Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарите в село Големаново- небрежност или умисъл!

Отмина лятото, в Кулско ще го запомним с рекордни горещини и небивала суша, която причини и много пожари. При един от тях- в края на август горя защитения природен обект Връшка чука, находище на редкия растителен вид Български Ерантис. Но не сушата можем да обвиняваме за регулярните почти от 2 години пожари в кулското село Големаново.

От началото на 2011 година до края на август 2012 г. в Големаново са регистрирани 17 пожара в необитаеми къщи и плевни. Обикновено те възникват през нощта, когато малкото останали жители на селото, предимно възрастни хора спокойно си отдъхват след тежкия селски труд. За щастие човешки жертви и изгорели животни няма, но в плевните се намира съхраненото за зимата сено, с което стопаните биха хранили животните си. А и те се намират в непосредствена близост до домовете на хората, а огънят е стихия, която няма съвест и жал и не избира пътя си. Изгорелите къщи, макар и необитаеми сега, пазят вещите и спомените на собствениците, които отдавна не живеят тук, но в редките случаи, когато си идват, вече са без подслон.
 
В близкото минало Големаново е било едно от най-богатите села в Кулския район. Затова и името му е такова- от "големство", "големеене". И до днес стоят големите хубави къщи с просторни дворове, но... потрошени, разграбени и обрасли с бурен. От двете уилища и детската градина са останали руини, в същото състояние е и читалището. Сега в Големаново живеят по-малко от 100 души. Единственият магазин отваря, само за да раздаде хляб на хората. Снабдяването с продукти е затруднено. Големаново е едно от най-проблемните села за достъп при зимни условия. Обикновено при тежки зими с много сняг и силни ветрове селото бедства, снегорините са безпомощни с навеищата. Миналата зима моторни шейни доставяха хляб и лекарства на хората. Големаново е корав залък за местната власт и заради голямата престъпност- кражби от частни домове и имоти, палежи. Кметски наместник е назначен в Големаново от 1 юли тази година. Човекът се е нагърбил с непосилната задача да управлява и да опазва едно умиращо и ограбено населено място. От 1 юли досега са избухнали два пожара. Образувани са досъдебни производства в РУП- Кула, намесила се и областната дирекция на полицията. Полицаите работят по следи, но засега информация няма, за да не се затруднява следствието.
 
Истината е, че хората в Големаново знаят. Но не желаят да говорят, защото се страхуват. Страхуват се за имота си и за живота си. За да не пламнат и техните домове. Хората са загубили вярата, че държавата и институциите й ще им помогнат. Но са убедени, че пожарите не са избухнали поради небрежността на някого, захвърлил цигара. 
 
"Дървото гори, желязото остава"- това са коментарите им. А огънят заличава следите. Заключенията остават за нас!
По публикацията работи: Христела Александрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05