Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летни забавления за децата в Ново село

За децата лятото започна. И като прелетни птички те долетяха в Ново село от различни краища. Почти във всяка къща се чува детски смях. Много забавления предлага селото за лятната ваканция- плаж, къпане и риболов на Дунава, неделни хорà на мегдана, разходки в местността "Камъка".

От 1 юли официално ще бъде открит охраняем плаж със спасител и караванки за закуски и освежителни напитки. Той е известен като "централния плаж" и към него води асфалтирана алея. Читалището продължава да събира деца в своята школа за автентични хорà. Два пъти в седмицата децата се учат да играят местни хора. Напредналите вземат участие във фолклорни събори. Първата им изява извън Ново село е утре- 9 юни, на прочутия Белоградчишки събор "От Тимок до Искър". В края на месеца ще се представят на събора "Дунавски ритми" във Видин. Но най- масово е участието на всички желаещи в Детското шоу "На гости при баба" в средата на месец август.

Интернетклубът при читалището е отворен от вторник до събота от 12.00 до 18.00 ч. Всички могат да ползват само срещу членски внос услугите на клуба до края на годината. Библиотеката при читалището е готова да обслужи малките си читатели, които ще намерят книгите от задължителния списък за прочит през лятото.

През юли всички деца могат да се запишат за участие в Детското шоу. Под ръководството на кукловодката Минка Сурдулова в продължение на един месец те ще репетират скечове, песни, стихове и танци, ще се запознаят с традиционни местни игри и обреди, в които участват деца. Детското шоу е насрочено за 18 август.

На 1 юли се открива "Къщата на срещите". В нея децата ще видят традиционния "новоселски беч" и предметите за произвеждане на вино по старата технология. Ще се запознаят с легендата за новоселската гъмза и нейния път към всички краища на света. Изложбата за видни новоселяни ще представи хората, които са допринесли за развитието на родната наука, техника и архитектура, които са представили българската култура по света.

Продължават и заниманията на Майкъл Купър с децата от Дома за деца, лишени от родителски грижи. Два дни в седмицата той ги запознава с тайните на готварство, а всеки понеделник и вторник ги учи на английски език. Трима възпитаници на курса по готварство, водени от Майкъл Купър, заминаха за Франция. В продължение на една седмица те ще посетят кухните на едно училище и хотели в градовете Перигьо, Бордо и Монако. Ще посетят ферма за преработка на гъши дроб и музей на трюфелите.

Не само за децата, а за всички възрасти са неделните хора на площада под звуците на Балейската духова музика. Те се откриват на 1 юли и приключват в края на август. Играят се хора, характерни за новоселския край, а това е начин децата да ги научат от най- ранна възраст.

По публикацията работи: Светла Бондова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Множество старинни предмети – монети, накити и печати с белези на културно-исторически ценности, както и техника за дълбочинно изследване на земните пластове са иззети при специализирана полицейска операция на служителите на сектор „Културно-исторически ценности", ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. Ценностите са намерени при проверка на частен..

публикувано на 25.04.24 в 12:29

Общинският съвет в Кула ще заседава днес

Общинският съвет в Кула ще заседава днес от 16:00 часа в салона на Община Кула. Дневният ред на съветниците включва 7 точки. Съветниците ще разгледат предложение от д-р Димитър Цанков, председател на Общински съвет - Кула, за предоставяне на имотите – полски пътища, включени в заповеди на Директора на ОД „Земеделие" – Видин за стопанската 2023-2024 г...

публикувано на 25.04.24 в 12:10

Първолаци учиха сред природата в Белоградчик

Служители на Държавно горско стопанство Белоградчик проведоха поредния си урок по Горска педагогика. Този път образователните занимания се състояха с групата „Аз, природата и света“ от 1-ви клас на НУ „Васил Левски“ с ръководител Офелия Пантева. Урокът беше в градския парк, за да могат децата максимално да усетят природата, да разгледат дърветата,..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Концерт в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми в Козлодуй

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй. Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координаторът на организацията за Северозападна България Здравка Гергова: "Хората, които ще бъдат подпомогнати, ще..

публикувано на 25.04.24 в 11:03

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млн. лева

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млв. лева. Училище „Иван Вазов" е единственото в област Монтана, което ще има нов салон. Средствата се отпускат по Националната програма „Изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавни и общински училища", финансирана от просветното министерство. 540 ученици се обучават в СУ..

публикувано на 25.04.24 в 09:44

Административният съд в Монтана отмени решение на ОИК - Вълчедръм

Административният съд в Монтана  отмени решението на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм от 6 април, с което е отказано предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на общината Иван Барзин.   Той е уличен от КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество) в конфликт на интереси, за..

публикувано на 25.04.24 в 08:35

Подлагат на обществено обсъждане затварянето за движение на пътя Мездра - Ботевград

На интернет страницата на Агенция „Пътна инфраструктура" – www.api.bg, за обществено обсъждане са публикувани проектите на заповеди за временна организация и безопасност на движението при модернизацията на път I-1 Мездра – Ботевград в участъка от 161-ви до 194-ти км. За продължаване изпълнението на проекта и осигуряване безопасността на движение..

публикувано на 25.04.24 в 08:05