Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Първите бебета за 2013 година от Видин получиха подаръци

Две бебета проплакаха във Видин в първия ден на 2013 година- момиче и момче. Днес областният управител на Видин Цветан Асенов подари на двете майки детски комплекти и парични суми, с които да се подпомогне отглеждането на децата.

"Сумите не са големи, но със здраве да ги изхарчите и децата да растат със щастие", каза областният управител. Теодора, първото бебе за 2013 година, родена на 01 януари в 11 часа и зарадвала 24-годишната си майка Сашка Тошкова, не е единственото дете в семейството. Тя има по-голям брат, който е на 6 годинки. 18-годишната майка на момчето Добринка Борисова каза, че рядко срещаното име Маленко се предава във фамилията. Маленко е първо дете в младото семейство. Дарове имаше и от името на народните представители Владимир Тошев и Любомила Станиславова. Общо 510 бебета са проплакали за пръв път във видинската болница през 2012 година.

Жани е първото бебе на Монтана за 2013-та година. Той е проплакал в болницата в 17:50 часа на 1 януари.

"От началото на 2013 година в монтанската болница са родени две бебета. Първото бебенце се казва Жани Силвиев Миланов. Детето е здраво, родено е 3,100 кг., 51 см., доносено. Второто бебе- Данаил Момчилов, е родено в 1:40 часа, 3,600 кг., 52 см., майката е от с. Доктор Йосифово", уточни д-р Анжела Александрова от неонатологичното отделение. Малкият Жани е първото дете на 19-годишната Силвия Миланова от Монтана. 740 бебета са родени в болницата в Монтана през 2012-та година. Лекарите от неонатологичното отделение са се грижили и за бебета от други населени места, каза още д-р Анжела Александрова и им пожела да са живи и здрави- те и семействата им.

От началото на новата година до 14:30 часа на 2 януари в акушеро-гинекологичното отделение на на МБАЛ "Христо Ботев" във Враца още не е проплакало новородено, съобщи старшата акушерка Виолета Цветанова. 587 са бебетата родени през 2012 година в лечебното заведение, припомниха от пресцентъра на болницата. В сравнение с данните от предходните 2 години, има покачване на раждаемостта. Най-високите нива от последните години са регистрирани през 2008 и 2009 година, когато бебетата са били съответно 657 и 676. През изтеклата година 132 от децата са дошли на бял свят с цезарово сечение, допълват още от врачанската болница. Съотношението е в полза на дамите: 294 момичета на 293 момчета. Най-голямото бебе е тежало 4,420 кг., а най-мъничкото- близначе- е било само 800 грама. Статистиката за най-млада майка оглавява 14-годишна девойка, а най-възрастната е 45-годишна жена, родила второто си дете. През 2012-а двойките близнаци са 8. Сензация във Враца станаха тризначките от с. Тишевица, родени през юли. Но най-добрата новина в края на миналата година беше нулевата смъртност при родилките и живородените бебета.
Вижте още

Снимката на 21 юни 2021 година

Празника на града отбелязват днес в Монтана . Празничната програма започна с Утринно богослужение и Божествена Света литургия.  Монтана награди четирима почетни граждани . Най-възрастният е д-р Георги Георгиев. 56 зрелостници получиха днес дипломите си в СУ "Цар Симеон Велики" във Видин . Две пълни шестици на Държавните зрелостни..

публикувано на 21.06.21 в 18:05

Жена загина при падане от етаж на жилищен блок във Враца

Полицията във Враца разследва инцидент със смъртта на жена, паднала от висок етаж на жилищен блок. Инцидентът е от съботната вечер, а според близките на Свежа Кръстинова, тя е била бутната от 7-ия етаж на жилищна сграда, която се намира на ул. "Илия Кръстеняков" №16 в града.  Братът на 43-годишната жена Борислав се притеснява, че разследващите не..

публикувано на 21.06.21 в 16:51

Обучават медицински специалисти за работа с деца с диабет

Обучение на медицински специалисти за работа с деца с диабет започна във Видин. До края на септември медицински сестри и фелдшери от училища, детски ясли и градини ще получат базисни знания и умения, обясни д-р Наташа Янева от Българската асоциация по детска ендокринология, която е един от лекторите: "Как да се действа при спешни ситуации, за да..

публикувано на 21.06.21 в 16:00

Видин да стане свободна икономическа зона, предлага икономист

Икономистът Димитър Тадаръков предложи концепция за развитието на Видин като свободна икономическа зона за следващите 20 години. Предложението на професор Тадаръков беше представено на публично обсъждане в областния град. Предстои да бъде внесено и в Общинския съвет. Ако концепцията бъде приета, с местно решение ще бъде определена нова данъчна и..

публикувано на 21.06.21 в 15:55

Монтана награди четирима почетни граждани

С химна на Република България, в залата на Младежкия дом, започна тържествената сесия на Общинския съвет на Монтана.  Председателят на Общинския съвет инж. Иво Иванов приветства гостите и съветниците, а к метът Златко Живков благодари на съветниците за оказаното съдействие и неспиращата работа в условия на COVID-19.  Приветствия отправиха..

публикувано на 21.06.21 в 15:45

11 са отличниците от випуск 2021-ва в ПГ "Асен Златаров" Видин

11 са отличниците от общо 75 абитуриенти на випуск 2021-ва във видинската ПГ "Асен Златаров". Младите хора получиха днес официално своите дипломи за завършено средно образование, а т ържеството бе официално открито от директора на училището Мариета Георгиева . "На днешния ден се виждаме наистина като за последно, за да отбележим прекрасния..

публикувано на 21.06.21 в 14:29

Враца става младежка театрална сцена

Враца отново ще е домакин на Международния младежки театрален фестивал "Време". Форумът се провежда за 19-а поредна година, а негови организатори са Община Враца, Младежки дом - Враца и "Темп-арт".   Според директора на Младежкия дом Георги Врабчев проявата във Враца е "една от най-добрите Международни младежки фестивали, а врачанският е в топ 3 в..

публикувано на 21.06.21 в 14:15