Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Откриха археологическото лято във Враца

Археолозите от Враца избраха църковния празник Петровден за начало на новия сезон за проучвания, в който ще продължат разкопките, разкрили базиликална църква в местността "Градище", край прохода "Вратцата"- съобщават от пресслужбата на Община Враца. Откритият храм е датиран от 6 век и е с размери 18.6 метра на 6 метра. Тази година ще е третата на проучвания на това място.

"Ще работим в две посоки- западно и северно от храма. Очакваме да открием нови сгради, каквито навремето е имало в непосредствена близост до църквите. Най-важното обаче е проучването на мястото на абсидата на средновековния храм. С колегата Александра Петрова очакваме там да открием ранно тракийско светилище"- каза археологът Нарцис Торбов.

Врачанските археолози споделиха със заместник кмета на Враца Красимир Богданов и главния архитект на града Данаил Дилков идеята си храмът да бъде възстановен. Това може да стане с кандидатстване с проект по програма с европейско финансиране. Обектът спешно се нуждае и от консервация и реставрация. И двете идеи ще залегнат в архитектурен проект за възстановяване на базиликата. За разкопките в местносттите "Градището" край Враца и "Валога" край Оходен Общината е заделила 25 000 лева.
Вижте още

Областна служба по земеделие Враца с нов директор

Бившият заместник-кмет на Борован, секретар на областната администрация във Враца и началник на местния клон на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Слави Димитров беше назначен за директор на Областната служба по земеделие. Той замени Лора Лазарова на поста вчера, която от няколко години е начело на ведомството. Това е второто..

публикувано на 04.08.21 в 06:32

12 са новите случаи на COVID-19 в Северозапада

462 са новите случаи на COVID-19 у нас при направени 16 656 теста, показват данните в единния информационен портал.  Положителни са близо 2,8% от взетите проби.  В Северозапада новите случаи са 12, като най-много са в област Враца - 6 лица, следвана от Видин с 5 лица и само един новозараен в Монтанско.  3 души са починалите с COVID-19, а..

публикувано на 04.08.21 в 06:21

Снимката на 3 август 2021 година

3 август се отбелязва като  Световен ден на динята . Вкусният плод е незаменим източник на мощния антиоксидант ликопен, на фибри, минерали и витамини.  Светлин Тачев , политолог: "Има такъв народ" бързо стана от антистатукво - системна партия . Законопроектите за актуализация на държавния бюджет и бюджетите на Държавното обществено..

публикувано на 03.08.21 в 18:00

Недекларирана валута в камион с цветя откриха митничари

Митнически служители намериха 250 000 недекларирани евро в товарен автомобил с цветя, съобщават от Агенция "Митници". На 01.08.2021 г., около 05.00 часа, митническите инспектори спират за проверка излизаща от страната през ГКПП Дунав мост –Видин хладилна товарна композиция с влекач и ремарке с турска регистрация. Водачът представя редовни..

публикувано на 03.08.21 в 14:03

Гимназията по каменообработване ще има нов покрив

Започна основен ремонт на покрива на Професионалната гимназия по каменообработване в Кунино. "Смяна на абсолютно всичко на покрива е предвидено. Дейностите започнаха миналата седмица и трябва да приключат до края на месец август. За началото на учебната година всичко да е готово. Ние 2-рият етаж на гимназията не можеше да си го ползваме. Падаха..

публикувано на 03.08.21 в 13:06

Съдят мъж, опитал се да подкупи полицай в Селановци

Обвинителен акт срещу Ц.Ц. за извършено от него престъпление по чл. 304а, вр. чл. 304, ал. 1 от НК. внесе Окръжна прокуратура – Враца в съда. На 18.04.2021 г. обвиняемият Ц.Ц. управлявал лек автомобил по ул. „Скакуц“ в с. Селановци, област Враца. В близост до бензиностанция той бил спрян от патрулиращ екип за извършване на рутинна проверка...

публикувано на 03.08.21 в 12:31

Обновяват три знакови културни сгради в Лом

Проектът „Развитие на културната инфраструктура в община Лом“, който предвижда основен ремонт на Историческия музей и сградите на някогашното девическо училище и къщата-музей „Димитър Гинин», получи одобрение за финансиране от Управляващия орган на Оперативна програма “Региони в растеж“, съобщават от местната община. Обновяването на трите знакови..

публикувано на 03.08.21 в 12:09