Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 28 юни 2012 година

От понеделник- 2 юли започва приемът на молби за целево подпомагане за отопление на лица и семейства. Заявленията ще могат да се подават до края на месец октомври, а в момента се изчаква заповедта на социалния министър с размера на помощите за отопление, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" - Видин Венци Пасков.

Над 8 200 души са регистрираните безработни в област Видин в края на месец май, спрямо предходния месец се наблюдава намаление със 70 души. Безработните младежи до 29 години през май са 778 души. По голяма част от регистрираните безработни са жени- над 2600 лица. 1855 е броят на продължително безработните над 1 година. По-малко с 14 са и лицата с намалена трудоспособност, регистринани във видинското бюро по труда. През май работа са започнали общо 230 души, като за едно работно място са се конкурирали 17 човека. Общо 92 са свободните работни места, обявени във видинското бюро по труда.

Водата в басейн в община Вършец не отговаря на изискванията. 26 басейна се намират на територията на област Монтана. Само един не работи, а шест са закрити. До момента Регионалната здравна инспекция е извършила 14 проверки, като са издадени 20 предписания.

Нелегален шивашки цех за производство на фалшиви маркови дрехи е разкрит при полицейска проверка във врачанското село Паволче, съобщиха от Областна дирекция на МВР във Враца. В помещенията на нелегалния цех са намерени шивашки машини и преса за щамповане, на които работели две шивачки. Открити са 225 тениски и 15 къси панталони с щамповани на тях защитени търговски марки. По случая е образувано досъдебно производство срещу собственика на помещенията от Враца. В хода на процесуално-следствените действия е установено още, че шивашкият цех е част от дружество, което стопанисва търговски обект в складова база "Илиянци" в София.

В центъра на Видин "поникнa" дърво на идеите. Инициативата е на Видинския детски младежки парламент и Академията за социална промяна. Чрез импровизираното дърво, гражданите на Видин имаха възможност свободно да споделят идеите си за развитието на града и проблемите, които срещат в работата си с институциите. Идеите и предложенията на гражданите ще бъдат събрани и връчени на ръководството на Община Видин и областната управа.

Ще ремонтират покрива на читалище "Нов живот" в село Владимирово, общ. Бойчиновци. Междуведомствената комисия за борба с бедствията към министерски съвет е отпуснала 192 000 лева. Сградата пострада преди две години при буря. Ремонтът на читалищния покрив ще започне до дни и ще приключи за един месец.

Дни на пътната безопасност се провеждат до 30 юни във Видин. Инициативата е на Сдружение "Отворена младеж", предвидени са две обучения на ученици от видинското училище "Св. Св. Кирил и Методий"- "Превенция на рисковото шофиране чрез симулатор за шофиране" и "Превенция на злоупотребата с алкохол и наркотици и последващото шофиране". В събота- 30 юни, в Крайдунавския парк участниците в инициативата ще могат да използват алкоочила с различен промил алкохол в кръвта, без да са употребили такъв, както и да седнат на симулатор чрез 3D платформа усещане за шофиране, максимално близко до реалнотото.

Литературният клуб при читалище "Равитие- 1893" в Белоградчик представи творчеството на адвоката Александър Хараламбиев. Сбирката, която по традиция се провежда в библиотеката, протече под наслов "Скулптурните ваяния на един творец". Гостът представи не литературно творчество, а скулптурните си миниатюри.

Ученици и учители от Професионалната гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин организираха образователно- развлекателно състезание, наречено "Бягство към победата" с участие на клубовете по извънкласни дейности към училището- по народни танци; литературния клуб "Аз творя", екоклуба "Зеленият Видин", клуб "виртуално предприятие". Участваха и деца от ателие традиция "Ларп", облечени в дрехи от Средновековието. Изявата е по повод Международен ден на река Дунав- 29 юни.

Обновена е вече детската площадка до Стамбол капия във Видин. Около пясъчника, под люлките и пързалките вече има гумирана настилка, която видимо прилича на плочник, но всъщност е еластична мека материя. Така детската площадка вече отговаря на всички европейски норми за безопасност. Пребоядисани и освежени са и всички съоръжения на площадката. Средствата са събрани от жените от "Инер уийл клуб" Видин, ремонта е извършен от строителната група на Общината.

С турнир по стрийтбол започнаха проявите от седмицата на "Синия Дунав" във Видин. Ученици от различни училища демонстрираха баскетболни умения в две групи- VІІІ и ІХ клас. Тази вечер от 18,30 часа на открита сцена на Художествената галерия е празничния концерт на учениците от СОУ "Св. Св. Кирил и Методий". В програмата за петък са включени плeнер с участие на ученици от художествените паралелки на училището по изкуства, театър на открито, концерт на Градския духов оркестър, откриване на Фотоизложба "Поглед към Дунав", празничен концерт на школите и ансамблите към Читалище "Цвят" и мюзикълът "Човекът от Ламанча" на театрална студиа при ГПЧЕ "Йордан Радичков". Седмицата на "Синия Дунав" ще приключи в неделя с дискотека на открито и посрещане на Джулай морнинг.

По публикацията работи: Екип Новини


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 3 октомври 2024 година

Над 20 са задържаните в цялата страна при операции на МВР срещу купуването на гласове. Това съобщават от вътрешното ведомство. Полицейска операция срещу купуването на гласове провеждаха днес и служителите на Областната дирекция на МВР-Видин . Полицейските действия бяха насочени към профилактиране на активния криминален контингент, противодействие на..

публикувано на 03.10.24 в 18:05

Почина Лука Велчов - пазител на българската памет в Букурещ

Починал е Лука Велчов - доайенът на българите в Румъния. Новината съобщи дъщеря му. От публикация в социалните мрежи става ясно, че на 5 октомври в 10:00 ч. ще има религиозна церемония в римокатолическата църква "Св. Йеремия" в Китила, на адрес “Банатско шосе” 17, а в 12:00 часа ще има погребение в гробището "Свети Пантелеймон" в Пантелеймон. По-късно..

публикувано на 03.10.24 в 15:35

Враца почита художника Иван Стоилов - Бункера

Изложбен кът   е подреден о т днес, 3 октомври, във фоайето на Регионален исторически музей (РИМ) - Враца  по повод 90 години от рождението на Иван Стоилов - Бункера . У редникът в Художествената галерия "Иван Фунев" към РИМ  Христо Божков съобщи подробности за експозицията: "Във фоайето на Регионален исторически музей - Враца..

публикувано на 03.10.24 в 15:29

56 са тежко ранените при катастрофи за 3 месеца в област Видин

Завишение на пътнотранспортния травматизъм през третото тримесечие на 2024 година в сравнение със същия период на миналата година, но без загинали, отчетоха от сектор „Пътна полиция“ към Областната дирекция на МВР-Видин . Данните бяха изнесени по време на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата. Броят на тежко..

публикувано на 03.10.24 в 14:51

Започна новият творчески сезон на читалището в Мездра

Започнаха изявите от Календара на дейностите и участията на колективите от Народно читалище ”Просвета 1925 - Мездра” за месец октомври. Програмата включва: 05.10. - Градски събор “Край Мездра Искъра шуми”; 05.10.-06.10. - Участие на ГСГП “Мездрея” в Национален фестивал за стари градски и шлагерни песни „В прегръдката на Танголита“,..

публикувано на 03.10.24 в 14:13
Снимката е илюстративна

Половин тон гориво е откраднат от тир на път Е-79 край Монтана

Отново се активизираха крадците на гориво от спрели за почивка тирове на международен път Е-79 край Монтана. 500 литра нафта са източени от тежкотоварен автомобил с турска регистрация.  Шофьорът на турския тир спрял за почивка около 21.00 часа на 1 октомври на отбивка в района на село Белотинци, община Монтана. В 4.00 часа сутринта на следващия..

публикувано на 03.10.24 в 14:06

15 младежи започнаха работа по програма за заетост в Мездренско

Община Мездра назначи на работа 15 безработни младежи по Проект „Младежка заетост+“, който се реализира от Агенцията по заетостта със средства по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд+, съобщават от общинската администрация. Наетите на работа младежи са на възраст..

публикувано на 03.10.24 в 14:02