Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Враца правят глинени съдове по древна технология

Лошото време попречи на група врачански тийнейджъри да се научат да стрелят с лък и да се състезават в местността Градището край прохода Вратцата. Дъждът и ниските темпертарути обаче не провалиха друго интересно занимание с тийнейджърите във Враца.

В 13 часа младите хора ще правят глинени съдове по технология отпреди 7 000 години. Двете инициативи са част от програмата на Регионалния исторически музей и Общината Враца за патриотично възпитание на младежите. Тя е измислена по доста оригинален и занимателен начин. Програмата набляга не на уроците и сухите лектории, а на научната страна на историята на региона, поднесена чрез игри, занимания и любопитни експерименти. Тя е съчетала историята с практическите познания умело.

В първия месец от старта й се включиха 30 ученици от три врачански училища- СОУ "Отец Паисий", СОУ "Христо Ботев" и Спортното училище "Св. Климент Охридски". Досега младежите научиха кои са били древните племена, живели първи по земите в региона, с какво са се препитавали, как са оцелявали, какво са произвеждали и дори с какво са се забавлявали, кои са дошли след тях и какво наследство са оставили след себе си. Заниманията се водят от археолозите и научните работници, напривили откритията или работещи на терен с екипите си и сега.
 
Последното занимание в Патриотичната програма преди края на учебната година ще е на 18 май. Тогава врачанският музей ще участва в международната иницитива "Нощ в музея". В залите на Историческия музей младежите ще се учат да изработват съдове на точарско колело и в калъпи. Инициативите по Патриотичната програма за младежи ще бъдат продължени и през есента с още много забавни прояви.
По публикацията работи: Eва Каралийска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нов паркинг правят във Враца

Предстои изграждането на още един паркинг във Враца, съобщиха от общинската управа. До дни ще стартира изграждането на паркинг в района на СУ "Христо Ботев" /пространството между ул."Ген. Леонов" и бул."Екзарх Йосиф"/. В момента специализирана техника премества гаражните клетки, за да се освободи теренът за предстоящите дейности. През последните..

публикувано на 17.04.24 в 08:30

Снимката на 16 април 2024 година

В урок по история за  Търновската конституция , проведен под формата на състезание, се включиха десетокласници от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин. Те показаха познанията си за процеса на приемане на първата българска конституция и за учредителите.  Забраната за износ на инсулинови лекарства и антибиотици за деца се..

публикувано на 16.04.24 в 18:00

Във Видин представиха идея за популяризиране на Културен център "Жул Паскин"

Концепция за популяризирането на Културен център "Жул Паскин" представиха от архитектурно студио "Ателие 3" на среща в реновираната сграда на бившата Видинска синагога. Идеята е посетителите да научат не толкова известни факти за Видин, за еврейската общност, както и за творчеството на големия художник Жул Паскин, роден в града. Това ще бъде..

публикувано на 16.04.24 в 17:15

Във Враца предлагат 2 май да е неучебен ден в общината

Втори май да бъде неучебен за училищата на територията на община Враца предлага Красимир Богданов . Местният общински съветник се мотивира с възможността да не се прекъсва серията от почивни дни, която включва официалните празници и неработните дни в началото на май. Според него времето може да бъде използвано пълноценно за подготовка за..

публикувано на 16.04.24 в 16:32

Шофьор получи наказание за опит за трафик на хора през Дунав мост 2

С условно наказание от 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“ и глоба от 3 000 лева приключи дело на Района прокуратура - Видин срещу шофьор на товарен автомобил за опит за трафик на хора през границата. На 30 януари той е опитал да изведе  13 сирийци  от страната през граничния пункт при Дунав мост 2 , съобщиха от Апелативната прокуратура в..

публикувано на 16.04.24 в 15:03
Снимката е илюстративна

Първи за годината случай на коклюш е регистриран в Монтана

Регистрираха първи случай на коклюш за годината в област Монтана . Заболяването при детето е преминало леко. То е регистрирано при 6-годишно дете от детска градина в Монтана. Случаят е първи за годината. Взети са всички противоепидемични мерки, съобщи Елена Тодорова, старши инспектор в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в града. "Детето е с..

публикувано на 16.04.24 в 14:55

Видински ученици показаха знания за Търновската конституция

В урок по история за Търновската конституция , проведен под формата на състезание, се включиха десетокласници от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин . Те показаха познанията си за процеса на приемане на първата българска конституция и за учредителите.  Задоволство от представянето на учениците изрази преподавателят по история..

публикувано на 16.04.24 в 14:08