Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спелеоклуб Мездра навършва 30 години

Спелеоклубът в Мездра е създаден на този ден през 1982 година като Пещерен клуб "Искър" към едноименното туристическо дружество. Негови основатели са сегашния председател на Общинския съвет инж. Делян Дамяновски, Бойко Братинов и инж. Владимир Петричев. Клубът е член на Федерациите по пещерно дело и спелеология в България. Мездренските спелеолози проучват основно районите на селата Синьо бърдо, Брусен, Кален, Кунино, Люти дол и Моравица, където изследват и картират десетки пропасти и пещери. Последното им откритие е уникална пещера до село Цаконица, от която до сега са проучени 700 метра.

Членове на клуба са участвали в международни експедиции в Чехословакия, Грузия, Италия, Германия, Албания, Гърция и България. В момента членовете наброяват 35. Съботният ден ще е празничен за пещерняците, но въпреки това, ако времето е подходящо, те ще направят демонстрация, като ще се спускат от 8- етажна сграда.

По публикацията работи: Петко Котларски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Предстои да бъде изяснена причината за смъртта на Кирил Маричков

Предстои да бъде изяснена причината за смъртта на Кирил Маричков, който почина снощи малко преди концерт на "Фондацията" във врачанското село Селановци.  В петък вечерта от 19.00 часа "Фондацията" е имала участие в програмата за събора на най-голямото врачанско село Селановци. Инцидентът с Кирил Маричков е станал по време на пробите на звука преди..

публикувано на 12.10.24 в 08:37

Поход във Врачанския Балкан

Днес е последният поход за сезона, който организира дирекцията на природен парк "Врачански Балкан". Той е до водопада "Женската вода". "Сборният пункт е последната спирка на тролейбусите, в 8 и 30. И след това групата, съответно тръгва по маршрута... Времетраенето е между 6-7 часа, зависи от темпото на групата като в това време е включено и..

публикувано на 12.10.24 в 08:05

Снимката на 11 октомври 2024 година

Започна кампанията за  имунизиране срещу грип  в кабинета на Регионалната здравна инспекция във Видин. Над 20 души са го посетили досега, за да им бъде поставена, закупена от тях ваксина. Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна съгласие за нивото на минималната работна заплата за следващата година. Министърът на труда и..

публикувано на 11.10.24 в 18:05

От 16 октомври се спира движението на тежкотоварни камиони над 12 тона през прохода „Петрохан“

От 16 октомври се спира движението на тежкотоварни камиони над 12 тона през прохода „Петрохан“, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Временната организация на движение беше въведена със заповед от 21.06.2024 г., чието действие е до 15 октомври, включително. Ограничаването на тежкотоварния трафик през прохода е във връзка с предстоящите зимни..

публикувано на 11.10.24 в 16:48

Установиха 50 кубика немаркирани дърва в Бело поле

Близо 50 кубика немаркирани дърва са установили полицейските екипи при проверки на шест адреса в с. Бело поле , съобщават от ОД МВР Видин. На стопаните съставиха актове по Закона за горите.  В днешната полицейска операция са участвали екипи на жандармерията, РУ-Белоградчик и ОДМВР-Видин. Проверки е имало в селата Ружинци, Бело поле и Медовница...

публикувано на 11.10.24 в 16:45

Няма замърсяване на въздуха след пожара във Враца

Не са регистрирани пикови концентрации на замърсители на въздуха след възникналия днес пожар на Регионалното депо за неопасни отпадъци за общините Враца и Мездра, това показват резултатите от замерванията, постъпили в Регионалната инспекция по околната среда и водите – Враца. Качеството на атмосферния въздух в града се следи непрекъснато от..

публикувано на 11.10.24 в 16:22

Монтана стартира още пет проекта по инвестиционната програма на общините

Кметът на Монтана Златко Живков и министърът на регионалното развитие Виолета Коритарова подписаха тази седмица споразумения за финансиране на пет проекта по инвестиционната програма на общините, съобщават от общинската администрация.  „Досега община Монтана е изпълнила два проекта, стартират пет и имаме  готовност за още един. Общата им..

публикувано на 11.10.24 в 16:18