Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Университет във Видин - мисията възможна или не

Университет във Видин, възможно ли е това, е днешната тема в "Посоките на делника". Този въпрос за университета отново е на дневен ред. Първо, защото наближава 8 декември, а както се казва в един популярен виц, студентът има само три празника - 8 декември, Нова Година и всеки ден. Тази година за пореден път в началото на декември всички са обхванати от предпразнична треска, коята надвишава дори коледната. Ако надникнем назад в историята, обаче, ще видим, че този така обичан празник за малко да го няма днес. Датата 8 декември в началото (1903 година), е била празник само на Софийския университет "Св. Климент Охридски". През 1944 г. датата е заменена със 17 ноември, когато се чества Международният ден на студентската солидарност, а 18 години по-късно е възобновена старата традиция.

И второ, защото отново се заговори, че във Видин може да има университет- даже два. Университетът в румънския град Крайова може да открие филиал във Видин и преговорите за това са в напреднала фаза, това обяви преди време кметът на Видин Герго Гергов. Става въпрос за факултет по медицина, фармация и стоматология- специалности, в които румънският ВУЗ има традиции. От години видински студенти учат без пари в Крайова по линия на местните влашки организации и във видинската болница вече работят много лекари с дипломи от северната ни съседка. Според повечето от запитаните в анкетата на РАДИО ВИДИН видинчани, има вероятност и се надяват в града да отвори врати висше учебно заведение:

"Вярвам, че скоро ще има университет в града. Нужен ни е, защото младите хора са малко във Видин. Нека за нашия град вече да се говори в друга насока, а не само за това, че сме най-бедните. Като се има предвид колко е опустял градът ни, едва ли ще има университет тук. Зависи от управляващите дали ще се направи висше учебно заведение във Видин".

Идеята за румънски факултет в крайдунавския град е още от 2007 г., когато бе подписан протокол за създаването му между тогавашния кмет Иван Ценов и ректора на Крайовския университет. Във Видин дори бе организирано изучаване на румънски език като подготвителна година за крайовския университет, както и дистанционно обучение.

"Ще има и университет във Видин, но това трябва да бъде частна инициатива, защото държавата едва ли ще открие. Ако институциите във Видин работят в една посока и не се конкурират, ако се намери добър инвеститор, предостави се подходяща база и има хабилитирани лица, които да могат да преподават, то тогава може да имаме университет", каза в "Посоките на делника" кметът на Видин в периода от 1999 година до 2007 година, Иван Ценов.

Между първото и второто четене на Закона за държавния бюджет 2013 г., народният представител Михаил Миков е внесъл предложение за увеличение на средствата за Софийския университет с 500 000 лв. Тези средства да бъдат изразходвани за разкриване на филиал на СУ във Видин. Общината разполага със сгради, но те трябва да се обзаведат и оборудват. Филиалът има нужда от библиотека, кабинети и лаборатории, а така също и заплати на хонорувани преподаватели. Проф. Андрей Пантев обаче е скептичен и не вярва, че във Видин може да има университет:

"Не виждам как ще стане тази работа- преподавателите трябва да са местни, а не гости гастрольори. През 60-те години, когато се правеше Великотърновският университет, бях поканен да отида там. По това време бях във видинския музей. Майка ми тогава каза: "Между Видин и Велико Търново няма разлика". Сега знаете каква е разликата".
По публикацията работи: Екип на "Посоките на делника"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00