Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ще оцелеят ли читалищата в община Ново село?

Лятото си отиде и на пръв поглед селските читалища замряха чак до зимните празници. Минаха фолклорните събори, неделните хора, репетициите за детските празници и дори компютърните клубове не са така шумни. Възрастните отидоха на полето да прибират "каквото господ дал в тая суша", а децата запълниха училищните стаи и дворове.

Така изглежда. А на практика започва оная тиха къртовска работа в малките огнища на културата, която трябва да донесе средства, за да продължи дейността им.

Читалищата в Новоселска община много разчитаха, че ще успеят да обогатят своите библиотеки с нови книги. Всички кандидатстваха и заделиха част от членския си внос, за да покажат и собствения си принос в тази област. Всяко читалище има постоянен контингент читатели, които търсят нови автори и нови заглавия. През летните месеци децата идват със списък на книгите, които задължително трябва да прочетат. За съжаление тази година само три библиотеки от Видинска област получиха тази възможност- Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" и тези в Дунавци и Иново.

Друга възможност, която се откри, бе отпускането на допълваща субсидия от Министерството на културата. Тя ще се насочи към ремонта на читалищни сгради, пострадали от бурите през лятото, за придобиване на техника, за носии и реквизит на самодейните състави. Трите по-големи читалища подготвиха и изпратиха своите документи и обосновки. Сега очакват по-благосклонно отношение и благоприятно решение от комисията към Министерството.

Библиотеката в Ново село се включи в конкурса "Глобални библиотеки България: място за електронно включване". Наградният фонд е съблазнителен и при добро представяне ще позволи да се обогати информационния център в читалището. Читалището в Ново село следи и програмите на Агенцията по заетостта, чрез които може да се повиши образованието на заетите в сферата на културата или да се назначи работник за опазване и поддръжка в "Къщата на срещите".

Читалищата продължават да се борят за оцеляване, за да запазят традициите и добродетелите на българина. И да не се удави цяло поколение в морето на чалгата.

Вижте още

Снимката на 3 юни 2020 година

Метално сърце за събиране на пластмасови капачки е инсталирано до сградата на видинската библиотека в парк "Рова". Целта е да бъдат улеснени хората, които събират капачки за благотворителност. Инсталацията е изработена от  Бисер Борисов  и негови приятели. Днес се проведе втората задължителна матура, която е по избираем от зрелостниците предмет. Във..

публикувано на 03.06.20 в 18:10

Дъжд и градушки през юни, температурите- до 37 градуса

Максимални температури до 37 градуса се очакват през юни. Месецът ще бъде дъждовен, възможни са и градушки. Астрономическото лято ще настъпи на 21 юни в 0 часа и 44 минути, съобщи Леночка Ангелова, началник на ХМО Монтана. Юни е най-дъждовният месец от годината, а причина за това е нахлуването на влажни океански маси от Северозапад. След петък..

публикувано на 03.06.20 в 17:37
На Рашов дол

В местността "Рашов дол" почетоха паметта на загиналите Ботеви четници

Повече от 30 родолюбиви българи от Мездра, Враца, София, Лютиброд и други селища от района на Искърското дефиле се събраха в местността "Рашов дол", за да почетат паметта на 12-те Ботеви четници, предвождани от Георги Апостолов и на двете овчарчета Герго и Петко, загинали на това свято място на 21 май (ст. стил) 1876 г. в сражение с турски аскер,..

публикувано на 03.06.20 в 17:14

Общински съветници от Мездра в постоянните комисии към НСОРБ

Националното сдружение на общините в България започна обновяването на своите постоянни комисии.  Кандидатурите на петима общински съветници от Мездра са включени в различни комисии.  Доктор Ивайло Тодоров е включен в комисия по здравеопазване, инж. Георги Валентинов и Тихомир Илчев - земеделие, гори, селски и планински райони, Яна Нинова -..

публикувано на 03.06.20 в 16:31

230 души получават членски карти за ГЕРБ-Видин

Очаква се 230 души официално да бъдат приети в структурата на ГЕРБ-Видин днес . Това каза председателят на общинската структура на партията, Емилиян Енчев : "Ще връчваме карти на новоприети членове на ПП ГЕРБ, като съобразявайки се с изискванията за спазване на хигиенните мерки, с 30 % запълняемост на залата. Ще се ограничим вероятно до..

публикувано на 03.06.20 в 16:18

НАП и бизнесът продължават обсъжданията на Наредба Н-18

Националната агенция за приходите и бизнеса се обединиха около предложения за изменения на Наредба Н-18, обсъждани в поредица работни срещи. Агенцията представи проект на промени по време на работна среща с участието на министъра на финансите Владислав Горанов, изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова и екипа на приходното ведомство с..

публикувано на 03.06.20 в 15:50

Метално сърце за капачки вече и в парк "Рова" във Видин

Метално сърце за събиране на пластмасови капачки е инсталирано до сградата на видинската библиотека в парк "Рова". Целта е да бъдат улеснени хората, които събират капачки за благотворителност. Инсталацията е изработена от Бисер Борисов и негови приятели: "С колеги и приятели направихме това сърце за всички граждани. Някои казват: вашето е трето,..

публикувано на 03.06.20 в 15:50