Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чудотворната икона на Св. Богородица "Всецарица" на поклонение в Лом

Видинският митрополит Дометиан, Величкият епископ Сионий и ломски духовници ще отслужат Заупокойна Света Литургия в съборния храм "Успение Богородично" в Лом, в памет на именитата българска писателка Яна Язова. Песнопенията на светата Литургия ще бъдат огласени от Камерен ансамбъл "Йоан Кукузел– Ангелогласният", съобщават от Видинската света митрополия.

Във връзка с празника на града, когато се почита паметта на света София и нейните три дъщери Вяра, Надежда и Любов, с благословението на Видинския митрополит Дометиан и на Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Галактион в Лом ще бъдат донесени за поклонение икона на св. Георги с вградени свети мощи на светеца и икона на св. Александър Невски с вградена частица. Светините ще останат в храма на Лом до 17 септември за поклонение и благословение на гражданите.

В съборния храм "Успение Богородично" ще бъде донесена за поклонение и иконата на Св. Богородица "Всецарица", която се съхранява в катедралния храм на Видин. Иконата е копие на чудотворния Богородичен образ, който се намира във Ватопедския манастир на Света Гора- Атон и е известна с това, че помага на онкоболни хора. Иконата ще бъде поставена за поклонение на 16 септември- неделя, от 9,00 до 19,00 ч.

На 17 септември по време на Тържествената сесия на Общински съвет- Лом Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан ще бъде удостоен с почетния знак "Почетен гражданин на гр. Лом".

Празничната програма за 17 септември, когато в Лом отбелязват Деня на света София и нейните три дъщери Вяра, Надежда и Любов, започна с научна конференция, посветена на 100- годишнината от рождението на именитата българска писателка Яна Язова, която е родом от Лом. В конференцията участваха изследователи на творчеството на писателката от цялата страна. Програмата продължава до неделя- 23 септември, в нея са включени много културни и спортни мероприятия, фолклорни концерти и детски състезания.
По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48