Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поискаха нова съдебна експертиза за смъртта на Мая от Арчар

Състав на Видинския окръжен съд под председателството на Илия Илиев даде ход на делото за смъртта на 7-годишната Мая Кирилова от Арчар, която бе прегазена миналата година на пътя Видин - София, минаващ през ромската махала на селото. На 13 септември, два дни преди детето да тръгне на училище, 26-годишният шофьор Даниел Иванов, от Монтана уби детето. Причините- несъобразена скорост и невнимание. Съдът прие и молбата на Кирилка Асенова, майка на убитото дете за частен обвинител по делото и я конституира като такава. Тя бе представлявана от двама адвокати. На заседанието подсъдимият се яви лично, представляван също от двама адвокати. Не се призна за виновен и не пожела да ползва правото на съкратено съдебно следствие или споразумение между страните. Окръжната прокуратура на Видин в лицето на прокурор Владислав Влашев обвинява подсъдимия, че е проявил непредпазливост към пешеходци и не е намалил скоростта при преминаване през населеното място, в близост до което се движат деца и така по недпредпазливост е причинил смъртта на Мая.

Бяха разпитани призованите по делото свидетели, с изключение на двама, които не се явиха. Експертиза пред съдебния състав представи вещото лице, съдебен лекар Ивайло Иванов. Според неговото заключение, смъртта е причинена от тежка черепно- мозъчна травма. При инцидента детето е било ударено от превозното средство, след това влачено, и накрая - прегазено, което се разминава с обвинението на прокурора, според което тялото е било отхвърлено на около 7 метра, и впоследствие прегазено.

На 13 септември 7-годишната Мая е била при леля си Асенка Асенова и заедно с други деца е отишла до магазина да си купи сладки. Пресичайки пътя, е намерила и смъртта си. Микробусът с монтанска регистрация, управляван от Даниел Иванов, не е могъл да спре навреме и да предотврати нещастието. В превозното средство е пътувал и друг човек- Крум Петров. Според неговите показания, те са пътували за Австрия, като са имали намерение да прекосят границата при Брегово, а водачът на автомобила е имал голям опит зад волана. Внезапно появилото се на пътя дете не е било забелязано навреме. След инцидента събралата се на пътя тълпа е нападнала шофьора.

Показания даде и собственикът на буса- Цветан Първанов, пристигнал на мястото на инцидента часове по-късно. Нападнатият водач е бил настанен в болницата във Видин, където е бил в кома 4 дни.

Председателят на съдебния състав Илия Илиев обяви, че делото се отлага за 4 юни.

"Обвинението е за престъпление, за което според текстовете на закона може да бъде поискано наказание лишаване от свобода в рамките от 3 месеца до 6 години. Постъпило е и искане за повторна експертиза, тъй като изготвената не е обоснована в максимален обем и възниква съмнение за нейната правилност."

По публикацията работи: Ани Цекова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Съд наказа двама обвиняеми за отглеждане на коноп в Мизия

Двама обвиняеми получиха наказания от по 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за незаконно отглеждане на растения от рода на коноп и държане на високорисково наркотично вещество в Мизия . Разследващите са открили 128 растения в специално оборудвано помещение в сграда в местността „Среден връх“ в града. Пазарната..

публикувано на 12.07.24 в 15:14

Безработни започват работа по програма за заетост в община Белоградчик

В община Белоградчик започват работа деветима безработни по Регионалната програма за заетост . Хората са наети на трудов договор със срок пет месеца, на пълен работен ден.  Дейностите, с които ще бъдат ангажирани безработните, са почистване, благоустрояване, поддържане на зелени и цветни площи, паркове и алеи, гробищни паркове,..

публикувано на 12.07.24 в 14:37

Берковица посреща "Мото рок фест" 2024

Берковица е домакин на "Мото рок фест" от днес, 12 юли до неделя, 14 юли. Организатор на събитието е мотоклуб "Планински братя" със съдействието на Община Берковица, а програмата е разнообразна и интересна, каза за радио ВИДИН  Олег Петков , президент на клуба. "В петък откриваме, посрещаме гости, следва рок концерт на група SWEET POISON,..

публикувано на 12.07.24 в 14:00

Полицията разследва грабеж край път Е-79 в Монтанско

Криминалисти разследват грабеж на 33-годишна жителка на Враца, съобщават от полицията. Престъплението е извършено вчера, 11 юли, около 17:00 часа, на отбивка на международния път Е-79 в землището на монтанското село Сумер . Извършителите заплашили жената с огнестрелно оръжие, след което ѝ взели дамската чанта. Гилза от газов пистолет е намерена при..

публикувано на 12.07.24 в 11:58

Произведения на Моцарт и Салиери ще звучат на видинска сцена

Симфониета - Видин ще изнесе концерт "Моцарт и Салиери"  днес, 12 юли, в крайдунавския град. Любителите на класическата музика ще могат да се насладят на избрани произведения от двамата композитори в  зала „Филхармония“ , обясни директорът на културния институт Мирослав Кръстев : "Ще прозвучи Увертюра към операта „La Fiera di Venezia“ и..

публикувано на 12.07.24 в 11:36

Ремонти за 17 милиона лева започват в Чипровци

Ремонтни дейности на стойност около 17 милиона лева започват в град Чипровци , каза за Радио Видин Петко Петков , заместник-кмет на общината:  "Предстои ремонт на 14 улици, 3 местни пътя, 2 водопровода и 3 сгради. Това са сградата на Общината, Културния дом и Спортната зала. Фактически 6 от улиците са финансирани по Държавен фонд "Земеделие"...

публикувано на 12.07.24 в 11:30

Проект спечели финансиране за изграждане на физкултурен салон във видинска гимназия

Проект за изграждане на нов физкултурен салон в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ във Видин е одобрен за финансиране, съобщават от Общината.  Проектът е сред двата одобрени от Министерството на образованието и науката за цялата страна, в рамките на Годишна програма за поддържане, основен ремонт, реконструкция, цялостно..

публикувано на 12.07.24 в 10:46