Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Във Враца правят глинени съдове по древна технология

Лошото време попречи на група врачански тийнейджъри да се научат да стрелят с лък и да се състезават в местността Градището край прохода Вратцата. Дъждът и ниските темпертарути обаче не провалиха друго интересно занимание с тийнейджърите във Враца.

В 13 часа младите хора ще правят глинени съдове по технология отпреди 7 000 години. Двете инициативи са част от програмата на Регионалния исторически музей и Общината Враца за патриотично възпитание на младежите. Тя е измислена по доста оригинален и занимателен начин. Програмата набляга не на уроците и сухите лектории, а на научната страна на историята на региона, поднесена чрез игри, занимания и любопитни експерименти. Тя е съчетала историята с практическите познания умело.

В първия месец от старта й се включиха 30 ученици от три врачански училища- СОУ "Отец Паисий", СОУ "Христо Ботев" и Спортното училище "Св. Климент Охридски". Досега младежите научиха кои са били древните племена, живели първи по земите в региона, с какво са се препитавали, как са оцелявали, какво са произвеждали и дори с какво са се забавлявали, кои са дошли след тях и какво наследство са оставили след себе си. Заниманията се водят от археолозите и научните работници, напривили откритията или работещи на терен с екипите си и сега.
 
Последното занимание в Патриотичната програма преди края на учебната година ще е на 18 май. Тогава врачанският музей ще участва в международната иницитива "Нощ в музея". В залите на Историческия музей младежите ще се учат да изработват съдове на точарско колело и в калъпи. Инициативите по Патриотичната програма за младежи ще бъдат продължени и през есента с още много забавни прояви.
По публикацията работи: Eва Каралийска
Вижте още

Снимката на 12 август 2022 година

Общинското ръководство на БСП напуска партията.  Основният мотив за това е дълбокото разминаване между програмата и целите на БСП и провежданата от националното ръководство политика. Назначиха съставите на трите Районни избирателна комисии в Северозапада. Красимир Колев е освободен от длъжността заместник-областен управител на Враца...

публикувано на 12.08.22 в 18:11
избори

Назначиха съставите на трите Районни избирателна комисии в Северозапада

Централна избирателна комисия назначи служебно съставите на Районните избирателна комисии във Видин, Враца и Монтана.  В Пети изборен район - Видински, за изборите за народни представители на 2 октомври 2022 г. председател на РИК е Даниел Цветанов. Заместник-председатели са Ирена Николова и Росен Ангелов, Павел Петков е секретар.  Пламка..

публикувано на 12.08.22 в 17:54

Трима остават в ареста за побоя над мъжа от Лом, който почина

Трима от задържаните за масовия бой в Лом, вследствие на който има и починал остават в ареста.  По отношение на четвъртия обвиняем съдът е определил гаранция в размер на 1500 лева, като се мотивира с липса на предходни осъждания и регистрации за криминални прояви. Това съобщават от Прокуратурата, след като  съдът разгледа исканията на Окръжна..

публикувано на 12.08.22 в 17:50

Христо Ламбрев и Яна Каменова на видинска сцена

Легендарният пианист на група "Сигнал" - Христо Ламбрев и гласовитата видинчанка Яна Каменова ще гостуват днес във Видин.   Те за първи път ще се представят като дуо до стените на Телеграф Капия във Видин. Какво да очакват феновете на хубавата рок музика тази вечер и други интересни неща сподели специално за Радио ВИДИН Христо Ламбрев:..

публикувано на 12.08.22 в 17:03
Районен съд - Мездра

Осъдиха мъж, нарушил ограничителна заповед в Долна Кремена

На една година затвор бе осъден обвиняем за нарушена ограничителна заповед в село Долна Кремена, община Мездра, съобщават от прокуратурата. Нарушителят на заповедта за защита от домашно насилие е отишъл в жилище, което съвместно обитавал с жена, въпреки че има съдебна заповед да не го доближава. Присъдата е в следствие на сключено споразумение между..

публикувано на 12.08.22 в 15:14

Обновиха детска ясла "Мечо Пух" в Монтана

Откриха обновената детска ясла № 1 "Мечо Пух" в Монтана. Ремонтът продължи две години. Кметът Златко Живков преряза лентата:  "Миналата година бе направен пария етап на ремонта за 300 000 лева, а сега за още 223 000 лева. Това е съвременно ново учебно заведение за най-малките граждани на Монтана...  Днешния ден е поредния ден, който е символ..

публикувано на 12.08.22 в 14:01

Освободиха заместник-областния управител на Враца

Красимир Колев е освободен от длъжността заместник-областен управител на Враца.  Информацията беше потвърдена от губернатора Георги Митов.  Заповедта за освобождаването на Колев е пристигнала около обяд днес.  Очаква се до часове да има информация кой ще заеме поста. 

публикувано на 12.08.22 в 13:45