Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дъжд вали, слънце грее- мечка се жени

 
Въпреки това поне две трети от забавленията, които деца и възрастни бяха приготвили за международния ден на детето, се случиха.

За втори пореден път на 1 юни- международния ден на детето, централната градска част на Видин се превърна в една голяма детска площадка, на която малки и големи и още по-големи момичета и момчета се забавляваха заедно- танцуваха, спортуваха, пяха и рисуваха.
 
На площад "Бдинци" викторина и състезания проведоха двете детски полицейски академии- на училище "Любен Каравелов" Видин и училище "Св. Св. Кирил и Методий" Брегово, като в състезанията се включиха деца и от други училища. Състезанието по майсторско управление на велосипед бе съпроводено със забавно припомняне на най-важното, което децата трябва да знаят като участници в движението.

Базар на сувенири и сладкиши, домашна изработка на малки и големи, предлагаха учениците от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" и ПГОХ "Михалаки Георгиев".

Специалистите от Фондация "Подкрепа за реализация" бяха превърнали алеите на Дунавската градина в ателиета с разнообразни и интересни дейности- лакомниците, немирниците, сръчковците, фантазьорите, мечтателите, скокльовците, пастелковците, многознайковците- една приказна детска държава, наречена "Щуроландия". А откритата сцена пред художествената галерия "Никола Петров" бе детска сцена на талантите.

За да се получи празникът, фантазия и любов вложиха Видинската адвокатска колегия, журналисти от в-к "24 часа", РАДИО ВИДИН и радио "Гама"; Видинската полиция; Българският червен кръст; деца и учители от всички видински детски градини и училища; Община Видин; граждани.

Всичко това- под мотото "Ръката, която дарява, не обеднява"- защото всички ние- които бяхме на празника заедно, отново се опитахме да помогнем на страдащи видински деца, които се нуждаят от спешно лечение. Събраните средства ще бъдат предоставени на постоянната благотворителна кампания "Добрата стотинка".

Някъде там- в разгара на забавленията, над града се изля проливен дъжд, а после пак изгря слънце... Но нямаше как състезанията да продължат на мокрия асфалт и се наложи турнирът по стрийтбол да бъде отложен, но въпреки това големи и малки момичета и момчета с удоволствие наблюдаваха изпод стрехи и чадъри "мечешката сватба".
 
26 отбора от три възрасти се записаха за участие в турнира, който бе част от детския хепънинг "Щуроландия" по повод международния ден на детето. Цял ден деца от видинските училища играха свободно на монтираните за събитието баскетболни конструкции на площад "Бдинци". Но непосредствено преди старта на същинските състезания над Видин заваля... Дъждът принуди организаторите да прекратят надпреварата. И на трите баскетболни коша обаче останаха ентусиасти, които въпреки лошото време продължиха да играят любимата игра и превърнаха събитието в първия дъждовен стрийтбол на Видин
 
"Организаторите, чрез интернет пространството и средствата за масово осведомяване, ще уведомят участниците за новата дада на турнира"- обеща Росен Ракаджиев, изпълнителен директор на УСК "Шампион".

"Важното е, че искахме да сме заедно! И бяхме!"- отсякоха големи и малки, докато с неудоволствие се разотиваха под оределия дъжд. Явно на всички им се празнуваше още...
"Нищо! След година пак!"- обещаха организаторите.
 
По-рано днес бе открита обновената площадка в парка "Владикина бахча"
, с модерни и безопасни съоръжения за игра. Тържеството започна с празничен концерт. А лентата преряза кметът на Видин Герго Гергов. Той връчи благодарствени писма на представители на трите Лайънс клуба- "Видин", "Вида" и "Бъдин", осигурили средствата за площадката. А президентът на Лайнс клуб "Видин" Калин Танчев връчи на кмета техническа спецификация за ползване на комбинираното детско съоръжение. Малчуганите, дошли за откриването на детската площадка, получиха подаръци и лакомства, предоставени от Видинската Света митрополия, Районното мюфтийство и Мюсюлманското настоятелство.
По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Прокуратурата разследва опит за убийство във Вършец

Окръжна прокуратура - Монтана ръководи разследване по дело за опит за умишлено убийство и причиняване на телесни повреди във Вършец с трима пострадали. В хода на разследването са събрани достатъчно доказателства за виновността на 43-годишен мъж. Той е обвинен, че е нападнал 41-годишна жена в дома ѝ на ул. „Липа“ в града, като ѝ нанесъл прободни рани..

публикувано на 05.08.24 в 16:34

Ремонт ще прекъсне временно тока на села във Видинско

Електрозахранването в селата Бело поле, Белоптичене, Гюргич, Дражинци, Плешивец, Роглец, Ружинци и Черно поле в община Ружинци и село Орешец в община Димово ще бъде прекъснато утре, 6 август, за периода от 07:00 ч. до 11:00 ч., съобщават от Електрохолд България. Причината е реконструкция на електропровод, захранващ подстанция "Белоградчик", която ще..

публикувано на 05.08.24 в 15:57

Здравната инспекция във Видин прави безплатни тестове за ХИВ

Националната лятна АНТИСПИН кампания започва от днес, 5 август и ще продължи до края на месеца. Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Видин обявява „Седмица на отворените врати“ до 12 август, през която всеки желаещ може да провери своя ХИВ статус анонимно и безплатно в имунизационния кабинет на ет. 3, ст. 41-ва в сградата на институцията...

публикувано на 05.08.24 в 15:39
Областният управител на Видин Ани Арутюнян ръководи работната среща за пожарната обстановка в региона.

Спокойна е пожарната ситуация в областта, отчетоха на среща във Видин

Работна среща във връзка с опасността от възникването на пожари на територията на областта се проведе в областната администрация във Видин . Пожарната ситуация е спокойна в сравнение с обстановката в страната, отчетоха представители на отговорните институции.  Небрежност и безотговорност при боравене с огън най-често са причините за възникналите..

публикувано на 05.08.24 в 15:19

Комисия заседава във Враца заради риска от чума по дребните преживни животни

Няма регистрирани случаи на чума по дребните преживни животни на територията на България към момента, това стана ясно на проведеното извънредно заседание на областната епизоотична комисия във Враца , председателствана от заместник областния управител Йордан Димитров. Поводът за извънредната среща на комисията е издадената заповед на..

публикувано на 05.08.24 в 14:59

Враца казва: "Buongiorno!"

Във Враца подготвят италиански изненади за 24 август, похвалиха се от общинската управа. За първи път в историята на града ще се проведе инициативата "Buongiorno Vratsa" , която ще превърне града под Околчица в сцена на италианската музика, филми, кулинария и култура. Заведенията са подготвили нови италиански напитки и ястия специално за този..

публикувано на 05.08.24 в 14:00

Започват засилени проверки за контрол на скоростните режими

През текущата седмица в цялата страна ще се проведе полицейска операция за контрол на скоростните режими , съобщават от Областната дирекция на МВР-Видин. Тя е включена в календара на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция - Roadpol, аналогични действия са в ход на територията на всички страни - членки на организацията. Точките..

публикувано на 05.08.24 в 11:19