Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поискаха нова съдебна експертиза за смъртта на Мая от Арчар

Състав на Видинския окръжен съд под председателството на Илия Илиев даде ход на делото за смъртта на 7-годишната Мая Кирилова от Арчар, която бе прегазена миналата година на пътя Видин - София, минаващ през ромската махала на селото. На 13 септември, два дни преди детето да тръгне на училище, 26-годишният шофьор Даниел Иванов, от Монтана уби детето. Причините- несъобразена скорост и невнимание. Съдът прие и молбата на Кирилка Асенова, майка на убитото дете за частен обвинител по делото и я конституира като такава. Тя бе представлявана от двама адвокати. На заседанието подсъдимият се яви лично, представляван също от двама адвокати. Не се призна за виновен и не пожела да ползва правото на съкратено съдебно следствие или споразумение между страните. Окръжната прокуратура на Видин в лицето на прокурор Владислав Влашев обвинява подсъдимия, че е проявил непредпазливост към пешеходци и не е намалил скоростта при преминаване през населеното място, в близост до което се движат деца и така по недпредпазливост е причинил смъртта на Мая.

Бяха разпитани призованите по делото свидетели, с изключение на двама, които не се явиха. Експертиза пред съдебния състав представи вещото лице, съдебен лекар Ивайло Иванов. Според неговото заключение, смъртта е причинена от тежка черепно- мозъчна травма. При инцидента детето е било ударено от превозното средство, след това влачено, и накрая - прегазено, което се разминава с обвинението на прокурора, според което тялото е било отхвърлено на около 7 метра, и впоследствие прегазено.

На 13 септември 7-годишната Мая е била при леля си Асенка Асенова и заедно с други деца е отишла до магазина да си купи сладки. Пресичайки пътя, е намерила и смъртта си. Микробусът с монтанска регистрация, управляван от Даниел Иванов, не е могъл да спре навреме и да предотврати нещастието. В превозното средство е пътувал и друг човек- Крум Петров. Според неговите показания, те са пътували за Австрия, като са имали намерение да прекосят границата при Брегово, а водачът на автомобила е имал голям опит зад волана. Внезапно появилото се на пътя дете не е било забелязано навреме. След инцидента събралата се на пътя тълпа е нападнала шофьора.

Показания даде и собственикът на буса- Цветан Първанов, пристигнал на мястото на инцидента часове по-късно. Нападнатият водач е бил настанен в болницата във Видин, където е бил в кома 4 дни.

Председателят на съдебния състав Илия Илиев обяви, че делото се отлага за 4 юни.

"Обвинението е за престъпление, за което според текстовете на закона може да бъде поискано наказание лишаване от свобода в рамките от 3 месеца до 6 години. Постъпило е и искане за повторна експертиза, тъй като изготвената не е обоснована в максимален обем и възниква съмнение за нейната правилност."

По публикацията работи: Ани Цекова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Музикален спектакъл ще гостува във Враца

Музикалният спектакъл "Време за мечти" гостува във Враца, съобщиха от общинската управа.  Той разказва историята на Алис и Катрин, най-добри приятелки от училище и събира на сцената Гергана и Нелиан - най-добри приятелки от студентските години в Музикалната академия.  В спектакъла ще прозвучат популярни български естрадни песни, арии от световно..

публикувано на 11.05.24 в 15:00
Национален конкурс на Синдикат на българските учители -

Отличиха трима педагози от Враца

Трима преподаватели от Враца получиха високи отличия в 27-ия национален конкурс на Синдикат на българските учители - "Учител на годината" 2024 година.   Педагогът от спортно училище "Св. Климент Охридски" - Юлиян Георгиев получи приза "Учител на годината" в категория "Изкуства и спорт".  Специалната награда на председателя на Съюза на българските..

публикувано на 11.05.24 в 14:40

В Неговановци организират приказен карнавал

Приказен карнавал организира днес читалището във видинското село Неговановци. За всички деца са предвидени лакомства и атрактивни награди, каза секретарят на народно читалище "Светлина" Мариана Димитрова: "Много дечица ще бъдат облечени не само като приказни герои, а и като анимационни. Знае се, че на 11 май честваме ден за почит към Светите..

публикувано на 11.05.24 в 12:00

Професионален празник отбелязват библиотекарите

Библиотекарите отбелязват своя професионален празник.   Професията съществува от древността и ако в миналото е била упражнявана основно от мъже, днес все повече жени откриват призванието си в нея. Лидия Векова , е библиотекар в отдел "Заемна за възрастни" на Видинската регионална библиотека от 12 години:  "На мен лично ми дава много социални..

публикувано на 11.05.24 в 09:30

Църквата почита светите братя Кирил и Методий

Православната Църква почита днес паметта на светите учители славянобългарски Кирил и Методий. Повече за светите братя разказва свещеник Илия Симеонов от Видинска Епархия: "...Светите братя Кирил и Методий се родили в град Солун. Живели през девети век. Баща им Лъв бил виден пълководец, майка им Мария добра християнка. Получили добро образование,..

публикувано на 11.05.24 в 09:00

Жители на общините Монтана и Берковица: Тирове да не минават през Петрохан

Жители на населени места от общините Монтана и Берковица не искат тирове да минават през Петрохан. Заради предстоящите ремонтни дейности на пътя Мездра – Ботевград има предложение тежкотоварният трафик да бъде пренасочен през прохода. Жителите на монтанското село Благово също не са съгласни и изпратиха подписка до Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ)...

публикувано на 11.05.24 в 08:30

Клисурският манастир отбелязва храмов празник

Клисурският манастир, който има за свои покровители светите братя Кирил и Методий днес отбелязва храмов празник. По този повод от 9:30 ч. е предвидено  празнично богослужение, възглавено от негово високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил в съслужение с много духовници и монахини от страната и чужбина.  Празникът продължава с концерт с..

публикувано на 11.05.24 в 08:05