Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мащабни ремонти в центъра на Видин

Реконструкция на парка от художествената галерия до общинския пазар и на уличното осветление и тротоарната настилка на 17 участъка от улици в града планира да извърши Община Видин с европейски средства. Идейните предложения днес бяха представени на публично обсъждане.

"Основните дейности са обновяване на комуникационните и пешеходни връзки, алейната мрежа, зелените площи, детските и спортни площадки. Алейната мрежа на места е коригирана, защото екипът е наблюдавал от къде минава човекопотокът", обясни ландшафтен архитект Григор Перчиклийски, част от екипа, разработил концепцията.

Ще бъдат очертани основните подходи от парка към улиците. До училище "Цар Симеон Велики" е предвидено изграждане на площадка за отдих. Такава се предвижда да бъде направена и до паметника на Димитър Благоев. На нов фонтан ще се радват видинчани- той ще бъде до Спортната зала.

Там детската площадка ще бъде изместена, като на найно място ще се направят две нови- за деца от 0 до 3 години и от 3 до 12-годишна възраст. Между капията и ул."6 септември", по изискване на Общината, също ще има нова детска площадка.

"В рехабилитацията на тротоарната мрежа и уличното осветление са включени два обособени пръстена от улици. Единият е от ул. "Цар Александър II", през ул. "Цар Симеон Велики", ул."Широка", ул."Христо Ботев", през ул."Хар Аспарух" и във връзка с ул."Екзарх Йосиф" и свършва на ул."Градинска", която спира на площада. Вторият е ул."Княз Борис I", ул."Баба Вида" и обратно през ул. "Осман Пазвантоглу". Между двата пръстена ще има и връзка през улиците "Антон Страшимиров и "Алеко Константинов", обясни инж. Тодор Петракиев, част от екипа разработил предложението.

Предвижда се по улиците да бъде поставено енергоефективно осветление. По ул."Цар Александър II" ще бъдат демонтирани старите стълбове, предвидени преди време за тролейбуси, а новото осветление ще бъде светодиодно. Тротоарите ще имат съвременен изглед- от цветен асфалт- настилка, която не образува локви.

След зададените от гражданите въпроси стана ясно, че зелените площи в тази част от парка ще се поливат ръчно с вода от резервоари. Те ще се пълнят от сегашните сондажи. Не са предвидени средства за нови дървета, но ще има нови храсти и цветни фигури. Направено бе и предложение да бъде изградена Алея на царете.

По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30