Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

И петгодишните задължително на училище

От тази година е в сила задължителната предучилищна подготовка за петгодишните деца, след като преди две години Парламентът прие промените в Закона за народната просвета. На общините бе даден срок от две години, за да създадат необходимите условия за обучение на 5-годишните деца. Изборът къде да бъде записано детето- в училище, или в детската градиня, прави родителят. Законодателството е предвидило санкции за родители, които не запишат децата си на забаачка.

"Приемам промените в Закона за народната просвета, защото съм на мнение, че и на по-малките мястото им е в училище, като една добра подготовка за следващата стъпка- първи клас. Сигурна съм, че в края на годината и петгодишните ще покажат също толкова добри резултати, както и децата на 6 години"- категорична е Мирела Цветанова- дългогодишен начален учител в Основно училище "Отец Паисий" във Видин. В училището има една паралелка- подотвителен клас, в който две от децата са на 5 години. За 5-годишния Боби, например, училището е едно голямо предизвикателство, място, за което отдавна мечтае. Той го предпочита пред игрите и вече знае много нови неща.

"По закон образованието у нас е задължително до 16 години и като всяко нещо, което се нарушава, трябва да има глоби за родителите, които лишават децата си от обучение", категорична е директорката на ЦДГ "Желязко Попниколов" във Видин Васка Здравкова. В градината има общо 22 деца, които са навършили пет години и посещават предучилищна група. Те се справят добре и нямат проблеми с адаптацията, тъй като посещават детското заведение още от тригодишни.

Анкета на РАДИО ВИДИН показа, че родителите имат противоречиви мнения за това, кога да пуснат детето в подготвителна група. Според някои, задължителното им обучение от 5 години, е отнемане на безгрижното детство, а на 6 години са още малки, за да бъдат записани в първи клас. Има и такива, които смятат, че колкото са по-малки децата, толкова по- лесно се адаптират към новостите и възприемат по- бързо.

 

Броят на 5-годишните деца във Видин, които посещават подготвителна група- в детска градина или училище- все още не е ясен, обясниха от Регионалния инспекторат по образованието. "Цифрата ще стане известна след 4 октомври, когато ще приключи обобщаването на базата с данни", каза старши експертът по информационно осигуряване в РИО Огнян Георгиев.

В крайна сметка на училище на 5 или на 6 години, не е от значение, по важното е друго- с какви знания и колко грамотни ще излязат децата от образователната система, защото се оказва, че грамотността е най-слабото звено на учениците днес.

Тревожната статистака от международно изследване сочи, че България е в дъното на класацията по четивна грамотност. Нарежда на 46-о място от общо 65 страни и е в една група по ниво на образователните стандарти със Сърбия, Уругвай, Мексико, Румъния, Тайланд...

Вижте още

Ресторантьори на протест- ще отворят ли врати заведенията?

През вчерашния ден здравният министър проф. Костадин Ангелов подписа няколко заповеди за разхлабване на мерките. В първата се посочва, че учениците ще се върнат в клас на три групи - първи от 4 февруари в час влизат децата от 7, 8 и 12 клас. Две седмици по-късно, от 18 февруари, в училищата се връщат 5, 10 и 11 клас. Третата група- от 4 март,..

публикувано на 27.01.21 в 13:05

Неравенството в доходите е най-голямо в България

Разликата в доходите между най-богатите и най-бедните в България е над осем пъти , показва годишният доклад за заетостта на Европейската комисия. Средно този показател за държавите от ЕС е 5,5 пъти, което прави страната ни рекордьор в негативната класация. "Дадена ни е възможно най-слабата оценка в цели шест категории, което е най-много спрямо..

публикувано на 26.01.21 в 14:12

След технически преглед автомобилите със стикер и чип

Стикер с вграден чип ще бъде поставян при годишен технически преглед на автомобила. Той ще съдържа информация за регистрационния номер на автомобила, името на собственика и екологичния стандарт на колата. Идеята е да бъде ограничавано движението на определени автомобили при наднормено замърсяване на въздуха. "Чул съм нещо, обаче още не съм..

публикувано на 25.01.21 в 14:45

Медийна грамотност от най-ранна възраст

Способността да се к омуникира компетентно във всички медийни форми , както и да се намира, разбира, анализира, оценява и участва с въздействащи образи, думи и звуци, които съставляват съвременната ни масмедийна култура - това е медийната грамотност . Критичното мислене, което засяга всички сектори на образователната система, децата, младите хора..

публикувано на 21.01.21 в 10:40

Ще стане ли община Видин по- добро място за живеене с новата програма за благоустрояване

Община Видин разработи програма за благоустрояване "Нашият Видин- по-красив от всякога". Тя има за цел да направи средата на живот по-привлекателна, по- социална, по- безопасна, като даде шанс, на конкурентен принцип, на по- активните и по- задружните собственици в многофамилни жилищни сгради, както и на жителите на всички населени места да..

публикувано на 20.01.21 в 12:09

Газифициран Видин - мисията възможна

Природният газ е един от най-евтините енергоизточници за дома и най-популярният избор за отопление, готвене и топла вода в Европа. Уредите на природен газ са икономични. Коефициентът на полезно действие на газовото оборудване е почти 100%. Използването на природен газ за битови нужди може да намали разходите с над 50% в сравнение с електрическата..

публикувано на 19.01.21 в 13:45

Как пандемията промени културните събития

По традиция празниците Йордановден и Ивановден се отбелязват в Кула по стар стил- на 19 и 20 януари и тяхното честване е с типичен обичай за Кула- "Къпачи" . Къпачите тръгват през нощта на 19 януари и ритуално къпят за здраве всички именници, както и младите семейства, които наскоро са се събрали. Въпреки че тази година е белязана с опасността от..

публикувано на 18.01.21 в 14:34