Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интерес към санирането на стари жилищни сгради във Враца

Проектът за енергийно обновление на домовете набира скорост във Враца. От изпратените 100 писма до жилищни блокове във Враца, на среща за разясняване са се явили представители на 40, а с конкретни въпроси вече са се проявили 20 отделни входа. Градът под Околчица е един от българските градове, в които с пари от Европейския съюз ще се финансира изолиране на стари жилищни сгради с цел подобряване на енергийните им показатели. От Северозападна България ще бъдат санирани жилищни сгради още във Видин и Лом. Според най-общите изисквания за участие в проекта, необходимо е човек да живее в апартамент, строен преди 1999 година и блокът да няма конструктивни проблеми, които да пречат на санирането.

"Хората питат основно за парите. За това колко ще струва енергийното саниране на апартаментите им. Ние им обясняваме, че цената става ясна, след като се направят няколко стъпки затова им трябва преди всичко инициативност и време.
Като начало е важно да има единомислие между хората, които живеят в даден блок или вход. Нужно е да се събират собствениците на жилища, може и да не са всичките- трябват 60% от живеещите във входа. Правят едно събрание, след което се попълва заявление, което ние можем да разпечатим. След това се подават в общината, която е проектен мениджър"-
обясни управителят на Областния информационен център във Враца Цвети Иванова.

Следващата стъпка е много важна, защото от експертите на общината и оценката им става ясно дали дадената сграда може да участва в този проект, или не. Огледът се прави, за да се прецени конструктивната част на сградата. Ако конструктивно зданието не е наред, живеещите в него сами трябва да поемат разходите за оправянето му, тъй като програмата не поема нищо от тази евентуална дейност.

"От проектния мениджър идват и оглеждат сградата, а след това се изготвя индикативен бюджет на зданието, който включва и отделната сума за всеки апартамент. Едва тогава се създава сдружение и се събират по 500 лева от апартамент, които се внасят авансово по сметка на министерство на регионалното развитие и благоустройството. Едва след това се стига до подписване на договор и се започва с работата по санирането. Принципът е такъв: "Пръв дошъл- пръв обслужен". Като свършат парите, никой не може да се сърди", обяснява още Цвети Иванова.

Според проекта, се отпускат до 50% от сумата, необходима за топлоизолирането на жилищни сгради, като тази сума може да достигне до 5 000 лева.
По публикацията работи: Жоро Александров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ПГ "Алеко Константинов" в Мездра ще реализира нов проект

Проектът "Заедно учим, творим и се забавляваме" е класиран и одобрен за финансиране от ЦОИДУЕМ. Продължителността на дейностите е 11 месеца , а стойността на проекта е 16 530 лв .  Проектът е насочен към дейности, свързани с ефективна социализация и общуване на ученици, родители, педагогически и непедагогически специалисти и осъществяване..

публикувано на 17.08.24 в 10:10

Повечето присъди във Врачанския окръжен съд са условни

По-голямата част от приключилите дела в окръжния съд на Враца през 2023 година са завършили с условни присъди , това показват данните на НСИ. 1 114 процеса за престъпления са приключили през изминалата година , като за 407 от тях са постановени ефективни осъдителни присъди, по 514 са издадени условни присъди, 17 от споровете са завършили с..

публикувано на 17.08.24 в 08:46

Жители на Люти дол подадоха сигнал срещу строежа на Е-79

Жители на мездренското село Люти дол са подали сигнал до министерството на околната среда и водите, с който протестират срещу строителството на международния път в отсечката между Мездра и Ботевград . Хората потърсили помощ от екоминистерството, тъй като дейностите по трасето тровят въздуха им. Според недоволните, огромните машини, които..

публикувано на 17.08.24 в 08:29

В Монтана монтираха три паркомата

В Монтана вече работят три паркомата . Те са разположени на входа на парк „Монтанензиум" и останалите на булевард „Трети март" , поясни Емил Иванов , директор на общинско предприятие „Градска мобилност". Апаратите не връщат пари, предупреди Иванов и даде пример. Ако се пусне 2 лева в „зелената зона" ще ви даде два часа за паркиране, а не един...

публикувано на 17.08.24 в 08:21

Снимката на 16 август 2024 година

България проучва възможността да погребва отработено  ядрено  гориво от АЕЦ "Козлодуй" във Финландия.  Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на изслушване в Народното събрание относно изграждането на хранилища за постоянно съхранение на отработеното ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" и на опасни радиоактивни отпадъци на..

публикувано на 16.08.24 в 18:05

Децата от село Ослен Криводол участваха в творчески занимания

И през тази седмица децата от мездренското село Ослен Криводол се отдадоха на творчество, четене и писане. Инициативите се организират от местното читалище. В понеделник бе най-любимото занимание - деца обучават деца.  Елица Фочева (8 години) научи своите приятелчета как да заплитат макраме и да превърнат старите буркани в красиви..

публикувано на 16.08.24 в 16:44

Започна беритбата на грозде в Ломско

В област Монтана стартира брането на бяло грозде . Днес в ломското село Долно Линево дадоха официален старт на кампанията. Гроздоберът започна по-рано. Заради сушата и високите температури белите сортове грозде узряха по-рано от обикновено. "В последната седмица с по градус на ден се вдигаше захарността на гроздето, което ни накара да берем..

публикувано на 16.08.24 в 16:33