Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на декември сменяме личния лекар

До края на декември всеки здравноосигурен може да смени личния си лекар. От началото на месеца започна да тече регламентирания период за преизбор на личен лекар.

"Това е едно решение, което е изключително отговорно. Не случайно е даден период от 6 месеца между двата периода, регламентира в нормативната уредба, за да могат хората да преценят дали да сменят личния си лекар. Нов момент тази година е, че регистрационните форми за избор на личен лекар могат да се изтеглят от интернет - страницата на НЗОК. Около 2 000 души сменят личния си лекар в регламентираните спокове", обясни Десислава Петрова, главен експерт в РЗОК Видин.

Хората, които имат определени заболявания и ще сменят личните си лекари, трябва да знаят, че при смяната трябва да представят етапна епикриза от предишния лекар, с която да установят от какво са болни. Забранено е да се дават досиета на пациентите. Те остават при предишния лекар.

"Все по-малко са хората, които по-рано идваха възмутени и недоволни заради отказ за издаване на направление. От началото на реформата в здравеопазването минаха повече от 12 години и хората са свикнали с лекарите, на които са пациенти. До момента имам няколко човека записани, без мотивация, защо си сменят личния лекар", коментира д-р Наташа Иванова.

Решихме да попитаме и видинчани доволни ли са от личните си лекари и дали когато им се наложи могат да ги намерят, за да получат качествено здравеопазване. Сред анкетираните нямаше нито един, който да е недоволен от джипи-то си.

Една от най-честите причини за смяна на личния лекар, е влошеният достъп до него. Това показват резултатите от анкетно проучване на Районната здравноосигурителна каса във Видин.

"Много от жалбите, които постъпват са поради тази причина - хората не са намерили личния си лекар, когато са имали нужда от него. От анкетата, която направихме, се открои и друг проблем - липсата на достатъчно внимание към пациента. Като друга причина за недоволство, анкетираните посочват лошата организация в приемните. Особено за работещите хора е много трудно да стигнат до личния си лекар. А до тях опира те да организират приемните и графиците си", обясни Десислава Петрова.
По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 9 юли 2024 година

С традиционен  поход  "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов.   Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Здравната каса реши да плаща на аптеките със задна дата допълнителни 15% от стойността на всяко лекарство,..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Мездра се готви за международен фолклорен фестивал

Четвъртото издание на Международния фестивал "Фолклорната магия на Мездра" ще започне на 21 юли. Участниците са 12 групи, от различни краища на света и ще се изявяват  до 25 юли на сцените в селата Моравица, Брусен, Зверино и и в Мездра. Организатори на фестивала са Ансамбъл "Мездра" и Народно читалище "Просвета 1925 - Мездра", с подкрепата на..

публикувано на 09.07.24 в 16:43

Жители на Берковица отбелязаха 174 години от рождението на Вазов

С традиционен поход "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов. Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Иван Вазов живее в Берковица в периода от 1879 - 1880 година. Бил е председател на окръжния съд. В Берковица Вазов..

публикувано на 09.07.24 в 16:13

Започна археологическият сезон в Кула

Археологическите разкопки  в района на  крепостта "Кастра Мартис"  в град Кула започнаха. Проучванията се провеждат за втора поредна година.  Разкопките са финансирани от Община Кула. Осигурени са 18 хиляди лева, каза археологът  доцент Здравко Димитров : „Новият археологически сезон е втори поред от новите разкопки на..

публикувано на 09.07.24 в 15:22

Избрани творби от фонда на галерията представят във Враца

Изложба живопис "Избрани творби от фонда на ХГ "Иван Фунев"  е подредена в Художествената галерия във Враца . Представени са предимно пейзажи и фигурални композиции, каза завеждащият културния институт при Регионалния исторически музей във Враца Христо Божков .  "Подредили сме 24 творби в голямата зала на художествената галерия и седем..

публикувано на 09.07.24 в 15:19

110 служители на МВР в област Монтана с награди за празника на вътрешното министерство

За поредна година в Областната дирекция на МВР-Монтана бе спазена традицията за връчване на награди на отличени служители по случай професионалния празник на служителите на МВР – 5 юли и по повод 145-ата годишнина от създаването на вътрешното министерство. Гости на тържественото събрание в полицейската дирекция бяха директорът..

публикувано на 09.07.24 в 15:14
Областният управител Ани Арутюнян (вдясно) поздрави Ирена Николова за назначаването ѝ на поста.

Нов заместник областен управител на Видин встъпи в длъжност

Назначиха нов заместник областен управител във Видин . Със заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев, за длъжността е назначена Ирена Николова . Тя е бакалавър по Социална педагогика и магистър по Предучилищна и начална педагогика, придобити от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Професионалната ѝ кариера е преминала в..

публикувано на 09.07.24 в 14:55