Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослав Ненчев: " Временно спират безплатните лекарства за ветераните от войните"

"От началото на юли изплащането на средствата за полагащите се на ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите лекарствени продукти по списък, утвърден от министъра на здравеопазването, вече се осъществява от Агенцията за социално подпомагане. Това може да доведе до някои проблеми при получаването на безплатните лекарства", каза за РАДИО ВИДИН Мирослав Ненчев, председател на УС на Българския фармацевтичен съюз.

"Постановлението за промените излезе на 5- ти юли и бе обнародвано на 13- ти юли. Според него аптеките ще си получават вече парите от Агенцията за социално подпомагане, а не от общините, както бе досега. Така Общините няма да могат да изплатят сумите на аптеките за месец юли. Аптеките пък няма да могат да дават вече безплатно лекарства на ветераните от войните. Наредбата, която трябва да регламентира промените, още не е излязла. Сега единственият начин за ветераните от войните е да си плащат лекарствата в аптеките, да си взимат фактури и да чакат Агенцията за социално подпомагане да им ги осребри, след като излезе постановлението", допълни Ненчев.

Национално сдружение на общините в Република България е уведомило официално всички кметове на общини да преустановят всякакви плащания от собствени приходи за изплащане на лекарства по Закона за ветераните от войните и Закона за военноинвалидите и военнопострадалите. В тази връзка предстои приемането на нова наредба на министъра на здравеопазването, министъра на финансите, министъра на труда и социалната политика и министъра на отбраната, с която да се определи реда за предписване, отпускане и контрол на лекарствените продукти.
По публикацията работи: Катя Борисова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 6 юни 2024 година

Десетки деца от училища и детски градини във Видинска област се събраха в актовата зала на СУ "Любен Каравелов" за единадесетата регионална среща на клубовете "Млади възрожденци" . Сред официалните гости беше Васил Василев, председател на Общобългарския комитет "Васил Левски". Общо 15 души са установени като участници в схема за  източване на..

публикувано на 06.06.24 в 18:00

Разбиха престъпна група, източвала банкови сметки

Общо 15 души са установени като участници в схема за източване на пари чрез интернет банкиране на клиенти на български банки, съобщиха от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП). При акция в няколко града в страната, както и в монтанското село Медковец, са задържани 13 души. Те са успели да прехвърлят към свои сметки над 800 000..

обновено на 06.06.24 в 16:09

Започна ремонт на видинския филиал на Русенския университет

Стартира ремонтът на сградата на филиала на Русенския университет "Ангел Кънчев" във Видин . Договорът с фирмата изпълнител на обществената поръчка е сключен на 24 април. Сключен е договор и за надзор на ремонтните дейности. Ремонтът трябва да приключи в рамките на 126 дни. Стойността на договора е 600 000 лева, като средствата са осигурени от..

публикувано на 06.06.24 в 15:41

Среща на клубовете "Млади възрожденци" се проведе във Видин (снимки)

Десетки деца от училища и детски градини във Видинска област се събраха в актовата зала на СУ "Любен Каравелов" за единадесетата регионална среща на клубовете "Млади възрожденци" . Сред официалните гости беше Васил Василев , председател на Общобългарския комитет "Васил Левски": "Горя от нетърпение да видя какво вие сте направили и като гледам как..

публикувано на 06.06.24 в 14:26

Откриха близо 60 000 парфюма, скрити между буркани, на Дунав мост 2

Общо 58 417 „маркови“ парфюма от 33 различни луксозни марки, скрити между стъклени буркани, задържаха митническите служители при проверка на два камиона в района на Дунав мост при Видин, съобщават от Агенция "Митници". Рекордното за последните над 15 години количество е установено в рамките на съвместната операция срещу контрабандата на Агенция..

публикувано на 06.06.24 в 14:10

Враца взима над 7 милиона лева за асфалтиране и строителни дейности

В следващите месеци във Враца ще стартира цялостното обновяване на ключови пътни участъци , които са в критично състояние и не са ремонтирани повече от 10 години.  Кметът Калин Каменов подписа споразумение в регионалното министерство, с което се осигуряват над 7 200 000 лева за реализиране на мащабните строителни дейности в града...

публикувано на 06.06.24 в 11:32

Кола удари възрастна пешеходка във Видин

Лек автомобил, при движение на заден ход, е бутнал 86-годишна пешеходка във Видин . Инцидентът е станал вчера, 5 юни, около 17:00 часа, на паркова алея пред ресторант в района на Крайдунавския парк във Видин. Възрастната жена е паднала и е ударила ръката си. 31-годишният шофьор е откарал пострадалата в Центъра за спешна медицинска помощ. Медиците са..

публикувано на 06.06.24 в 09:51