Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 19 септември 2012 година

Общо 105 безработни от община Видин ще работят за срок от една година със заплата 380 лева като спасители при бедствия, аварии и катастрофи и техници-еколози. Днес те получиха трудови си договори от кмета на общината Герго Гергов. "Това е възможност за нас да работим и да изхранваме семействата си. Добре е да има повече работещи хора, да няма безработица, държавата да ни е в по-добри условия", каза за РАДИО ВИДИН Грозданка Костадинова от село Кошава, която ще работи като техник-еколог.

Броят на личните карти с изтекъл срок на валидност в Монтанско е 2 650. Това сочат данните на група "Български документи за самоличност" при Областна дирекция на МВР- Монтана. Административната санкция за неподменена лична карта е в размер от 20 лв. до 150 лева. От старта на кампанията по подмяна на личните документи на 29 март 2010 година до 3 септември 2012 година са издадени 82 402 нови лични карти.

На 7-ми октомври в с.Хърлец гласуват за кмет на частични избори, след като предишният кмет Иван Давидов почина. Близо 1800 души е броят на избирателите в кметството. Най-възрастният човек, който има право на глас, е 100-годишният Стан Думбаров, а най-младият избирател е навършилата тази година пълнолетие Моника Панескова. До 6-ти септември нито един избирател с увреждания не е изявил желание да гласува с подвижна избирателна урна, но за сметка на това 9 души са подали писмени заявления за гласуване по настоящ адрес. Общинската избирателна комисия назначи поименно трите 7-членни секционни комисии, както и тази за съхранение на изборните книжа след обработката им, съобщи сътрудникът на РАДИО ВИДИН Петя Дилова.

Недостиг на ученици и по-малко средства има за издръжката на училищата във Видинско. Това заяви в ефира на РАДИО ВИДИН председателят на видинската организация на Синдиката на българските учители Евлогия Манджукова. По думите й човек трябва да е силно мотивиран, за да работи професията. Като директор на Професионалната гимназия по облекло и хранене във Видин, Манджукова е на мнение, че трябва да има сериозна корекция в стандарта за издръжка в частта на средствата за осигуряване на производствените практики, пари, които според нея са крайно недостатъчни.

Областният управител на Монтана Ивайло Петров, неговата заместничка Нина Петкова, главният секретар Иван Тодоров и още четирима служители на администрацията дариха кръв в болницата в Монтана. "Човешкият живот е безценен, идеята ни е да популяризираме дарителството, което напоследък се комерсиализира", каза Ивайло Петров. През миналата година в кръвния център към МБАЛ "Д-р Стамен Илиев"- Монтана кръв са дарили над 2500 души, по-малко от 50 от тях са доброволци.

Четвъртокласници от основно училище "Иван Вазов" във Видин започват борба с наднорменото тегло и обездвижването. В продължение на 50 дни те ще измервят своите крачки. Децата ще носят крачкомерите в продължение на 50 дни- от 19 септември до 7 ноември, крачките ще се сумират и ще се превръщат в километри, след което учениците ще се включат във виртуално пътешествие. Началната точка е Ниагарския водопад.

До края на седмицата се подават заявления за държавна помощ de minimis, напомниха от областната дирекция "Земеделие" в Монтана. До момента един кандидат е подал документи. Крайният срок е 21 септември. Минималната площ за всеки вид култура, за която един земеделски производител може да сключи договор с Държавен фонд "Земеделие" е един декар. Няма праг на площта за оранжерийните домати и краставици и гъбите.

В края на лятото белослатинското село Бърдарски геран може да се похвали с красив парк, обезопасен с циментови блокчета, и с чисто ново осветление. Ремонтът е извършен от Общинско предприятие "Чистота и озеленяване", а средствата са от дарения, съобщи кметът Светлана Караджова.

В Клуба на народния представител в Парламента са подредени творби на 26 художници от Монтана. Авторите са представители на 3 творчески поколения. Възрастта им варира от 31 до 84 години. Сред тях са доайенът проф. Галилей Симеонов, утвърдени автори като Теодоси Антонов и Венелин Захариев, както най-младите членове на дружеството Чавдар Антов, Мира Маркова, Димитър Гоцак, Татяна Николова. Кураторът на изложбата Владимир Манолов избра за афиша и поканите пейзаж на Николай Пенков, чиито картини много го впечатлиха, информира главният експерт "Култура и вероизповедания" в община Монтана Нели Василева.

С празничен концерт на пл. "Свобода" от 19 часа продължава програмата, посветена на 17 септември "Вяра, Надежда и Любов", Денят на град Лом. На сцената ще излязат местни фолклорни състави и гостуващи формации от Румъния и Сърбия.

Видинският драматичен театър открива творческия си сезон с постановката "Нашенци БГ" по Чудомир. Постановката е на Стефан Стайчев, с участието на видинските актьори и танцьорите към АНПТ "Дунав". Обещанието на директора на театъра Ирина Флорова е за вечер на забава и хумор в този "спектакъл шоу мюзикъл". Постановката е от 19 часа на сцената на Драматичния театър във Видин.

По публикацията работи: EКИП НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Потушен е пожара на Ком

Пожарът в Стара планина над Берковица е изгасен. До късно снощи огнеборци и горски служители са се борели с пламъците. Над 30 декара със сухи треви и ниски храсти са изгорели при пожара вчера в района на връх „Ком". Три екип на пожарната служба и служители на горското в Берковица са гасили до късно снощи. Пожарът се е разпрострял от към района на..

публикувано на 19.10.24 в 11:03

Поход на родолюбието подготвят във Враца

Във Враца подготвят поход на родолюбието , а идеята е на местната управа. Тя беше представена от кмета Калин Каменов. Градоначалникът уточни, че участниците в похода ще носят факли, а събитието ще е след стъмване. По думите му учебните заведения от града под Околчица могат да се включат в събитието, което е посветено на 1 ноември, когато отбелязваме..

публикувано на 19.10.24 в 10:00

Започва "Октобърфест" във Враца

Във Враца днес и утре се организира фестивал на немските традиции под надслов "Октобърфест" .   "Празник на немската култура, традиции и кулинария, разбира се. Идеята е да предизвикаме интереса във врачани към немското производство и към немските инвеститори, имайки предвид, че във Враца имаме немски инвеститори. Поне десет заведения ще предлагат..

публикувано на 19.10.24 в 09:00
На 19 октомври почитаме Св.Йоан Рилски Чудотворец

Почитаме паметта на свети Йоан Рилски

На 19 октомври почитаме паметта на свети Йоан Рилски , който е считан за най-великия български светец, небесен закрилник на целия български народ. И до днес светецът със смирението си е пример за всички нас, каза свещеник Илия Симеонов : "Свети Йоан Рилски е най-прославения български светец. Той е закрилник на целия български народ. Родил..

публикувано на 19.10.24 в 08:00

Снимката на 18 октомври 2024 година

" Видин- зелен европейски град " организираха днес във видинската ППМГ "Екзарх Антим I". Инициативата е посветена на духовния празник на крайдунавския град - Димитровден. В урока се включиха и ученици от IX в клас на гимназията с мащабна инициатива „Да опазим птиците в град Видин“. Те поставиха  къщички и хранилки за птици на парковите дървета в..

публикувано на 18.10.24 в 18:05

Млади лекари попълниха състава на видинската болница

Седем млади лекари са започнали работа през последната година във видинската болница. Част от тях са завършили медицина в Софийския и Пловдивския университет, други - в Крайова, Румъния, обясни директорът на МБАЛ "Св. Петка" д-р Ивета Найденова. "Д-р Таня Тодорова още като студент в последните години имаше интерес към кардиологията. Тя е..

публикувано на 18.10.24 в 16:36

Организират предаване на пластмасови капачки в Монтана

Започва есенната кампания на инициативата Капачки за бъдеще в град Монтана.  Събитието ще се проведе утре, 19ти октомври, а събирателен пункт е паркингът на известен хипермаркет.  Монтана се включва в тази инициатива за трета поредна година.  За новостите тази година разказа Антония Томинска, организатор за областта. "Има още няколко..

публикувано на 18.10.24 в 16:35