Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5000 нумизматични и археологически ценности, задържани на ГКПП "Връшка чука", в НИМ

На официална церемония в Националния исторически музей министърът на културата Вежди Рашидов ще предаде спасените антики на ръководството на НИМ, за да обогатят експозицията му, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

Със заповед на министъра на финансите Симеон Дянков, след приключване на делата в Окръжния съд – Видин, на министъра на културата Вежди Рашидов са предоставени 5000 броя движими културни ценности, които са конфискувани на граничен пункт Връшка чука при опит да бъдат изнесени за аукциони в чужбина.

Културните ценности са заловени от служители от звено КИЦ към ГДБОП-МВР и от Областната дирекция на МВР–Видин. Експертизата е изготвена от специалисти от НИМ и НАИМ-БАН.

Освен сребърните римски солници, които вече бяха заведени във фонда на НИМ през май тази година, заловената пратка съдържа ценни археологически и нумизматични движими културни ценности, голяма част от които произхождат от археологически обекти на територията на Република България – антични и средновековни селища и некрополи. Сред тях има ценни римски и средновековни монети, някои от които са част от колективни находки:

• Колективна находка от късноримската епоха, съдържаща 2376 отлично запазени бронзови монети на римските императори Диоклециан (284-305 г.), Максимиан Херкулий (285-305 г.), Максимиан Галерий (292-311 г.), Максимин ІІ Даза (305-313 г.), Лициний І (308-324 г.) и Константин І (306-337 г.).

• Колективна находка, съдържаща 93 много добре запазени бронзови ранновизантийски монети на Юстиниан І (527-565 г.), Тиберий ІІ Константин (572-582 г.), Маврикий Тиберий (582-602 г.).

НИМ получава и златна римска монета – солид на император Юлиан ІІ Апостат като август (361-363 г.), сечена в монетарницата на Сирмиум, която е обслужвала балканските римски провинции.

Сред близо 600-те археологически и етнографски предмети, които постъпват в НИМ, особен интерес предизвикват няколко групи предмети. Това са 5 бронзови кухи брадви, тип „келт”, и 9 бронзови сърпове, датиращи от къснобронзовата епоха (средата – втората половина на ІІ хил. пр.Хр.). Те вероятно са част от колективна находка, заровена в земята като съкровище, подобно на известните досега находки от подобни предмети, откривани главно в Североизточна България. Освен като свидетелство за развитието на бронзовата металургия през ІІ хил. пр.Хр., те са особено интересни с функцията си на разменни средства (домонетни форми) през тази отдалечена епоха.

Сред по-късните материали интересни са бронзовите апликации за конска амуниция от VІІ – VІ в.пр.Хр., които се откриват сравнително рядко по българските земи. Интерес заслужават и групата накити от златни, сребърни и бронзови накити от римската епоха и Средновековието – висулки-брадвички, украсени с фигури на птица и геометрични орнаменти, златна обеца, бронзови и сребърни пръстени. Сред редките екземпляри от римската епоха е и сребърният пръстен с гравирани растителни орнаменти и магически символи, както и бронзовите пръстени с геми от полускъпоценен камък, на които са изобразени грозд и съд, щит и копие.

Предаването на експонатите ще се състои на 9 октомври 2012 г. (вторник) от 11.00 ч. в НИМ.

По публикацията работи: Цветомир Цветанов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Общинският съвет в Белоградчик проведе заседание

Общинският съвет в Белоградчик проведе своето редовно заседание. Дневният ред съдържаше 11 точки.  Съветниците приеха решение относно предоставяне на помещение под наем на Сдружение на ловците и риболовците - Ловно-рибарско дружество "Сокол", общинска собственост. В дневния ред бе включено и решение относно приемане на отчет за дейността на..

публикувано на 30.07.24 в 13:11

Жена пострада при катастрофа край Лом

42-годишна жена е пострадала при пътнотранспортно произшествие на второкласния път между Лом и София, съобщиха от ОДМВР Монтана.  Инцидентът се е случил вчера по обяд. Жената се е возила на задната седалка на лек автомобил с видинска регистрация, управляван от 49-годишен мъж от село Буковец (Видинско).  Шофирайки на прав участък от пътя, шофьорът е..

публикувано на 30.07.24 в 11:02

Избират изпълнител на дейностите по аварийно укрепване на крепостта "Баба Вида"

Днес се очаква да бъде отворена офертата на единствения кандидат за извършване на аварийното укрепване на западния бастион на крепостта "Баба Вида" във Видин. Срокът за участие в обявената от Община Видин обществена поръчка, изтече на 22 юли, като дотогава бе подадена една оферта. Укрепването трябва да се извърши по архитектурен и конструктивен..

публикувано на 30.07.24 в 10:07

Задържаха пиян шофьор в Мездра

69-годишен мъж бе задържан за шофиране в нетрезво състояние, съобщиха от ОДМВР Враца. При рутинна проверка на лек автомобил от полицейските служители е направена и проба за употреба на алкохол. Уредът е отчел над 1.2 промила алкохол в издишания въздух.  На водача е съставен акт и му е взета кръвна проба. Той е задържан за срок от 24 часа в Районно..

публикувано на 30.07.24 в 10:02

Община Враца с най-много фотоволтаични централи в Северозапада

За последната година най-много фотоволтаични централи в Северозапада има изградени на територията на общините Враца, Роман, Хайредин и Брусарци. Последните данни на Националния статистически институт от края на юни показват колко голям е интересът към възобновяемите енергийни източници и по-конкретно към Фотоволтаичните електроцентрали.  Високият..

публикувано на 30.07.24 в 09:31

13 пожара горяха във Видинско, засегнати са и горски масиви

С 13 пожара са се борили видинските огнеборци до 18,30 часа вчера. Голям пожар е тръгнал от стената на язовир "Калина", засегната е и горска територия, каза  гл. инсп. Димчо Горанов, началник Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин:  .   "Имаше ситуация на стената на язовир "Калина", с  разпространение на пожара..

публикувано на 30.07.24 в 09:05

Близо 800 заявления за подпомагане на ученици са подадени в област Видин

Най-късно до 15 октомври се подават заявления за подпомагането на ученици по Закона за семейните помощи за деца. За ученици от начален етап са подадени близо 600 заявления, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин, Венцислав Боянов:  "Еднократните помощи за деца, които са записани в първи, втори, трети, четвърти и..

публикувано на 30.07.24 в 09:05