Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Титаник" в къщата на 17-годишно момче от Медковец

Днес в рубриката "За жените и децата, но преди всичко за жените" по РАДИО ВИДИН ще ви срещна с едно 17-годишно момче от монтанското село Медковец, което използва ваканцията, за да твори макети на кораби, възрожденски къщи, а до края на лятото си е поставило за цел да направи и цяло село.
 
Славомир Славчев разказва, че започва да майстори първо кораба "Титаник" преди близо четири години, след като гледал безброй пъти популярния филм. Изработката на модела му отнема осем месеца! Сам си прави чертежите и изработва материалите- основните са картон, дърво, стъкло и лепило. За да наподобява истинския кораб, направил и осветление в каютите. Не след дълго се заема с нов кораб- "Оазисът на моретата", който все още не е готов, но амбицията му е скоро да го завърши:

"Първо гледах филма "Титаник" и оттам започна всичко. Започнах да го правя и ми стана доста интересно. Реших да направя още един кораб. Новият кораб се казва "Оазисът на моретата". Той е най-големият пътнически кораб в света до момента."
 
 
Докато почива от изработката на макета на "Оазисът на моретата", Славомир се е заел да направи цяло село, което се намира в планината. Момчето вече има изработени две възрожденски къщи, за който е използвал картон, пръчки от дърветата и камъчета от реката. А за своите приятели той е измайсторил китара и акордеон. Иска да продължи да изработва макети, като планира да осъвместява своето хоби с изучаването на банково дело- специалността, която е записал в училище.
Вижте още

Преди Никулден- на гости в Долни Вадин

Дни преди големия големия християнски празник на Св. Николай Чудотворец, патрон на рибарите, посещаваме оряховското село Долни Вадин, за да проверим как се е променил животът на жителите му през годините и да научим вкусни рибни рецепти от местната кухня. Долни Вадин е разположено на стръмния бряг на Дунав, на 30 км от общинския център. Историческите..

публикувано на 04.12.20 в 16:00

Общините в Северозападна България са подготвени за зимата

Във връзка с очакваното понижение на температурите, на 20 ноември от Агенция "Пътна инфраструктура" апелираха шофьорите, които ще пътуват, да не пренебрегват очакваното застудяване и слаб снеговалеж, да бъдат подготвени с подходящи гуми, да шофират със съобразена скорост и повишено внимание, необходима дистанция и да не предприемат резки маневри...

публикувано на 03.12.20 в 11:00

Как кризата с COVID-19 се отрази върху финансовото ни състояние?

Доходите на 53% от българите вече са засегнати заради икономическите последици от кризата с COVID-19 , стана ясно от проучване на Агенцията за маркетингови изследвания "Кантар", поръчано от Европейския парламент. Други 26 % от анкетираните наши сънародници декларират, че очакват скоро доходите им да бъдат засегнати, въпреки че все още на..

публикувано на 02.12.20 в 12:22

Как да се приспособим към мерките, наложени заради коронавируса

Как да се приспособим към мерките, които бяха наложени заради коронавируса е гледната ни точка в "Посоките на делника". До 21 декември са в сила по-строги мерки за справяне с епидемията от COVID-19. Децата вместо на училище и детска градина са вкъщи. Когато е възможно офисът ни е у дома. Отлагаме срещите с приятели и роднини,..

публикувано на 01.12.20 в 12:08

Лечението на коронавирус във видински условия

Не са малко желаещите за доброволен труд във видинската болница "Света Петка". Дарители ще осигурят  апарати за подаване на кислород. Болницата  има необходимите количества от медикаментите, които се ползват за лечението на болни с коронавирус, каза  директорът на МБАЛ "Света Петка"   д-р Ивета Найденова . "Ние имаме количества,..

публикувано на 30.11.20 в 14:31

Възстановяването на селата е свързано с работа по европейски проекти

"Основната ни цел е да се възползваме от европейските програми, защото бъдещето на малките населени места, каквото е и Аспарухово, е в работа по европейски проекти". Това твърди кметът на селото, Людмила Макавеева - млада и амбициозна жена, чиято основна цел е да оправдае доверието на жителите на селото: " Тази година главният път през..

публикувано на 27.11.20 в 16:30

(По)знанието е отговорът срещу конспиративните теории

Конспиративните теории у нас продължават да са актуални , сочат данните от последното изследване на Тренд , което показва, че все още има висок процент от хора, които смятат, че COVID-19 не съществува . Конспирациите за коронавируса, в които българите вярват, обобщи социологът Евелина Славкова . "Тренд изграждаме традиция в..

публикувано на 26.11.20 в 11:00