Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шест награди за Драматично-куклен театър Враца

Международно и българско жури разпределиха наградите от 23 Национален фестивал на малките театрални форми и втори камерен фестивал на NЕТА, които се проведоха от 16 до 22 май във Враца. Шест от отличията са за домакините.

Иван Добчев взе първа награда за режисурата на спектакъла "Завръщане от Витенберг" по Уилям Шекспир на театрална работилница "Сфумато". Режисьорът на "Танго" от Славомир Мрожек- Николай Поляков получи втора награда. Третата награда в същата категория стана притежание на Петър Пейков, поставил "Бягство от Москва" от Уилям Никълсън на благоевградския театър.

Първа награда за мъжка роля взе Пенко Господинов за играта си в "Завръщане от Витенберг". Журито с председател Виолета Дечева и членове Кремена Бабачева и Явор Койнаков, даде две втори награди- на Огнян Симеонов за представянето му в двете постановки на врачанския театър- "Танго" от Славомир Мрожек и "Кавказкият тебеширен кръг" от Бертолт Брехт, както и на Малин Кръстев за представянето му в "Завръщане от Витенберг". Трета награда за мъжка роля бе присъдена на Сава Георгиев за участието му в "Танго" на ДКТ- Враца (Сава Георгиев има и номинация за "Аскеер").

Българското жури връчи две награди за женска роля- първа награда очаквано стана притежание на Мая Новоселска за моноспектакъла "Едно малко радио", а втора- за Албена Чобанова от благоевградския театър за "Бягство от Москва".

Проф. Стефан Драгостинов спази традицията, започнала от 2001 г. и отново връчи награда на най- музикалния актьор във фестивала. Призът стана притежание на ансамбъла от спектакъла "Кавказкият тебеширен кръг" от Бертолт Брехт на врачанския театър. Проф. Драгостинов даде и отделен приз на директора на фестивала- Анастас Попдимитров.

Международното жури в състав Нора Макарова, председател и членове Лиляна Мазова /Македония/, Юри Юшкевич /Украйна/ и Дамир Домитрович /Словения/, раздаде награди на всички спектакли, участвали във 2-ото издание на камерния фестивал на NETA. "Танго" от Славомир Мрожек на врачанския театър си тръгна с най- важния приз- за най- добро камерно представление на фестивала.

Гостите от Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Русия, Румъния, Словения и Косово отчетоха, че организацията на двата фестивала е била безупречна. Директорът на врачанския театър и на фестивала Анастас Попдимитров, обяви, че Враца вече се готви за следващите издания на двата фестивала.
По публикацията работи: Жоро Александров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Чужденец причини катастрофа на Петрохан и избяга

Водач, причинил ПТП с материални щети в прохода „Петрохан" и напуснал местопроизшествието, е установен и санкциониран със съдействието на служители на РУ Костинброд, съобщават от ОД на МВР-Монтана.  Сигнал за катастрофа в Петроханския проход е получен около 16 часа вчера, но  единият водач е напуснал и продължил движението си в посока град София...

публикувано на 24.07.24 в 12:23

Режим на водата заради авария на водопровод в Манастирище и Хайредин

Авария по водопроводната мрежа е причина за режим на водата в селата Манастирище и Хайредин, област Враца. От почти месец жителите на двете села имат проблем с водоснабдяването. Проблемът не е свързан с горещините или количеството вода, добивана от помпената станция, а със сериозна авария в района на Манастирище, която ВиК не може да открие,..

публикувано на 24.07.24 в 09:59

Три пожара гасиха видинските огнеборци

На три сигнала за пожари са реагирали огнеборците през изминалото денонощие, съобщават от ОД на МВР- Видин. Пожарите са без нанесени материални щети.  Екипите гасили запалени отпадъци в гр. Белоградчик  и запалени сухи треви в землището на с. Гъмзово. След полунощ е постъпил сигнал за пожар в апартамент на ул. „Цар Асен I“ във Видин...

публикувано на 24.07.24 в 09:47

Обявяват сроковете за прием след седми клас в училището в Кула

На 25 юли от средното училище в Кула ще обявят записаните и броя на незаети места в 8 клас за учебната 2024/2025 специалност "Икономическа информатика". Второто класиране вече е видимо  за  учениците от СУ "Васил Левски" в Кула , съобщават от Регионалното управление на образованиет о във Видин .  До края на днешния ден класираните на втори етап..

публикувано на 24.07.24 в 08:45

Снимката на 23 юли 2024 година

За 13-та поредна година в град Видин се провежда  фестивалът "Дунавски вълни". Тази година работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча".  Служебният премиер Димитър Главчев е склонен да остане на поста, ако третият мандат не бъде изпълнен и страната отново трябва да бъде управлявана от служебен кабинет. Това стана ясно..

публикувано на 23.07.24 в 18:05

Година след тежката буря в Кула са отстранени голяма част от щетите

Измина точно една година от голямата буря в град Кула. Една година, която се оказа тежка за десетки жители, с множество щети по обществени сгради и домакинства, но за щастие нямаше пострадали хора.   Илинка Найденова от общинската администрация си спомня за стихията и прави равносметка на свършеното:  „Точно след бурята в..

публикувано на 23.07.24 в 17:27

Отново свободно движещи се коне по улиците на Видин

Свободно движещи се коне за пореден път са забелязани по улица "Широка", в района на Къщата с куклите във Видин. В социалните мрежи са публикувани снимки и клипове, но сигнал от Общината не е постъпвал, каза за Радио Видин  д-р Валери Велков от Областна дирекция по безопасност на храните и обясни какъв е редът, когато се касае за безстопанствени..

публикувано на 23.07.24 в 16:27