Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Обжалват решението за рокадата на две училищни сгради във Видин

Върховният административен съд отмени определението на Видинския административен съд, касаещо смяната на сградите на две видински училища. Магистратите от по-горната инстанция върнаха на Видинския съд делото за продължаване на съдопроизводството.

Две дела са заведени в Административния съд във Видин по жалба на директора в оставка Таня Станчева, заради смяната на сградите на двете училища- ОУ "Св. Климент Охридски" и ПМГ "Екзарх Антим І". Бившият директор обжалва разпореждане на Общинския съвет във Видин, с което бе допуснато предварителното изпълнение на решението на местните управници за рокадата на сградите. В последствие по образуваното административно дело същата жалбоподателка обжалва и цялото Решение на Общинския съвет на Видин. Съдът е приел, че жалбоподателката няма правен интерес да обжалва Решението на Общинския съвет. Това каза в рубриката "Правосъдие" в "Посоките на делника" Даниела Пинтова, секретар на Административния съд във Видин.

"И по двете административни дела съдът е приел, че жалбоподателката няма правен интерес да обжалва както решението на Общинския съвет, така и допуснатото му предварително изпълнение, и е прекратил прозводствата. С две определения, съдът прекратява производството по обжалване на допуснатото предварително изпълнение на Общински съвет Видин, а с другото определение се прекратява производството по обжалването на решението за приетата смяна на адресите и сградите на двете учебни заведения. Второто определение не е обжалвано в законоустановения срок и е влязло в сила. Жалбоподателката е обжалвала само определението във връзка с допуснатото предварително изпълнение на Решението на Общински съвет Видин"- обясни Даниела Пинтова.

Уточнението, което експертите направиха е, че на новото съдебно заседание ще се гледа законосъобразно ли е допуснато предварително изпълнение на Решението на Общинския съвет на Видин, а съдията по делото не е трябвало да прекрати производствата. Сега ще трябва да се мотивира за законосъобразността на взетото решение и спазени ли са процедурните правила.

Таня Станчева, която заведе дело срещу решението за рокадата, вече не е директор на ОУ "Св. Климент Охридски". Ето и нейните мотиви: "За мен остава само моралната удовлетвореност, че все пак Върховният съд си е свършил работата. Аз подадох молба за освобождаването ми от длъжността директор. Смятам, че взетото решение е незаконосъобразно, и че не е в полза на учлището, което ръководих. Не желая да изпълнявам незаконосъобразни заповеди. Вторият ми мотив е, че липсват условия в предоставената ни сграда" - обясни директорът в оставка.

За сега не е определено кога ще бъде новото заседание на Видинския административен съд по казуса. Това обаче едва ли ще промени фактическото положение, смятат от съдебната институция.

Вижте още

Снимката на 17 май 2021 година

Днес бе  последният  ден, в който жители на община Видин можеха да подадат документи за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво.  По проекта "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин" ще бъдат подпомогнати 3400 домакинства. До средата на деня бяха подадени над 3200 заявления. Приоритет на проекта са младите хора с деца,..

публикувано на 17.05.21 в 18:00

Кметове искат преговори с правителството и гаранции за финансиране

През следващите три месеца общините в България ще си взаимодействат със служебното правителство и настояват за преговори с ресорните министри  по важните за местните власти  финансови въпроси. Това заяви кметът на Монтана Златко Живков - член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България. Кметовете настояват да започне..

публикувано на 17.05.21 в 15:35

Най-голямото училище в Мездра изпрати своите абитуриенти

46 зрелостници изпрати официално днес С редно училище "Иван Вазов" Мездра, съобщават от общинската администрация.  18 oт тях се дипломират в Профил "Информационни технологии", 18 - в Профил "Хуманитарен" и 10 - в Профил "Технологичен". Д иректорът на гимназия Мариела Горанова се обърна към Випуск 2021 с думите: "Бъдете отговорни и..

публикувано на 17.05.21 в 15:10

Изтича срока за участие в проекта за подмяна на отоплителните уреди в община Видин

Днес е последния срок, в който жители на община Видин могат да подадат документи за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво.  По проекта "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин" ще бъдат подпомогнати 3400 домакинства, които ще получат безплатно 4152 отоплителни уреда на стойност над 11 500 000  млн. лева. Около 10..

публикувано на 17.05.21 в 14:23

Ваксинираните във Врачанско минаха 20 000

22 100 души са ваксинираните жители на област Враца, съобщиха от Регионалната здравна инспекция, като уточниха, че втора доза са си поставили 8 836 души. През вчерашния ден в областта има нови две положителни проби за COVID-19, на мъже от Враца и Криводол, които ще се лекуват в домашна среда. В болницата в Кнежа е починала жена с коронавирус..

публикувано на 17.05.21 в 14:15

Социална услуга за 17 души започва в община Ружинци

Социалната услуга "Патронажна грижа +"  стартира о т днес в община Ружинци, каза кметът Александър Александров:   "В срок от една година ще бъдат обгрижвани 17 лица, на 2 часа. За тях ще полагаме грижи с предоставяне на храна, на медикаменти, на плащане на сметки. Тук се предвиждат възможности при COVID и доказани такива случаи да обръщаме..

публикувано на 17.05.21 в 13:51
Златко Живков

Над 6 милиона от местни данъци събра община Монтана

Висока събираемост на местните данъци и такси отчитат от община Монтана. За първите 4 месеца на годината в сравнение с 2020 година в хазната са влезли над 1,5 милиона лева повече, съобщи кметът Златко Живков. До 5 май се ползваше 5% отстъпка при плащането на целия данък: "Това, което е събрано в първите 4 месеца на годината е най-доброто за..

публикувано на 17.05.21 в 12:55