Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Световният ден на сърцето

Денят на сърцето този път преминава по мотото „Един свят - Един дом - Едно сърце”, съобщи Петя Кирилова, старши експерт в Регионалната здравна инспекция в Монтана.

"Днес РЗИ-Моната ще проведе следните дейности: Беседа и прожекция на филм "Не сипвайте сол в здравето си" с педагогическия колектив на Детска градина; Безплатни кардиологични консултации и прегледи в болницата в Лом от 8 до 20 часа; Информация за Световния ден е публикувана на сайта на РЗИ и ще бъдат разпространени материали в болниците в Лом, Берковица и Монтана", каза Петя Кирилова.

През тази година фокусът попада върху превенция на жените и децата, които според статистиката са не по-малко застрашени групи.

Мит е, че сърдечно-съдовите заболявания засягат само възрастни хора, предимно мъже. Жените също страдат от тези заболявания наравно с мъжете. Децата също са застрашени от сърдечни заболявания - риск съществува и преди раждането, но той се увеличава многократно с израстването на детето, което се храни неправилно, не е физически активно или е изложено на вредна среда, причинена от тютюнопушене, например. Модерното общество допълнително предлагана на децата рискова среда - леснодостъпна вредна храна, увлекателни компютърни игри, както и т. нар. пасивно тютюнопушене.

Регионалната здравна инспекция във Враца също организира безплатни кардиологични прегледи в многопрофилните болница във Враца и Козлодуй.

Безплатни прегледи ще проведе днес кардиологът д-р Жоро Николов от гр. Белоградчик по случай Световният ден на сърцето, който се отбелязва на 30-ти септември. Желаещите пациенти ще могат да посетят кабинета в Белоградчик в часовете между 8 и 12 часа.

Хроничните неинфекциозни заболявания се превръщат във все по-голям проблем, пораждайки загуба на функционални способности, намалени възможности за социално-икономически продуктивен живот и влошено психично здраве, съобщават от РЗИ-Видин.

Сърдечно-съдовите заболявания имат най-голям отрицателен принос в здравния статус на населението. Над 90% от смъртните случаи в света се дължат на ССЗ. В Европа повече от половината от смъртните случаи са резултат от сърдечно-съдови заболявания.
В България 62-65% от общата смъртност на населението се дължи на ССЗ. Най-голям принос в черната статистика има исхемичната болест на сърцето. Смъртността от инфаркт на миокарда нараства в активна възраст, особено при мъжете. Възходяща е тенденцията и при смъртните случаи, причинени от мозъчно-съдова болест. През последните години е голяма честотата на хипертоничната болест, като прави впечатление “подмладяването” на заболяването.

По данни на Световната здравна организация:
• България е на 6-то място в Европа по смъртност вследствие на инсулт;
• броят на хипертониците в страната се е увеличил от 1,4 на 2 млн. за периода 1994-2000 г.;
• 1,8% от тийнейджърите страдат от високо кръвно налягане;
• 55% от българите са с наднормено тегло;
• 18% от населението е със затлъстяване и заема 5-то място в Европа;
• 40% от българските деца са с наднормено тегло, а 10% - със затлъстяване.
Сърдечно-съдовата система е подложена на непрекъснато въздействие на различни рискови фактори. Те увреждат сърцето и кръвоносните съдове и често имат фатални последствия.

Няколко лесни начина да помогнете на сърцето си:
• Не забравяйте, че са ви нужни не по-малко от 8 часа сън на ден. Това помага за намаляване на кръвното налягане и засилва метаболизма;
• Следете теглото си и не забравяйте редовните умерени физически натоварвания. Липсата на достатъчно движение застрашава човека не само с появата на наднормено тегло, но и с психически разстройства, започвайки от депресивни състояния и завършвайки със сериозни разстройства на психиката. Определената норма за физическа активност за зрели хора е следната: движение или спортуване 30 мин. дневно 5 пъти в седмицата. Не е задължително да е аеробика или фитнес, може да си направите просто разходка в парка, да се качите пеш по стълбите и да ограничите използването на градски транспорт за сметка на ходенето пеш;
• Намерете начин да се преборите със стреса (медитация, йога, любими занимания);
• Хранете се здравословно;
• Не прекалявайте с алкохола, кафето и цигарите.

По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Поискаха ремонт на пътищата към АЕЦ"Козлодуй"

Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища, които водят до АЕЦ"Козлодуй". Това стана на среща, свикана от областния управител на Враца Николай Николов, в която участваха заместник-губернаторът Йордан Димитров, управителят на областното пътно управление Ирена Димитрова и шефът на "Водоснабдяване и..

публикувано на 15.07.24 в 08:23

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05