Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Без увеличение на цената на водата в Берковица

Общинският съвет единодушно не прие предложеното увеличение на питейната вода в Берковица. Идеята за повишаването на стойността на живителната течност доведе до сблъсък между местния парламент и шефа на ВиК Йордан Велков през последния месец.

Съгласно приетия бизнес план на водното дружество, през април до Държавната комисия по енергийно и водно регулиране е изпратено предложение за повишаване на цената от 0.76 лева на 1.06. От ДКЕВР приемат мотивите за увеличение, но само с 12 стотинки без ДДС, тоест до 0.88 лева.
 
Когато председателят на Общинския съвет разбира това, силно се възпротивява с мотива, че г-н Велков е действал зад гърба на съветниците и кмета, въпреки че Общинския съвет е гласувал бизнес план на дружеството, където е предвидено увеличение на цената.

Инж. Якимов е категоричен, че не е спазена процедурата и е нарушена Наредбата за регулиране на цените на водноснабдителните и канализационни услуги, където в чл. 18 се предвижда едномесечен срок за обсъждане на новата цена, за запознаване на обществеността и преценка на всички фактори, които влияят на промяната на цената.
 
Още един мотив против промяна на стойността точно сега, посочи председателят - предвижда се сливане на ВиК - Берковица и ВиК - с. Бързия, одобрено от ДКЕВР, което може да промени ситуацията.
 
Съветници изказаха мнение, че увеличението, предложено от ДКЕВР на 0.88 лева не би нарушило семейния бюджет, но значително би усложнило плановете на дружеството. Тъй като са предвидени инвестиции за подмяна на мрежата, очаква се висока инфлация, а дружеството има 29 000 лв загуби и над 100 000 лв задължения.

В крайна сметка всички се обединиха около мнението, че промяна на цената е възможна, но г-н Велков да направи ново предложение и да спази процедурата без да "прескача" съветниците.

Към момента берковчани заплащат за питейната вода една от най ниските цени в страната, което може да се види и на сайта на ДКЕВР. Може би това е и причината много от тях да поливат градините си с питейна вода. Остава да виси и въпросът кое ще надделее в предстоящите месеци - цената или качеството на водата. За сега обаче всичко остава, както до сега. Вероятно промяна ще има след августовската ваканция на Общинския съвет.
Вижте още

В община Кула се подготвят за Великденските празници

Наближават светлите Великденски празници и заедно с настъпващата пролет, сърцата са обнадеждени. Въпреки неспиращата заплаха от корона вирусната инфекция и противоепидемичните мерки, хората вече копнеят за празници, за разтуха и нормални човешки контакти.  Вече втора година културните събития и празниците както в цялата държава, така и в..

публикувано на 14.04.21 в 09:01

Духовия оркестър към читалището във Враца с пролетен концерт

Духовият оркестър към НЧ "Развитие -1869" - Враца кани жителите и гости на града под Околчица на "Пролетен концерт", под диригенството на Бойчо Димов. В програмата са включени произведения на наши и чужди автори с пролетна тематика, каза за радио Видин диригентът на оркестъра: "Ще започнем с марш "Разходка в майска утрин". След това следва..

публикувано на 14.04.21 в 09:01

106 са новите случаи на COVID-19 в Северозапада

2944 са новите регистрирани случаи на коронавирус у нас през последното денонощие. Положителни са малко над 18% от направените 16 242 проби, показват данните в Единния информационен портал. Според тях най много заразени в северозапада има в област Враца - 43. С един по- малко са заразените в Монтанско - 42, а новите случаи в област Видин са 21. 3995..

публикувано на 14.04.21 в 07:48

Снимката на 13 април 2021 година

Над 8 километра разноцветни флагчета ще красят видинските паркове и ще създават настроение по празниците.  Поставянето на новата пролетна украса стартира тази сутрин от парк "Рова" при Стамбол капия.  Община Видин представи новата Наредба за организация на движението, която регулира промяна в " Синята зона " на града . Променя се обхватът, за да се..

обновено на 13.04.21 в 17:54

Фотоволтаични централи ще изграждат върху общински имоти в Ружинци

Общинският съвет в Ружинци реши да даде съгласие за рекултивиране чрез депониране на земни маси на поземлени имоти, които са общинска собственост. Още 4 решения бяха взети с пълно мнозинство, каза кметът Александър Александров: "Отменихме едно решение на Общинския съвет за определяне наемна цена на едно помещение в село Дреновец и..

публикувано на 13.04.21 в 17:22

Съдът остави в ареста обвиняем за грабеж в село Бело поле

Мярка за неотклонение "задържане под стража" наложи съдът на 30-годишния Б.С., който е привлечен в качеството на обвиняем за извършен от него грабеж на 84-годишната жителка на село Бело поле. Според  Териториално отделение – Белоградчик при Районна прокуратура – Видин  п рез нощта на 08.04.2021 г. обвиняемият проникнал в дома на жената и я..

публикувано на 13.04.21 в 17:18

Задържаха мъж, опитал да преведе момче от Ирак през Дунав мост 2

Мъж на 61 години е направил опит да преведе  момче на 10 години от Ирак  през българо-румънската граница на  ГКПП Дунав мост 2,  без разрешение на надлежните органи на властта . Инцидентът е от днес, съобщават от Апелативната прокуратура в София. За целта мъжът е използвал лек автомобил, а детето било укрито в багажника. Деянието му останало..

публикувано на 13.04.21 в 16:45