Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четиво за домашно или още веднъж за промените в Закона за движение по пътищата

Публикуваните в бр. 60 на "Държавен вестник" от 7 август 2012 година изменения и допълнения на Закона за движение по пътищата са в сила от същата дата.

"Според нас те ще имат положително влияние върху дисциплината на пътя и ще доведат до намаляване на произшествията с МПС, велосипедисти и пешеходци", каза за РАДИО ВИДИН комисар Ваньо Димитров, началник отдел "Охранителна полиция" към ОД на МВР във Видин.

Ето по-важните от тях:

В чл.12 на Закона се създава нова алинея 6: На кръстовища с интензивно движение се поставят устройства за отчитане времетраенето на светлинния сигнал. * Само тази промяна влиза в сила 1 година след обнародването в "Държавен вестник"

В чл.70 алинея 3 е изменена така: През деня моторните превозни средства се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини. Целта е да се осигури по-добра видимост между участниците в движението и оттам въздържането им от опасни маневри и действия. А санкцията за неспазване на това задължение е глоба до 20 лв., по чл. 185 от Закона.

Член 80 се изменен така: Водачът на велосипед е длъжен: Да ползва светлоотразителна жилетка при управлението му извън населените места, през тъмната част от денонощието и при намалена видимост; Да се движи възможно най-близо до дясната граница на платното за движение. Санкциите за неспазване на задължението по т.1 е глоба 10 лева по чл.183, ал.1, т.5 от Закона; по т.2- глоба до 20 лв. по чл.185 от Закона, а при създадена непосредствена опасност за движението- глоба от 20 до 150 лв.

В частта Принудителни административни мерки на Закона, чл.171, т.2.- Временно спиране от движение на пътно превозно средство, са създадени нови текстове в букви "з" и "и": з/ на собственик, който управлява моторно превозно средство, без да притежава съответното свидетелство за управление и/или е употребил алкохол с концентрация в кръвта над 0,5 на хиляда, или друго упойващо вещество- за срок до един месец; и/ на собственик, който допуска или предоставя управлението на МПС на лице, което не притежава съответното свидетелство за управление и/или е употребило алкохол с концентрация в кръвта над 0,5 на хиляда или друго упойващо вещество- за срок до един месец.

Създава се нова алинея 4: В случаите по чл.171, т. 2 , букви "з" и "и", свидетелството за регистрация на моторното превозно средство се изземва със съставянето на акта за установяване на административното нарушение на лицето, управлявало моторното превозно средство, и се връща на собственика на превозното средство по ред, определен от министъра на вътрешните работи.

В чл.174 от Закона алинея 1 е изменена така: Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от 6 до 12 месеца и глоба от 500 до 1000 лв., който управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина, с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда до 1,2 на хиляда включително, установена с медицинско изследване и/или с техническо средство, определящо съдържанието на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишвания въздух.

Изменена е ал.3. Водач на моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина, който откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол или упойващи вещества или не изпълни предписанието за медицинско изследване на концентрацията на алкохол в кръвта му, се наказва с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от 2 години и глоба 2000 лв.

В чл.177 са направени изменения в алинея 4. Завишават се глобите при случаи на повторно извършване на нарушението "управление на МПС без правоспособност": Когато нарушението по ал. 1, т. 1, 2 и 3 и ал. 2 е извършено повторно, наказанието е глоба от 300 до 1500 лв., а за повторно нарушение по ал. 3 наказанието е глоба от 1000 до 5000 лв.

Създаден е нов член на Закона 178д, с цел улесняване паркирането на автомобилите, обслужващи хората с увреждания или управлявани от тях: Наказва се с глоба в размер 200 лв. лице, което без да има това право, паркира на място, определено за превозно средство, обслужващо хора с трайни увреждания, или за превозно средство, приспособено и управлявано от хора с трайни увреждания.

В чл.183 се създава нови алинеи 5 и 6: Наказва се с глоба 100 лв. водач, който: Преминава при сигнал на светофара, който не разрешава преминаването;
Не осигури предимство, когато преминава през пешеходна пътека. Когато нарушението по ал. 5, т.1 или 2 е извършено повторно, водачът се наказва с глоба в размер 200 лв. и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от един месец.

В чл.184 е създадена нова алинея 2: С глоба 50 лв. се наказва пешеходец, който: Преминава през огражденията от парапети и вериги; Не спазва светлинните сигнали на пътните светофари и сигналите на регулировчика. С глоба 20 лв. се наказва пешеходец, който наруши правилата за движение, извън случаите по ал.2. Когато в резултат на нарушения по ал. 1, 2 и 3 са причинени вреди на пътното превозно средство, на пътници или на други лица, нарушителят се наказва с глоба от 20 до 50 лв.

В чл.177 е променена алинея 3, като се завишава глобата за нарушаване на нормите за движение на МПС, чиито размер, маса и натоварване на ос са над допустимите норми: Който управлява пътно превозно средство с размери, маса или натоварване на ос, които надвишават нормите, определени от министъра на регионалното развитие и благоустройството, без да спазва установения за това ред, се наказва с глоба от 500 до 3000 лв. За повторно извършване на това нарушение в рамките на 1 година от първото глобата е от 1000 до 5000 лв., според изменението на алинея 4.

По публикацията работи: Александър Русев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Храм

Църквата в село Синаговци отбеляза храмовия си празник

В деня на Свети свети Константин и Елена жителите на видинското село Синаговци отбелязват храмовия празник на църквата, която носи името на светите равноапостоли.  Тържествена Света литургия бе отслужена от отец Владимир Велков. След богослужението в двора на църквата бе осветен празничен курбан  и раздаден на вярващите . За доброто..

публикувано на 21.05.24 в 14:28

Във Видин представят сборника "Поетични мостове"

В навечерието на  Деня на светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност ч италище "Цвят" и Дружеството на писателите във Видин ще представят сборника "Поетични  мостове". В него са включени стихове на 15 видински поети, каза секретарят на читалището Любомир Илиев: "Съставители са Диана..

публикувано на 21.05.24 в 13:53

Мъж счупи стъклата на няколко автомобила в Берковица

Задържаха мъж, счупил предни панорамни и странични стъкла на 4 автомобила  в Берковица  през почивните дни, съобщиха от полицията в Мнтана.  На 20.05.2024 г. в полицейското управление постъпила жалба от 35-годишна местна жителка, която съобщила, че предишната нощ било счупено предното панорамно стъкло на лекия ѝ автомобил "Дачия Дъстър",..

публикувано на 21.05.24 в 11:15

71 глоби за товарни автомобили са съставени за седмица във Видинско

71 нарушения на скоростните режими от водачи на товарни автомобили са засечени в област Видин при едноседмичната операция по линия на Roadpol, съобщават от полицията във Видин.  В хода на операцията от 13 до 19 май , за тази година по пътищата в област Видин, екипите са  проверили 330 товарни автомобили. Установени са 31 случая на водачи без..

публикувано на 21.05.24 в 11:06

Асфалтират обходния път на Враца

Временно е ограничено движението за всички моторни превозни средства по обходния път на Враца в посока Видин, поради частични ремонти на асфалтовата настилка. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се пренасочва през град Враца и се регулира от пътни знаци и сигналисти.

публикувано на 21.05.24 в 10:51
Снимката е илюстративна

Младеж без книжка и дрогиран шофирал в Хърлец

24-годишен, неправоспособен водач от село Търнак са заловили  полицаи от Козлодуй, съобщават от полицията във Враца .  Служителите на реда са спрели з а проверка лек автомобил "Форд Галакси"   в село Хърлец  около 19:50 часа вчера.  На водача е извършена проверка за употреба на наркотични вещества с техническо средство "Drug Test 5000", като..

публикувано на 21.05.24 в 10:15

Международен младежки музикален форум започва във Враца

33-то издание на Международния младежки музикален форум започва във Враца.  Програмата на легендарния музикален фестивал е още по-пъстра и многообразна, с участието на талантливи музиканти, лауреати на престижни конкурси, както и наложили вече имената си инструменталисти и певци, в поредица от концерти на Симфониета-Враца в градската концертна зала...

публикувано на 21.05.24 в 09:05