Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истината за броя на видинските избиратели е "някъде там"

"Броят на регистрираните избиратели за референдума в община Видин е с 1500 повече в сравнение с тези от местните избори. Единствената причина за това е, че на местните избори важеше принципът на уседналост и много от жителите на Видин нямаха право да гласуват. Сега това ограничение е отпаднало и затова избирателите във Видин са повече. Тук по-скоро може да търсим аналог с президентските избори от преди 2 години. Тогава избирателите са били 67 167, а сега са 66 250, което е с 800 по-малко." Така секретарят на община Видин Орлин Василев репликира на обявеното преди дни от народния представител на "Коалиция за България" Михаил Миков, че броят на избирателите в община Видин е нарастнал за една година с около 2500 души.

"Община Видин е готова за провеждането на предстоящия на 27 януари референдум", обяви на пресконференция кметът Герго Гергов.

"Формирани са избирателни секции, проведени са консултации, преговорите преминаха изключително добре, всички са приели условията, няма оспорване, което е радостно, защото показва здрава и трезва политическа мисъл. Секциите се проверяват, за да бъде гарантирана сигурността и нормалното протичане на работата в изборния ден. Нямаме притеснения, свързани с организацията на референдума в общината. Наши служители имат готовност за улеснение на гражданите да дават информация и по телефона", обясни кметът.

121 са секционните избирателни комисии в Община Видин, от тях 80 секции са в града. На 18 януари в залата на Общински съвет Видин ще се проведе обучение на всички членове на СИК.

"Наша грижа беше избирателните списъци да се разлепят със заповед на кмета на достъпни за жителите на община Видин места. Има ги и на интернет страницата на Общината. Всеки жител, който не открие името си в списъка си, може да подаде заявление до кмета на общината за отстраняване на непълноти и грешки в избирателните списъци в срок до 19 януари. До 12 януари е дадена възможност на избирателите, които имат различен постоянен и настоящ адрес, да подадат заявление в Информационния център на Общината и да бъдат вписани по настоящ адрес. Засега няма голяма активност, до вчера са подадени 52 заявления", обясни секретарят на Община Видин Орлин Василев.
По публикацията работи: Цветомир Цветанов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Огнеборци от Монтана спасиха ферма в село Вирове

5000 декара сухи треви и храсти е унищожил пожарът вилнял два дни в планината "П ъ стрина" край Монтана.  Пожар в село Вирове са гасили два екипа на пожарната в Монтана.  Сигналът за горяща селскостопанска постройка е подаден вчера към 15.30 часа. Огнеборците са спасили две сгради и 200 птици отглеждани в тях. Пожарът е изпепелил 60 квадратни метра..

публикувано на 28.07.24 в 10:29
Оряхово, изглед към Дунава

Фалшиви парфюми задържаха на Митнически пункт Оряхово

Служители на Митнически пункт Оряхово задържаха 2131 парфюма от световни марки при проверка на товарен автомобил.  На 26 юли, на изход от България през ГКПП Ферибот Оряхово, митническите служители извършили щателна митническа проверка на камион с унгарска регистрация, пътуващ за страни от ЕС. В хода на проверката са установени две палета с тегло 980..

публикувано на 28.07.24 в 10:18

Общинският съвет в Лом ще заседава в края на юли

В дневния ред на предстоящото заседание фигурират 19 докладни записки, сред които е предложението на кмета Цветан Петров за изменение и допълнение на наредбата за стопанисване и управление на земеделските земи от общинския поземлен фонд на Община Лом. Градоначалникът предлага и приемане на нова наредба за реда и условията за установяване на жилищни..

публикувано на 28.07.24 в 10:00

Търсят персонал за училища във Врачанско

Глад за кадри в образованието има в разгара на лятната ваканция в учебните заведения на територията на област Враца,. Почти 60 са обявените работни места за учител и помощен персонал в детски градини, училища и центрове, става ясно от справка в регионалното управление на образованието.  В две от детските градини в града под Околчица - "Детска вселена" и..

публикувано на 28.07.24 в 09:29

Отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

На 28 юли отбелязваме Световния ден за борба с хепатита. Той се отбелязва на рождения ден на д-р Барух Блумберг, откривател на вируса на хепатит В и първата ваксина срещу него.  Организации от цял свят ежегодно честват 28 юли, за да повишат осведомеността за вирусния хепатит, от който страдат над 350 милиона души. Община Враца, съвместно с РЗИ- Враца ще..

публикувано на 28.07.24 в 09:19

Училището в Кула има нов директор

На заседание на Общинския съвет в Кула бе представен временно изпълняващият длъжността "директор" на местното училище - Пролетка Велкова. Съветниците гласуваха и с пълно мнозинство формирането на поднормативни паралелки в СУ "Васил Левски" за новата учебна година по предложение на кмета на общината Владимир Владимиров .  Допълнителна подкрепа от..

публикувано на 28.07.24 в 09:11

Ще ремонтират улици в община Лом

Участъци с разбита пътна настилка на над 20 улици в Лом, планира да ремонтира през август местната общинска управа. До края на месеца трябва да приключи процедурата за избор на фирмата изпълнител, а за текущия ремонт от общинския бюджет са осигурени до 100 хиляди лева. За следващата година Общината планира да направи основен ремонт на градски улици..

публикувано на 28.07.24 в 08:54