Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 17 август 2012 година

Журито на "Кулски поетичен панаир Йордан Йончев 2012" присъди три отличия и две специални награди. Това съобщи за РАДИО ВИДИН Силвия Христова, един от оценяващите в конкурса. В тазгодишното издание на традиционния конкурс участват около 100 автори от цяла България, всеки с по най-малко три конкурсни творби. Лауреатите са наградени за цикъл стихове и са от Варна, Силистра и София. Специален гост на деветото издание на конкурса е една от най-добрите съвременни български поетеси- Виолета Христова. Тя ще изнесе самостоятелен рецитал от стихове, включени в последната й поетична книга, както и нови, непубликувани творби. "Кулски поетичен панаир Йордан Йончев 2012" започва в 20 часа.

В гипсовата мина край видинското село Кошава бе открит битов комплекс на миньора, който е изграден във връзка с професионалния празник на българските миньори- 18 август. Комплексът е на стойност 100 000 лева и има за цел да осигури необходимите условия за нормална работа на трудещите се в подземния рудник. Битовият комплекс на миньора се състои от два етажа. На първия са разположени перално помещение, съблекални и баня за жени. За мъжете са обособени стая за назначение и инструктаж, помещения за къпане и съблекални. Минноспасителната служба получи нов автомобил за оказване на първа помощ.

Договорът за "Синята зона" във Видин вече е сключен и тя ще започне да функционира преди първия 15 септември. "В момента се изготвят знаците и до 2 седмици ще започне тяхното поставяне и пътната маркировка"- съобщи за РАДИО ВИДИН заместник-кметът по устройство на територията и развтие на инфраструктурата в община Видин- Добромир Дилов. "Синята зона" ще обхване идеалния център на града, улиците "Дунавска", "Цар Симеон Велики", "Акад. Стефан Младенов", "Райна Княгиня", "Хан Аспарух" и част от улица "Широка". Около 1000 паркоместа ще влязат в "Синята зона", а заплащането ще става чрез изпращане на SMS, съдържащ номера на автомобила. Паркирането в "Синята зона" ще струва 1 лев на час, като един автомобил ще може да престоява не повече от два часа на едно паркомясто. Предвидени са и служебни абонаменти- 50 лв. месечно за фирми и институции. Хората в неравностойно положение ще имат възможност да ползват безплатно по 2 места на паркинг.

След 40-годишно чакане, най-после пътят до Бойница е придобил европейски вид. "Ремонтът е завършен и сега до Видин се пътува за около 30 минути", каза за РАДИО ВИДИН Радка Антова, жител на Бойница. 18-километровата отсечка от третокласната пътна мрежа Иново-Градец-Шишенци-Бойница-Кула бе един от най-старите и сериозни проблеми за развитие на региона. Днес обаче местните са обнадеждени и вярват, че скоро Община Бойница ще има европейска визия.

Мерки за по-успешно усвояване на средства от европейски фондове бяха обсъдени на среща в областната администрация във Враца. Дебатът беше организиран от регионалния офис за трансгранично сътрудничество в Кълъраш и е специално насочен към бенефициенти от Северозападен регион по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния - България 2007 - 2013. В конференцията участваха представители на МРРБ, МОСВ, Националния институт по геофизика, геодезия и география, общини и областни администрации от региона.

Скиминги и пластики за банкови карти разкриха митничарите на Ферибот Видин. През нощта служители от мобилна група към Митница Лом спрели за проверка в района на Гранични пункт излизащ от страната лек автомобил. Колата е с българска регистрация и в нея пътували двама български граждани. При последвалата проверка във въдушния филтър на автомобила митническите служителите открили пакет с 3 усти за банкомат с електронни елементи и 25 пластики за кредитни карти. По случаят работят компетентните органи.

Специалисти от общинската администрация в Чупрене и екипи на горското стопанство "Миджур" продължават да обхождат местността Хайдушки камък между Стакевци и Чупрене и да следят за развитието на пожара, който пламна на сръбска територия. "Местността е трудно проходима и недостъпна за техника", каза за РАДИО ВИДИН Асен Джунински, секретар на община Чупрене. Установено е, че пожарът идва от сръбска територия , където огнеборци от 17 август след обад се мъчат да потушат пламъците.

В Долни Лом няма зъболекар и лекар, въпреки че след преустройството на сградата на пенсионерския клуб, са осигурени помещения за медицинските специалисти. "Най-близкото населено място, в което има лекар е Горни Лом", каза за РАДИО ВИДИН кметският наместник Михаил Михайлов. По финансови причини са се отказали да идват и двамата зъболекари, който са работели там.

Природен парк "Врачански Балкан" ще обнови изцяло съществуващата на територията на парка туристическа инфраструктура. Това ще стане с над 4 500 000 лева, предоставени от фондовете на Европейския съюз. "Инициативата ще се изпълнява през следващите три години", поясни за РАДИО ВИДИН Оля Генова експерт "Връзки с обществеността и образователни програми" към дирекцията на парка.

Окончателно приключи обобщаването на данните за свършената работа от студентите участвали в ежегодната бригада в община Мездра. Групата за бетонови изделия изработи 2860 тротоарни плочи, 1040 градински бордюри и 410 улични бордюри. Студентите положиха 2200 кв.м. хоризонтална и вертикална маркировка. Напълно са почистени от треви, храсти и дървета 20 дка в местния парк, монтирани са 29 осветителни тела и са ремонтирани всички стълбища в парка. Групата за асфалтиране положи 210 тона асфалт в селата Типченица, Люти дол, Люти брод, Старо село, Царевец и в Мездра.

По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Училище за бъдещи родители се проведе във Видин

Училище за бъдещи родители се проведе в Многопрофилната болница за активно лечение "Света Петка" в град Видин.   Инициативата е на д-р Сияна Йотова , която от скоро е част от екипа на Акушеро-гинкологичното отделение на болницата.  Това е инициатива, насочена към бременни жени, но бъдещите татковци също има какво да научат и е..

публикувано на 27.07.24 в 15:04

4000 декара със сухи треви и храсти изгоряха в местност „Пъстрина" край Монтана.

Пожарът е унищожил сухи треви и ниски храсти на площ от около 4000 декара на територията на бойчиновското село Охрид и монтанското Стубел . И днес борбата с огъня продължава. Няма пострадали хора и сгради. Сигналът за пожара е подаден вчера към 14.30 часа, съобщи кметицата на Стубел - Емилия Григорова. "Дойде откъм района на..

публикувано на 27.07.24 в 14:44

Започва Open Vratsa Festival

Враца отново отваря сърцето си в ритъма на  Open Vratsa Festival . След успешното пилотно издание на фестивала, той се завръща в летните месеци на 2024г., за да донесе нужната глътка свежест с качествена музика и творческо вдъхновение на фона на величествения Врачански Балкан.  Улица "Търговска"  и  Етнографски комплекс "Софроний Врачански"  ще се..

публикувано на 27.07.24 в 08:27

Снимката на 26 юли 2024 година

Съюзът на международните превозвачи готви протести заради затворената за ремонтни дейности отсечка Ботевград - Мездра и ремонта на Дунав мост при Русе. В отворено писмо до медиите превозвачите посочват, че нямат възможност да осъществяват дейността си нормално и това става на фона на пълно бездействие от страна на Министерството на транспорта. В..

публикувано на 26.07.24 в 18:05

Заключителен концерт на Симфониета-Враца преди лятното турне

Вълнуваща програма е подготвила Симфонета - Враца за заключителния концерт, преди лятното си турне в страната.  За концерта пристигнаха у дивителната пианистка  Светлана Смолина,  която развива успешната си кариера на солист и преподавателв САЩ и по света, и  маестро Дерек Глийсън , познат за публиката във Враца от редицата си успешни концерти..

публикувано на 26.07.24 в 16:45

Празник на гората организират в Стакевци

Празник на гората ще се проведе за поредна година в село Стакевци. Традицията започва през 1989-та година, каза кметът на белоградчишкото село Свилен Георгиев. "Откриването ще е от 11:00 часа, то ще бъде поставено от кмета на Община Белоградчик Боян Минков и от архиерейския наместник на Белоградчишка духовна околия- отец Рафаил. След това..

публикувано на 26.07.24 в 16:24

Археолози посвещават конференция на Валери Стоичков

Национална научна конференция "Крайбрежна Дакия", в памет на археолога Валери Стоичков ще се проведе в Историческия музей в Лом. По този начин ще бъде почетен човекът, който е основен проучвател на старините  на Лом и района, обясни гл. асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН. "Точно преди една година,..

публикувано на 26.07.24 в 15:18