между новоизграден и съществуващ водопровод и подмяна на спирателни кранове, на..

публикувано на 23.08.24 в 12:11

Воден режим е въведен в четири села в община Мездра

По предложение на „ВиК“ ООД - Враца, със заповед на кмета на община Мездра Иван Аспарухов е въведен режим на водоснабдяване и водоползване в четири съставни села на общината: Лик, Ослен Криводол, Лютиброд и Ребърково, съобщават от общинската администрация. Въведеното режимно водоснабдяване (режим на водоползване) в горепосочените населени места е,..

публикувано на 23.08.24 в 12:05

Двама души са задържани за телефонни измами във Врачанско

Двама жители на плевенското село Бреница, на 22 и 25-годишна възраст, са задържани за две телефонни измами във Врачанско . Потърпевши са възрастни хора от село Хърлец и град Мизия. 83-годишна жена е дала на измамниците 2 500 лева, а възрастен мъж им е предоставил 2 300 лева. Образувани са досъдебни производства. 

публикувано на 23.08.24 в 11:40

Общинският съвет във Враца ще гласува удължаване на социална услуга

Местната управа на Враца иска да създаде специализирана социална услуга „Общностен център за деца и семейства” , която да е делегирана държавна дейност. Темата ще бъде обсъдена във вторник (27 август) по време на редовното заседание на Общинския съвет. В докладната си до местните съветници заместник-кметът Александър Владимиров припомня,..

публикувано на 23.08.24 в 11:20

Пожар горя в село Покрайна

Голям пожар горя в  село Покрайна , община Видин. Огнената стихия е засегнала стар склад на фирма „Олимекс“ в селото, информира Валентин Маринов , кмет на населеното място: "Имаше опасност за други постройки покрай него. Пожарникарите пристигнаха много бързо. Благодарение на тях се овладя пожарът. И страхотна организация от страна на органите на..

обновено на 23.08.24 в 10:05