Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избраха делегатите от Видинска и Врачанска епархии за Патриаршеския събор

Във Видин бяха избрани петима делегати, които да представляват Видинската епархия на Патриаршеския събор на 24 февруари в Синодалната палата в София. Тогава ще бъде избран и новият патриарх на Българската православна църква (БПЦ). Съгласно Устава на БПЦ са избрани трима духовници и двама миряни.

"Тримата духовници са архимандритите Антим Дулев- игумен на Раковишкия манастир "Св. Троица", Поликарп Петров- председател на катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски" във Видин и свещеноиконом Петър Петров- архиерейски наместник на Берковската духовна околия. Двамата цивилни миряни, които ще бъдат делегати от Видинската епархия на Патриаршеския избирателен събор са Ирина Кръстева- секретар на Видинската митрополия и Цветан Милчев Славчев-
мирянин от енорията в с. Арчар"-
каза за РАДИО ВИДИН архимандрит Поликарп.

По Устав на БПЦ от всяка епархия се посочват още две лица- монах и монахиня, които не се избират, а участват като делегати по право. Предложени от Видинския митрополит Дометиан са архимандрит Антим Маноилов- протосингел на Видинската митрополия и монахиня Таисия- игумения на Клисурския манастир "Св. Св. Кирил и Методий" край Вършец. По право в Патриаршеския събор ще участват Видинският митрополит Дометиан и Величкият епископ Сионий, уточни още архимандрит Поликарп.

Траянополският епископ Киприян ръководи във Враца избора на делегати, които ще участват в партиаршеския църковен събор. Врачанската епархия има право на 5 гласа. От квотата на клириците бяха избрани икономите Цветан Конов и Аспарух Аспарухов, както и протойерей Данаил Цинцарски. Миряните от Врачанско са Димитър Димитров и Виктор Кръстев- директор на СОУ "Христо Ботев" във Враца.
По публикацията работи: Екип на РАДИО ВИДИН


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Движението по пътя Селановци-Оряхово се осъществява с повишено внимание

До 26 юли движението по път  III-306 Селановци - Оряхово от км 56 до км 66 се осъществява с повишено внимание, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". По  асфалтовата настилка ще се извършват ремонтни дейности.  Трафикът  по  трасето  се регулира с пътни знаци и сигналисти, уточняват от пътната агенция.

публикувано на 22.07.24 в 09:27

Болестите на органите на кръвообращението- най-честа причина за смърт в Северозапада

Най-честата причина за смъртните случаи в Северозапада през миналата година е свързана с болестите на органите на кръвообращението, показва справка на НСИ. През 2023г. на територията на Северозападен район са констатирани 13 590 смъртни случая, като 7 177 са починалите мъже, а останалите 6 413 са жени. Това се равнява на един малък град...

публикувано на 22.07.24 в 09:09

Наближава крайният срок за участие в Националната литературна награда "Йордан Радичков"

До 31 юли автори или издателства могат да изпращат нови книги с разкази на адреса на Община Берковица.  Тази година журито оглавява проф. Боян Биолчев с членове: Костадин Костадинов, Тодора Радева, Горан Атанасов (Община Берковица) и Силва Хачерян (Министерство на културата).  Национална литературна награда "Йордан Радичков" се връчва за пета поредна..

публикувано на 22.07.24 в 08:45

Започна пръскането срещу комари и кърлежи в Лом

Авиационно и наземно третиране срещу комари се провежда днес на територията на община Лом. Въздушната обработка  започна в 06.00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране обхваща поречието на реките Дунав и Лом, Моминбродското блато, местностите „Садовете“ и „Бахчите“...

публикувано на 22.07.24 в 07:30
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30