Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хайде на Бабинден!

Това е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагали при раждане на младите невести. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. Днес Бабинден се празнува от всички работещи в акушеро- гинекологичните отделения, какт и от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие. От 1951 година 21 януари е обявен за ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите.

Днес в Акушеро- гинекологичното отделение на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) "Света Петка" във Видин имаше много гости. Сред тях бяха кметът на Видин Герго Гергов, народният представител от ГЕРБ Владимир Тошев, областният управител Цветан Асенов, директорът на Районната здравноосигурителна каса във Видин д-р Владимир Вълчев, директорът на Регионалната здравна инспекция Гергана Джамбова, директорът на видинската болница д-р Цветан Василев.

Спазена бе традицията тържеството да започне с български хора в двора на болницата. Поканени бяха и бивши акушерки. Една от тях е Перка Стефанова- с 30-годишен стаж, 6 години от които е работила в Либия.

"Между 70-та и 80-та година се раждаха най-много бебета във видинската болница. След 1989 година посещенията на акушерки по домовете са прекратени. А те са необходими, защото на родилките и младите майки ние сме хората, които можем да дадем най- правилен и добър съвет", каза Перка Стефанова. За миналата година във видинската болница са родени 510 бебета, от които 8 близначета. От началото на тази години има родени 23 бебета, съобщи старшата акушерка Виолета Иванова.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

     Акушерките и лекарите бяха закичени и с китка здравец- да са здрави и да даряват с много любов хората, на които помагат всекидневно.
"Избрах да стана акушерка, защото тази професия е много хуманна и мила",
каза акушерката. Тържеството във видинското лечебно заведение откри завеждащият акушеро- гинекологичното отделение д-р Слави Любенов, който пожела много професионални успехи на колегите си. 10 стола и едно бюро, с които да се подобри средата в приемната на отделението, дари кметът на Община Видин, Герго Гергов. И пожела на целия екип работата да върви все така добре и да се раждат повече бебета.

"Вие сте хората, които дарявате щастие и радост на останалите. Радвам се, че така сплотено работите. Всяка една година болницата подобрява условията си за работа. Само за м.г. държавата дари над 1 милион и 250 хиляди лева за подобряване условията в болницата. Тази година ще бъдат отделени средства за ремонт на отделението", съобщи народният представител Владимир Тошев. И дари на всеки един от екипа по една кърпа, както е обичаят. Зоя Василева, председател на Демократичния съюз на жените също поздрави акушерките и лекарите в отделениието. 
 
Изпълнен бе и обичаят по измиването на ръцете- последната родила майка поля на акушерката Мими Чулина, за да си измие ръцете. Тя пък остави сапуна да се изпълзне от ръцете й за да бъдат ражданията леки. 36-годишната жена е родила в петък момиченце. Видимо развълнувана и притеснена от толкова много хора, видинчанката каза, че се чувстват и двете добре след раждането. Малкото й момиченце са помогнали да дойде на бял свят д-р Атанасова и д-р Еремиев.

© Снимка: Община Видин

"Искаме да ви припомним какво признание заслужавате. Колко сте важни за нас и колко ценим вашия труд"- с тези думи започна празничната програма на децата от Целодневна детска градина №14 "Зорница", които поднесоха стихове и песни за акушерките и акушер -гинеколозите.

"Запазваме нивото на ражданията и мога да се надявам, че тази година ще имаме повече бебета от миналата", каза завеждащият отделението д- р Слави Любенов. Много подаръци получиха днес акушерките и акушер- гинеколозите от видинската болница. С много пожелания и прегръдки ги дариха майки и колеги.

Денят на родилната помощ бе отбелязан и в Ново село с празнична програма, организирана от местната община, читалище "Земеделец" и клуба на пенсионера. В деня на родилната помощ, жените от селото се събират и предвождани от духовата музика, посещават местната лекарка, в случая д-р Наташа Петкова. Традицията повелява, жената, която най-скоро е станала майка, да полее вода, за да се измие акушерката. Тази година, двете млади майки, които взеха участие в ритуала бяха Яна Гръкова и Даниела Маринова. За здраве, д-р Петкова закичи младите жени с китка здравец.

"Така както сапунът минава гладко в моите ръце, така гладки да са ражданията на нашите деца", пожела докторката. Денят на родилната помощ в Ново село продължи с хоро. Отново като част от традицията, акушерката дарява с кукли младите майки, за да се сдобият и с момиченце, и с момченце. Празникът продължи с програма, в която взеха участие самодейци от групата за стари градски песни. Своя музикален поздрав към гостите на празника отправи и 8-годишната Миглена Даниелова. На Бабинден в Ново село, мъжкото присъствие винаги е било ограничавано. За да не се отличават от дамите на празника, гостите-мъже трябваше да носят престилки и кърпа за глава, в противен случай, рискуваха да им бъдат свалени панталоните, според традицията. Кметът на Общината- Георги Стоенелов и дългогодишния фелдшер Павел Маринов, приеха тази закачка достойно и предпочетоха да сложат дамските аксесоари, но да уважат жените на Ново село с присъствието и поздравленията си.

"Празникът е не само на бабата, но и на лекаря и фелдшера, които първи подават ръка в най-тежкия момент на жената", каза Герги Стоенелов. Празникът продължи с традиционните конкурси, характерни само за този край на Северозапада- "Баба Бъц", мисис "Баба", "Най-млада баба" и кулинарно съревнование. Освен това, стана ясно, че новосформирана организация, наричаща се КГБ (клуб на готините баби) вече има изготвена стратегия за борба с демографската криза. През миналата година в община Ново село са проплакали 14 новородени. С надеждата, през тази година те да са поне двойно повече продължи празникът в крайдунавската община.
 
Денят на родилната помощ в Белоградчик започна с тържество, организирано от пенсионерския клуб "Мадона". След традиционните за празника ритуали, бабите участваха в няколко състезания.

"Акушерките рязаха символично пъпна връв с вързани очи, като всяка една получи подарък. Следващото съзстезание между акушерките беше коя по- бързо ще облече бебето. Те трябваше да се състезават и в приспиването на детето с приспивна песен. В ритуала "Златни ръце" всяка акушерка направи автентичен отпечатък на дясна ръка", разказва Ангелина Йотова от Белоградчик. В града на скалите е изпълнен и ритуалът по измиване на ръцете на акушерката. Гостите и участниците в тържеството са поръсени и с вода от три свети места, допълни Йотова.

В друга видинска община- Кула, на днешния ден в празника участват младите жени, родили през изтеклата година, както и млади невести. Сутринта те поливат на бабата да се измие и я даряват с риза, престилка, кърпа и чорапи. На обяд идват отново с прясна пита, баница, печена кокошка и вино. Празникът завършва с къпане на бабата, която отнасят на ръце у дома. Днес, младите жени, родили през изтеклата година се събират и с музика, песни, кръшни народни хора, предвождани от най-старата баба, се отправят да честитят празника на лекарите и акушерките, след което се веселят на площада.

© Снимка: Галина Ганова

На тържеството за Бабинден във Враца стана ясно, че по сметката на МБАЛ "Христо Ботев" вече са преведени 300 хиляди лева от Министерство на здравеопазването, с които трябва да се извърши ремонта на Акушеро-гинекологичното отделение. Това обяви депутатът д-р Янко Здравков. Средства за закупуване на апаратура за отделението обеща градоначалникът на Враца Николай Иванов. В следващите 2 месеца се очаква в отделението да бъде получен и модерен ехограф. На тържеството бяха наградени 4 акушерки, които са работили най- много през миналата година- Мария Воденичарска, Янка Найденова, Валерия Тодорова и Калина Върбанова. Боряна Петрова пък получи награда за най- добрата операционна акушерка, защото е участвала в най- много оперативни израждания на деца през 2012 година. Призове имаше и за три дами от Неонатологичното отделение, където се приемат по- тежките случаи на бременност и родени деца- Милена Миленова, Милена Найденова и Йорданка Стоянова. За да спазят традицията бяха измити и ръцете на акушерката. Във АГО на МБАЛ "Христо Ботев" във Враца работят 9 акушер-гинеколози , 21 акушерки и 7 санитарки. Началник на отделението е д-р Иван Кръстев. От началото на годината досега в него са проплакали 25 бебета, 13 момчета и 12 момичета.

В мездренското село Лик традицията за празнуване на Бабин ден на 21 януари се спазва от много години. И днес салона на читалището се изпълни с хора, които изказаха своята признателност към гостите им: д-р Илиана Михайлова- управител на МБАЛ в Мездра и д-р Емилия Страшмирова- личен лекар на селото. През изминалата година селото има нов жител- Давид, а за спазване на традицията неговата майка поля с вода ръцете на лекарките. Освен бабите които някога са бабували и акушерките и гинеколозите ,чийто празник е днес, ликчани почитат и всички останали баби, които с любов отглеждат своите внучета.

Тази вечер в Козлодуй ще отбележат Бабинден с концерт на капанския ансамбъл от Разград. Четиридесет и трима изпълнители- танцьори, певици и оркестър ще представят смесена концертна програма, която съдържа част от най-новия спектакъл "Съприкосновение". Публиката ще може да види песни и танци от различни региони на страната. Концертът в Козлодуй започва от 18.30 часа. Преди това през деня в общината са организирани различни чествания на деня на родилната помощ. Кметът на Бутан - Ивайло Иванов за втора поред година поднесе подаръци на бебетата, които са проплакали през 2012-та година. Той поздрави и акушерката Генка Кътовска, която се грижи за новородените в Бутан. Те са 26 за миналата година. От тях 18 момчета и осем момичета.

Денят на родилната помощ отбелязаха и в ромските квартали на Лом- "Хумата" и "Младеново", където взеха участие ромски художествени колективи.
По публикацията работи: Екип на РАДИО ВИДИН


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Полицията задържа пиян шофьор във Видин

44-годишен видинчанин , управлявал лек автомобил след употреба на алкохол, е бил задържан в полицейския арест за срок до 24 часа. На 16 юли, около 00.40 часа, на бул. „Панония“ униформени спрели за проверка кола с видинска регистрация. При тестване с дрегер пробата на шофьора отчела 2.93 промила . Той дал и кръвна проба за изследване в Центъра за..

публикувано на 16.07.24 в 11:18

Трима жители на Гъмзово влязоха в ареста за кражба

Видинските криминалисти разкриха по „горещи следи“ извършителите на кражба от частен имот в село Гъмзово , посочват от полицията във Видин. Трима местни жители – на 17, 18 и 39 години, са задържани в полицейския арест за срок до 24 часа. Обект на посегателството им били множество битови вещи – три печки, чугунена мивка, легло и др. Работата на..

публикувано на 16.07.24 в 11:14

Пореден ден с оранжев код за опасно горещо време

Оранжев код за високи температури е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. В областите Видин , Монтана и Враца максималните температури ще бъдат между 37 и 41 градуса , прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология.  След обяд над Дунавската равнина ще се развива купеста облачност и на изолирани места ще превали..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Депутати от Враца с въпроси към министър Комитова

Лошото състояние на пътищата в област Враца провокираха депутатите от ГЕРБ Красен Кръстев и Мартин Харизанов да зададат въпрос към служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.  Според стаситкитата на народните представители, две трети от над 3 360 км републикански пътища, преминаващи през Северозападна България, са..

публикувано на 16.07.24 в 07:51

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32