Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честват Преображение Господне в Лопушанския манастир

С тържествена вечерна служба започва празникът Преображение в Лопушанския манастир. Православната църква почита празника на 6 август, понеделник, но в светата обител край Георги Дамяново той започва още днес, съобщи игуменът епископ Сионий.

"Това е датата, на която е починал архимандрит Дионисий през 1881 година. Архимандрит Дионисий е една колосална личност за българското Възраждане. Той е възобновил Чипровския и Лопушанския манастири. Той е човекът, възобновил учителството в целия регион. Бил е духовен събрат на дякон Игнатий - Васил Левски. Народът го е почитал като светец още приживе. И заради това в деня на неговата кончина се прави духовно тържество в манастира.", разказа епископ Сионий.

Началото на празника Преображение е в първите векове на християнството и е свързано с едно от най-важните евангелски събития - явяването на Исус Христос в небесна слава пред трима от най-близките му ученици, разказа отец Сионий. Заедно с Петър, Яков и Йоан се изкачил на планината Тавор в Галилея, отдалечил се от тях и започнал да се моли. Скоро те заспали, а когато се събудили, видели своя учител напълно преобразен. Лицето му светело като слънце, а дрехите му блестели като светлина. Исус беседвал с двама от най-великите представители на Стария Завет - пророците Мойсей и Илия, за предстоящите си страдания и Кръстна смърт в Йерусалим.

За всички вярващи християни и до днес Преображение Господне е свързано с промяна и с нова надежда. Затова празникът се отбелязва в края на християнската църковна година.

Най-често панаирите в малките градове и села се насрочват в деня на Преображение.

На 6 август Слънцето обръща гръб на лятото и лице към зимата, щъркелите се събират на ята, преди да отлетят към топлите земи. Според вярванията на този ден се отваря небето и ако някой види това, се сбъдва всичко, което си пожелае.

Заради традицията и вярванията в неделя вечерта на поляната през Лопушанския манастир ще се съберат много хора, а може и да видят как се отваря небето, смята Величкият епископ Сионий.

След тържествената служба в неделя в 18 часа в така неречиния „езически двор” пред манастира концерт ще изнесе Борис Дали. В понеделник празникът ще продължи сутринта с литургия и рибен курбан. На Преображение се яде риба, защото празникът попада в Богородичните пости, припомни отец Сионий.
По публикацията работи: Любо Андреев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Бели извор е домакин на фестивала "Бели нощи"

Във врачанското село Бели извор днес, 11 юли, ще бъде открито предното издание на фолклорния фестивал „Бели нощи" .  Тазгодишното издание ще продължи до 13 юли.  Всички концерти ще са на откритата сцена пред кметството, което е основният организатор на проявата.  Веселбата ще започва от 20:00 часа. На 11 юли за доброто настроение ще се погрижи..

публикувано на 11.07.24 в 13:00

Берковица посреща "Мото рок фест" 2024

Берковица ще бъде домакин на "Мото рок фест" от 12 до 14 юли. Организатор на събитието е мотоклуб "Планински братя" със съдействието на Община Берковица, а програмата е разнообразна и интересна, каза за радио Видин Олег Петков , президент на клуба. "В петък откриваме, посрещаме гости, следва рок концерт на група SWEET POISON, рок..

публикувано на 11.07.24 в 12:25

Работилница по дърворезба ще се проведе във Видин

Центърът за личностно развитие "Свободата да съм" във Видин организира работилница по дърворезба . В нея могат да се включат ученици на различни възрасти. Работи се основно с природни материали, казва Стоян Колев, преподавател по художествено обработване на дърво, майстор към Занаятчийската камара във Видин, който ще води работилницата:..

публикувано на 11.07.24 в 12:00
Комисар Стилиян Пешев, директор на РДПБЗН-Видин

Комисар Стилиян Пешев: Все още пожарната обстановка е нормална във Видинско

За момента няма усложняване на пожарната обстановка на територията на област Видин . Не трябва обаче да се пренебрегва опасността от пожари, каза директорът на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Стилиян Пешев : "Все още пожарната обстановка на територията на областта е нормална. Имам предвид, че..

публикувано на 11.07.24 в 11:34

Три са жертвите на пътя в област Враца през юни

Трима души са загинали по пътищата във Врачанско през юни, личи от месечния анализ на пътния травматизъм . Средно по 2.5 пътно-транспортни произшествия (ПТП) са ставали всеки ден. Общо 71 са ПТП-тата през юни, като властите са отчели като тежки една трета от тях – 28. При катастрофите са загинали 3-ма и са били ранени 27 души. В сравнение..

публикувано на 11.07.24 в 11:16

Разследват убийство на възрастна жена в село Мокреш

Полицията в Лом работи по разкриването на убийство на 81-годишна жителка на село Мокреш , община Вълчедръм, съобщават от Областната дирекция на МВР. Тялото на починалата е открито на вчера, 10 юли, около 08:15 часа от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва.  При извършения оглед трупът е открит на легло в лятна кухня в къщата на..

публикувано на 11.07.24 в 11:08

Полицията предупреди младеж от Козлодуй след видео с рисково шофиране

18-годишен шофьор от Козлодуй получи протокол за полицейско предупреждение, след като публикува в социалните мрежи видео как кара кола със скорост над допустимата . Полицията е снела сведения от него и е образувала преписка за проява на хулиганство. Работата по случая продължава. 

публикувано на 11.07.24 в 10:06