Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Синя зона" по видински...

"За" или "против" "Синята зона" във Видин- това е основната тема в "Посоките на делника" днес. По последна информация, новата организация на движение влиза в сила след седмица- на 15 октомври, когато ще започне плащането с sms-и (към трите мобилни оператора) или с билети, които ще се продават на място. Цената на паркомясто за 1 час престой е 1 лв. В рамките на това време хората, които влизат с автомобилите си за зареждане на магазини, могат да паркират на няколко места на тази цена. От Общината ни успокояват, че въвеждането на "Синята зона" ще започне постепенно, за да има период на адаптация.

Това ще се случи първо в централната градска част, където пропуски вече няма да са необходими. Еднопосочни стават още 4 улици: "Цар Симеон Велики"- от общината до ул. "Широка"; "Бдин"- от ул. "Райнина" до Художествената галерия; "Разлог" и "Александър Стамболийски"- от ул. "Христо Ботев" до ул. "Цар Симеон Велики".

"Със или без "Синя зона" ефектът ще е нулев. В този град само се създава хаос в движението... Всичко е много добре, но не е за нашия град! И цената- лев за час, е много... Първо трябва да се оправят улиците, след това да въвеждат "Синя зона"... Хубавото е, че в центъра на града ще се движат по-малко коли... Не е редно в най-бедната община от ЕС да товариш хората с допълнителни такси и данъци... Хора, осъзнайте се, трафикът във Видин не е толкова натоварен!"-
това са само част скептичните мнения в анкетата на стажант-репортера на РАДИО ВИДИН Кристияна Кръстева.

Категорично против въвеждането на "Синя зона" се обяви и депутатът от "Коалиция за България" Михаил Миков.

"Видин няма нужда от "Синя зона". Не бива изградените паркинги автоматично да се превръщат в "Синя зона", те могат да се ползват като обществени. Не бива в един град, в който населението през последните 20 години е намаляло почти двойно, да се прилагат решения от градове, в които има струпвания на автомобили. Изключително висока е и социалната цена- въвеждането на "Синя зона" няма да доведе до пълнене на хазната, само ще изнерви гражданите. Ще предизвика нов хаос в движението, защото всички ще паркират извън "Зоната", за да си спестят високата такса. Мисля, че разумът ще тържествува и Синята зона във Видин няма да се случи"- каза в ефира на РАДИО ВИДИН Михаил Миков.

Общински съветници от ГЕРБ
във Видин внесоха предложение за преразглеждане на "Синята зона" в града, защото не са спазени изискванията на Закона за движение по пътищата. Граждански организации пък обявиха, че ще обжалват в Административния съд решението за Синята зона.

"Въвеждането на зоната не подлежи на определени изисквания. За платени паркинги са определени места със социално предназначение- като поликлиниката, например. Там хората не отиват по желание или за развлечение и не трябва да си плащат такава такса. Вторият ми аргумент- разходите по въвеждането на "Синя зона"- маркировки, знаци, скоби, охранители и контрольори- ще бъдат ли възвърнати?..."- коментира общинският съветник от ПП "Атака" Емил Лилов, който гласува "против" въвеждането на "Синя зона".

"Поддържам въвеждането на "Синя зона", но само в централната градска част. Така ще се регулира движението и в Общината ще влязат приходи. Предстои сериозна дискусия за останалите улици, които са разчертани. "Непрозрачен" остана и начинът, по който е избрана фирмата, която е ангажирана с подготовката"-
каза общинският съветник Любчо Йонов, от Коалиция "Преображение за Видин".

Навсякъде официалният мотив за въвеждането на "Синя зона" е да има ред в паркирането в централната градска част. Всъщност кметствата имат твърде малко законови начини да привличат собствени средства, а опитът показва, че "Синята зона" е една от печелившите общински дейности. Дали така ще е и във Видин, предстои да разберем!
Вижте още
Долни Цибър

Младите хора в Долни Цибър учат, за да могат да работят

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица.  Кмет на село Долни Цибър от 29 години е Камен Димитров, в момента тече осмия му мандат. Отнася се към работата си отговорно и с..

публикувано на 15.01.21 в 12:20

Инж. Георги Владов: По- ниските цени на водата са лъжовна радост за хората

Нови цени на водата за 26 различни района на страната, влязоха в сила от началото на годината. Предложенията на регулатора се движиха от поскъпване с 6% до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества. Поскъпване на ВиК услугите бе предвидено в 7 града, като най-голямото бе за София и Разград. Поевтиняване пък бе планирано за 16..

публикувано на 13.01.21 в 12:15

Политолог: Президентските избори ще бъдат "короната" на всичко, което ще се случи през 2021 година

Изтече една непрегната не само зарази световната пандемия година. Доста горещо беше през 2020-та и на политическата сцена. Освен COVID кризата, която напрегна обществото, се разразиха редица скандали и конфликти ситуации- около новия главен прокурор, компроматните снимки от спалнята на премиера Борисов, протестите, противопоставянето между президент..

публикувано на 12.01.21 в 14:27

Самостоятелното жилище ще задържи ли младите хора във Видин

Близо 50 на сто от младите хора у нас живеят с родителите си, сочат последните данни на Евростат за жилищата у нас. 41% от българите живеят в пренаселени жилища, а 11,5% - в твърде големи. Как се справят двете поколения на едно място и кога младите решават, че трябва да си потърсят собствено жилище?  "Нашите деца, ако ние не им кажем,..

публикувано на 11.01.21 в 14:01

Калин Каменов: През 2021 година ще надградим започнатото за по-добри условия на живот

Работа за подобряване на инфраструктурата, социалните дейности, обществения транспорт, образованието и готовността на болничните заведения във Враца за борбата с COVID-19, са само част от намеренията на общинската администрация във Враца през настоящата 2021 година. Това каза в "Добро утро, кмете!" Калин Каменов, кметът на община Враца.  "..

публикувано на 08.01.21 в 16:00

Нерегламентиран превоз = затвор

Нерегламентираните автомобилни превози да се наказват със затвор прие парламентът в средата на декември. Вместо от 3 до 5 години, наказанието е намалено на от една до три, след като народните представители преодоляха президентското вето. Държавният глава по-рано върна законопроекта с мотива, че не са уточнени критериите за разграничаване на..

публикувано на 07.01.21 в 10:40

Липсват ли ни заведенията и ресторантите?

Коледно- новогодишните празници постепенно отшумяват и спомените за посрещането на 2021 година ще са завинаги свързани с невъзможността ни посетим ресторант или любимото си заведение. Причината за това е наложената забрана за тяхната работа до 31 януари 2021 година. Свикнахме ли вече с ограничените събирания и липсва ли ни емоцията, която..

публикувано на 06.01.21 в 11:44