Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската художествена гимнастика

След бойкота на московската олимпиада от 1980- та година от Съединените щати и страните на Западна Европа отново благородната олимпийска идея бе провал- следващите олимпийски игри в Лос Анджелис бяха бойкотирани от Соцлагера - с изключение на Румъния нито една друга страна не изпрати свои представители зад Океана. Българските състезателки по художествена гимнастика пропуснаха дебюта на този спорт, но на контролното състезание проведено на 4 май 1984 година в зала "Фестивална", те още не знаеха, че няма да участват. Към тези вълнуващи събития ни връща спортният журналист Хари Яръмов в поредицата "Олимпийски хроники" по РАДИО ВИДИН.

© Снимка: Личен архив Хари Яръмов

Треньорката на националния отбор по художествена гимнастика Нешка Робева в зала "Фестивална"
На 4 май 1984 година в препълнената до краен предел зала "Фестивална" се проведе контролно състезание на възпитаничките на треньорката Нешка Робева,
за оформяне на отбора, който щеше да представи България при дебюта на художествената гимнастика на олимпиадата в Лос Анджелис. Изпълненията на най- добрите съзтезателки по художествена гимнастика бяха посветени и на 60- та годишнина на дружество "Бдин", която бе тържествено чествана в зала "Фестивална".

На подиума впечатлиха със своите изпълнения жриците на художествената гимнастика Лили Игнатова, Анелия Раленкова, Бианка Панова, Илияна Раева,

© Снимка: Личен архив Хари Яръмов

Лили Игнатова в зала "Фестивална"
Цветомира Филипова.
Публиката бурно приветстваше всяко едно тяхно изпълнение на подиума, много овации имаше и за треньорката Нешка Робева, както и пожелания за първата олимпийска титла при дебюта на художестветата гимнастика в Олимпийското семейство. За съжаление политиката отново взе връх над спорта и олимпийските идеали- Соцлагера бойкотира олимпиадата в Лос Анджелис с изключение на Румъния, чиято легенда в спортната гимнастика Надя Команечи спечели четири златни медала на спортна гимнастика. За българските представителки на художестветата гимнастика остава голямо разочарование и за повечето от тях това бе и краят на активната състезателна дейност.

След великолепните изяви на ансамбъла, след титлата на състезанията от световната купа и няколко медала в съчетанията на отделните уреди, можем да бъдем оптимисти, че българските гимнастички ще се представят успешно на състезанията на олимпийския подиум в Лондон. Ще очакваме и успешното представяне на нашата най- добра индивидуална участничка Силвия Митева. Този път няма бойкоти и политически пристрастия. Очакваме обективно съдийство, повече феърплей и медали от благороден метал за българските представителки в олимпийския турнир по художествена гимнастика в Лондон 2012.
По публикацията работи: Хари Яръмов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Ботев" (Враца) получи глоба от 12 300 лева след баража

Успехът над "Марек" (Дупница) , който остави "Ботев" (Враца) в елита, ще излезе солен на ръководството на елитния тим. Дисциплинарната комисия наложи наказания на домакините на баража, а общата стойност на санкцията е рекордно висока и надхвърля 12 000 лева. Бурната радост след края на мача, довела до навлизането на публика на терена, е..

публикувано на 04.06.24 в 10:48

"Ботев" (Враца) и Христо Янев се разделиха

Само 4 дни, след като "Ботев" (Враца) се спаси от изпадане във Втора лига, старши-треньорът на елитния тим Христо Янев обяви раздялата си с клуба. Според официалното съобщение, двете страни са се разделили по взаимно съгласие. Информацията беше съобщена късно снощи и беше изненадваща на фона на взаимните клетви за вярност, които си..

публикувано на 04.06.24 в 10:43

"Ботев" (Враца) и Христо Янев обсъждат лятната селекция

Христо Янев ще се срещне през следващите дни с ръководството на "Ботев" (Враца) , за да води преговори за лятната селекция на тима. Наставникът, който успя да спаси врачани от сигурно изпадане, остава начело на клуба. Очаква се Янев да направи доста промени в състава, като акцентът ще е върху привличането на млади български футболисти. Наставникът се..

публикувано на 03.06.24 в 13:00

Никол Крумова взе бронз от Румъния

Състезателката на Спортен клуб "Ботев 93" Никол Крумова спечели бронзово отличие на силния международен турнир по борба в Румъния. Това беше най-предното класиране за врачани в надпреварата. При мъжете най-близо до медалите беше Димитър Георгиев, който загуби битката за бронза и остана 5-и в своята категория. Това е поредното силно участие на..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

Ботев (Враца) отново се спаси на баража

Спасяването на Ботев /Враца/ и оставането в елита е достойно за описване. Не само защото това е поредният път, в който тимът от града под Околчица оцелява – ако трябва да сме точни – трети. През 2021 г. с 1:0 над Септември след дузпа-фантом, през 2022 г. с 3:2 над Етър и през 2024 г. с 5:3 след изпълнения на дузпи срещу Марек /в редовното време 1:1/...

публикувано на 02.06.24 в 16:47

Шампионски сезон за юношите на "Монтана"

Юношите старша възраст на Монтана станаха шампиони на зона „Велико Търново". Активът, който спечелиха, е 46 точки.  Момчетата на треньора Дилян Иванов записаха 15 победи, равен и две загуби. Те дойдоха в първата и последната среща за сезона "Така се стекоха обстоятелствата, че загубихме в първия и последния кръг срещу Свищов, имаме и един равен срещу..

публикувано на 02.06.24 в 15:00

"Локо" Мездра завърши на четвърто място

"Локомотив" Мездра спечели местното дерби с 2:1 над втория отбор на "Ботев" във Враца в срещата  от последния 30-и кръг на Северозападната Трета лига. Кристиян Димитров откри за "железничарите“ от фаул в средата на първото полувреме. Те обаче останаха в намален състав, защото Деян Иванов влезе в разправии със съдията и беше отстранен с червен картон..

публикувано на 02.06.24 в 09:22