Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неми лебеди се появиха в Белоградчишко

Двойка неми лебеди от няколко дни са прелетели в Дъбравския язовир, Белоградчишко. Това не са първите птици, които се спират в белоградчишкия регион. Лебедите гнездят в северните европейски страни и Русия, обясниха от природонаучния музей в града на скалите. През зимата прелитат на юг. Немият лебед се различава по това, че клюнът му е червен с малко черно петно накрая, а на челото си има черна восковица (участък удебелена кожа, разположен в основата над клюна при някои птици). Шията му е с есобразна форма. Наричат ги неми, защото издават само леко съскане.

В момента Дъбравският язовир е замръзнал в по-голямата си част. През зимата обаче немите лебеди се хранят по-малко. Птиците са тревопасни и ядат бентос по дъното, водорасли, зелените части на растенията, коренища, дребни водни несекоми и техните ларви. Немите лебеди са моногамни животни, затова и тези в Белоградчишко вероятно са семейство, обясниха още от музея. В България лебедите са защитен вид със Закона за биоразнообразието. Макар че Дъбравския язовир е малък по обем, през зимата в него могат да се видят патици и бърнета.
По публикацията работи: Иванка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Северна промишлена зона във Видин ще остане без вода заради ремонт

Заради строително-монтажни работи и връзка между новоизграден и съществуващ водопровод водоподаването в Северна промишлена зона във Видин ще бъде прекъснато утре, на 11 септември, от 09:00 часа до 21:00 часа на 12 септември. Ремонтът включва и монтаж на спирателни кранове за подобряване на водоснабдяването в района.

публикувано на 10.09.24 в 15:56
Снимката е илюстративна

Започва прилагането на новите вариантни ваксини срещу COVID-19

От утре, 11 септември, стартира имунизационната кампания срещу COVID-19 за есенно-зимния сезон, съобщиха от Министерството на здравеопазването. В страната са доставени близо 85 хиляди дози, които са разпределени към регионалните здравни инспекции и общопрактикуващите лекари. Ваксините ще се поставят безплатно, като при необходимост ще се..

публикувано на 10.09.24 в 15:50

Двама са кандидатите за кмет на Габровница

Двама кандидати ще се борят за кметското място в монтанското село Габровница . Изборите са на 20 октомври. Местна коалиция и „Партия на зелените“ се регистрираха за участие на изборите за кмет на село Габровница. Общинската избирателна комисия (ОИК) в Монтана реши да регистрира с наименованието в бюлетината МК „ГЕРБ (СДС и БНД)”. Другата..

публикувано на 10.09.24 в 15:16

Врачанският театър продължава традицията с детските постановки всяка събота

Драматично-куклен театър-Враца продължава утвърдената си традиция да радва децата с вълнуващи постановки всяка събота, съобщават от културната институция. Представленията се играят в Куклена зала. Тази събота,14 септември, малките зрители и техните родители ще могат да гледат новата постановка в репертоара на театъра -..

публикувано на 10.09.24 в 15:03

Кампанията "Детство мое" ще забавлява деца в Монтана

Здравословни дейности на открито и различни игри включва тазгодишното издание на кампанията "Дигитална хигиена" . Инициативата тази година се разраства и ще се проведе в три града - Враца , Монтана и Благоевград , обясни Сергей Георгиев от "Active kids"- Монтана, които са едни от участниците: "Канят нас да организираме спортните игри...

публикувано на 10.09.24 в 14:40
Катастрофа на разклона за Дунавци

Три катастрофи са станали за около час във Видинско

Три  пътнотранспортни произшествия са станали тази сутрин за малко повече от час, между 9:24 часа до 10:40 часа, съобщават от Областната дирекция на МВР във Видин. Две от катастрофите са на главен път Е-79 , третата – по пътя Видин – Иново . Четирима души са пострадалите при инцидентите, но са без тежки наранявания.  На разклона за..

обновено на 10.09.24 в 12:19

Изложба "Батик" е подредена в Монтана

 Есенният сезон на монтанските художници започна с откриването на изложба “Батик” . Бивши и настоящи възпитаници на студиото по изобразително изкуство "Рени арт"  подредиха 45 картини  в зала "Кутловица" в Монтана. Те показват различен колорит и стил с техника, в която се използва горещ восък и текстилни багрила. Платната са създадени това лято..

публикувано на 10.09.24 в 11:40