Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи проверката на Инспекцията по труда на случая с падналия в Дунав румънски моряк

Разследването на случая с румънския моряк, който падна във водите на река Дунав при дежурство на Дунав мост 2 е приключило. Няма информация дали тялото на моряка е намерено. Това каза за РАДИО ВИДИН Димитър Петров, директор на Инспекцията по труда в Монтана.

Както РАДИО ВИДИН съобщи, на 20 ноември към 22.15 ч. в Главна дирекция "Гранична полиция" е получен сигнал за паднал човек в района на "Дунав мост 2". Служителят, който отговаря за безопасността на труда по време на изграждането на моста, е заявил, че става въпрос за 42-годишен румънски гражданин, който работел на платформа, обслужваща строежа на съоръжението. По случая започна проверка Инспекцията по труда.

"Проверката, която извършваме, е на FCC, която е основен изпълнител на Дунав мост 2. Изчезналият моряк е служител на румънска фирма и съгласно Споразумение от 2008 година, което касае осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд във връзка с изграждането на Дунав мост 2, проверките на румънските работодатели се извършват от румънската инспекция. В тази връзка ние нямаме компетенция и не сме извършвали проверка на румънската фирма", обясни Димитър Петров.

Проверката на основният изпълнител на обекта- испанската фирма FCC е приключила.

"Установихме, че фирмата спазва изискванията на трудовото законодателство в т.ч. и по отношение на осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, има сключени споразумения с всички подизпълнители, има оценка на риска, предприемат се всички мерки. Има установени някои несъответствия, за което са дадени задължителни за изпълнение предписания. При проверки на длъжностни лица от фирма FCC на обектите на другите фирми-подизпълнители е установено, че не са предприемали адекватни мерки спрямо служители на другите фирми, които не изпълняват изискванията за здравословни и безопасни условия на труд: неносене на спасителни жилетки, лични предпазни средства и т.н. Констатирани са такива нарушения, но не са предприети съответните мерки, за което е дадено предписание на фирмата. С това нашата проверка приключи", допълни Директорът на Инспекция по труда-Монтана.

Събраните данни около злополуката на румънския гражданин ще бъдат предоставени при необходимост на румънската Инспекция по труда. Димитър Петров каза още, че няма информация дали тялото на морякът е намерено.

От пресцентъра на МВР съобщиха, че е изпратено съобщение до всички гранично-полицейски управления по протежението на река Дунав с указания за издирване на изчезналия чужд гражданин. Чрез българо-румънския Съвместен контактен център, за инцидента са уведомени румънските гранични власти. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 115 от НК, който касае умишлено убийство и предвижда лишаване от свобода от десет до двадесет години.
По публикацията работи: Цветомир Цветанов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 21 май 2024 година

Културен център „Жул Паскин“ е избран да представлява България в конкурса #RegioStars на Европейската комисия. Община Видин участва в конкурса с проекта „Реставрация и адаптация на Синагога - Видин в туристически обект „Културен център „Жул Паскин“. Поканата е от страна на Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“. Конкурсът..

публикувано на 21.05.24 в 18:00

Тежка катастрофа блокира движението във Враца

Моторист е загинал този следобед при тежка катастрофа във Враца. Инцидентът е станал към 17 часа на кръстовището на Табашкия мост.   По първоначална информация, мотористът е блъснат от автомобил, правещ забранения на кръстовището обратен завой.  Заради катастрофата трафикът е блокиран. Пътна полиция отбива движението по "Крайречен булевард".

публикувано на 21.05.24 в 17:47

Трима рибари са заловени за бракониерство край язовир "Огоста"

Заловиха трима бракониери на риба на монтанския язовир „Огоста" .  Нарушителите на забраната за улов на риба по време на размножителния период са установени в района на село Боровци, на разливище на язовира, където рибата хвърля хайвера си.  Заловените рибари са от Берковица, съобщи Валери Спасов , инспектор „Рибарство и контрол" ИАРА Монтана:..

публикувано на 21.05.24 в 16:51

623 нарушения на трудовото законодателство констатирани от началото на годината във Видинско

254 проверки за спазване на трудовото законодателство е извършила  Дирекция "Инспекция по труда" във Видин за  първите четири месеца на 2024 година.  Проверени са предприятия със зает персонал от около 9000 работници и служители. Констатираните нарушения са 1351, като  721 от тях се отнасят до осигуряването на здравословните и безопасни условия на..

публикувано на 21.05.24 в 16:30
Храм

Църквата в село Синаговци отбеляза храмовия си празник

В деня на Свети свети Константин и Елена жителите на видинското село Синаговци отбелязват храмовия празник на църквата, която носи името на светите равноапостоли.  Тържествена Света литургия бе отслужена от отец Владимир Велков. След богослужението в двора на църквата бе осветен празничен курбан  и раздаден на вярващите . За доброто..

публикувано на 21.05.24 в 14:28

Във Видин представят сборника "Поетични мостове"

В навечерието на  Деня на светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност ч италище "Цвят" и Дружеството на писателите във Видин ще представят сборника "Поетични  мостове". В него са включени стихове на 15 видински поети, каза секретарят на читалището Любомир Илиев: "Съставители са Диана..

публикувано на 21.05.24 в 13:53

Мъж счупи стъклата на няколко автомобила в Берковица

Задържаха мъж, счупил предни панорамни и странични стъкла на 4 автомобила  в Берковица  през почивните дни, съобщиха от полицията в Мнтана.  На 20.05.2024 г. в полицейското управление постъпила жалба от 35-годишна местна жителка, която съобщила, че предишната нощ било счупено предното панорамно стъкло на лекия ѝ автомобил "Дачия Дъстър",..

публикувано на 21.05.24 в 11:15