Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Движението - магията на живота!

10 май е Световен ден на двигателната активност. Отбелязва се от 2002 година по инициатива на 55-ата Световна здравна асамблея, след приемането на Резолюция по въпросите на храненето, физическата активност и здравето. Регионалната здравна инспекция- Видин се включи в инициативата под мотото "Движението- това е здраве", която цели да популяризира ползите от физическата активност сред населението.

 
"Според проучване 80% от хората на възраст от 25 до 64 години в България са със занижена физическа активност, налице е и ниско ниво на информираност на населението за ползата от физическа активност при профилактика или лечение на заболявания, а едва 7% от пациентите в страната получават информация и съвети за физическа активност от лекар или друг медицински персонал", каза за РАДИО ВИДИН Павлина Венциславова от РЗИ Видин.

"Ако не се движи човек и кръвта му не се движи, и ако не сме активни достатъчно, особено при нас по- възрастните хора всички мускули деградират. Движението е сила за живот. Всеки трябва да намира време за упражнения, и млади и стари"- съветваха по- възрастните, които единствени се включиха в днешната инициатива на плажа пред крепостта "Баба Вида".
 
 
"Движението определя всичко. То е двигателят на живота ни, но и двигателят вътре в нас. Всяко прекъсване на правилното движение в телата ни създава възможност за поява на симптоми за заболяване, а в последствие и в болест. Така че, трябва всички ние да осъзнаем, че движението е магията на живота!"- сподели Мирослав Колчов от Видин, който от години се занимава с йога.
Вижте още

Нито една проба за COVID-19 е взета във Враца

Нито една проба за коронавирус не е взета през изминалите 24 часа, съобщиха от регионалната здравна инспекция във Враца. От институцията не казват дали това се дължи на липсата на хора със симптоматика, характерна за грип или Covid-19. В същото време обаче 101 души все още чакат тестовете си за заразата. От началото на пандемията във Враца и..

публикувано на 04.06.20 в 22:20

Снимката на 4 юни 2020 година

Стартира програмата за профилактика и рехабилитация . Националният осигурителен институт е сключил договори с 20 юридически лица за общо 49 заведения, изпълнители на дейността по профилактика и рехабилитация. За последното денонощие има регистриран  1 случай на коронавирус   в област Видин - жена на 76 години от Видин...

публикувано на 04.06.20 в 17:55

Врачански художнички подредиха изложба

Отркиха официално изложбата на жени-художнички от Враца в кафе-галерия Клуб на дейците на културата (КДК).  В експозицията са подредени картини на Силвия Равнополска, Емилия Върбанова, Ивета Михайлова, Калина Тодорова, Валентина Петрова, Татяна Вутова, Пламена Гешковска, Валентина Василева. Анализ на картините представи изкуствоведът Мариела..

публикувано на 04.06.20 в 17:30

Енергоспестяващо улично осветление ще има в Брегово

Енергоспестяващо осветление ще бъде изградено на територията на община Брегово . Решението е взето на последното заседание на местния Общински съвет. Предстои изграждането на уличното осветление в следващите месеци. "Това са капиталови средства, предоставени от държавата. Работим по конкретните ценови условия. Във всички села ще има изцяло..

публикувано на 04.06.20 в 17:01

Чистят коритото на река Лева

Почистване на коритото на река Лева организират във Враца . Инициативата е на Общината.  Служители на местната администрация, съвместно с представители на спортните клубове и граждани ще се включват в почистването на коритото на река Лева и прилежащите тревни площи.  За всички желаещи да участват са осигурени ръкавици и необходими материали за..

публикувано на 04.06.20 в 16:15

Наемат персонал за патронажна грижа в Белоградчик

В Белоградчик е обявявена е процедура по набиране на документи на кандидати за работа по проект "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Набира се и потребители за социалната услуга , съобщиха от общината. Ще бъдат наети 5 лица на длъжност доставчик/снабдител , които..

публикувано на 04.06.20 в 16:03

Стартира програмата за профилактика и рехабилитация

Националният осигурителен институт е сключил договори с 20 юридически лица за общо 49 заведения, изпълнители на дейността по профилактика и рехабилитация . Бюджетът на програмата за настоящата година е над 20 милиона лева, което ще позволи около 45 000 лица в България да ползват парична помощ за профилактика и рехабилитация...

публикувано на 04.06.20 в 14:41