Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Вино да прълива през праговъ, да съ лее и прелее коно вода пръз бел Дуноф! Дай, Божъ!"

Представете си, че сте в лозов масив, който стига до хоризонта. Зад вас е стръмният бряг на река Дунав, а в ниското е останало селото, известно преди години като емблема на българското винопроизводство- Ново село, Видинско. И макар славата на марката "Новоселска гъмза" към днешна дата да е останала само в историята, хората продължават да гледат черното ароматно грозде и да правят от него домашно червено вино за чудо и приказ. В средата на февруари е точното време за начало на пролетната резитба, но нищо на полето не се почва, докато не бъде почетен патронът на селото- Свети Трифон Зарезан. Новоселяни никога няма да се откажат да вярват, че лозарството е било и все някога пак ще бъде техен основен поминък. Затова щом ножицата щракне за първи път, пресният срез се полива с най-хубавото ланшно вино. Какво точно се случва на полето после, разказва Светла Бондова:

Песъкливата почва, хълмистият терен и влагата от Дунава формират букет от условия, в който вирее неповторимата Новоселска гъмза. С това е известно Ново село, Видинско по света. И то се гордее със своята карта, наречена "Пътят на виното", защото лъчите са стъпили на три континента. Трифон Зарезан е празник на Община Ново село. Той започва с ритуала "Зарезване". Специално за празника е създаден химн за Трифон Зарезан, създаден през далечната 1961-ва година, от известния в нашия край музикален деец Софроний Ангелоев- "Ой, ти вино, новоселско вино! Кой те вкуси, той не остарява, кой те пие, той се подмладява и те слави, слави вред в страната." След изпълнението на битовата група при читалище "Земеделец 1874" от лозето излиза стария Трифон, който поздравява и се обръща с молитва към Бога за здраве и плодородие.

"Господи, милостиви Божъ! Дай ни здраве, дай ни силъ и помогни ни, Божъ, да си орежъмо лойзъта, па да й овържамо, да й окопъмо и уесън да й оберъмо. Лозе да съ вию, да съ пръвиваю от чърну земню до синьо небо. Гроздовъ да су коно праци, а зърна колко смокинье. От две гижъ да напълнимо чъбър вино, а от десът гижъ- цела каца. Да напълнимо све бъчвъ, бъчонке, тиквъ, фучие и да препълну бечовъ. Да прълива през праговъ, да съ лее и прелее вино коно вода пръз бел Дуноф! Дай, Божъ!"

А за да стигне молитвата им до Божиите уши, по многогодишна традиция чакан гост на селото за всеки Трифон Зарезан е Видинският Митрополит Дометиан, който не само благославя началото на новия трудов сезон в новоселските лозя, но и участва в ритуала по зарязването. Традиционен е и неговият поздрав:

"Да са пълни бъчвите с вино, а сърцата ни с любов. Да сте живи и здрави и да го пием в мирни и щастливи години!"

Денят завършава с веселба, на която всеки стопанин черпи с вино свое производство. На поканата на майсторите не се отказва, за да не се разсърди Свети Трифон. Казват, че няма по-голям грях от това на Свети Трифон да минеш през Ново село и да си тръгнеш трезвен! Като легенда звучи разказът на новоселяни за единствения футболен мач, игран на Трифон Зарезан насред площада, между отборите на служители на Селсъвета и на тогавашната изба на "Новоселска гъмза". Игрището било очертано с шест бурета вино, които били с канелки. Това е единственият мач в историята на футбола, в който удари се изпълнявали единствено и само от ъгъла и от страничната линия. Резултатът бил 2:1 за Селсъвета...
Вижте още

Във Враца отбелязаха Международния ден на хората с редки болести

От липса на държавно финансиране за лечение на редки болести се оплакаха близки на страдащи от този тип заболявания. Днес във Враца с различни инициативи беше отбелязан Международния ден на хората с редки болести. За популяризиране на проблемите им бяха раздадени информационни материал, а също така - маски и дезинфектанти с логото на кампанията.

публикувано на 28.02.21 в 15:44

Млад мъж загина при ПТП във Врачанско, четирима са ранени

Млад шофьор загина в тежка катастрофа във Врачанско, а четирима пътници в колата му са ранени. Инцидентът е станал снощи към 19.30 часа на третокласния път между Бяла Слатина и Горна Бешовица. Лек автомобил, управляван от 20-годдишен шофьор /Н.А./ от романското село Камено поле се е забил в крайпътно дърво. Водачът е издъхнал в линейката на път..

публикувано на 28.02.21 в 15:37

ОДБХ започват проверки на здравословното състояние на пчелните семейства

От утре, 01.03.2021 г., Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) започват проверки в цялата страна на здравословното състояние на пчелните семейства и тяхната регистрация, съобщават от пресцентъра на БАБХ. Целта на контрола, който ще се извършва от официалните ветеринарни лекари (ОВЛ), е да се проследи общото здравословно..

публикувано на 28.02.21 в 14:30

Пандемията от COVID-19 увеличила заплатите във Врачанско

Пандемията от коронавирус се е отразила добре на заплатите във Врачанско. Средната брутна месечна работна заплата в областта за октомври 2020 г. е 1 316 лв., за ноември – 1 366 лв. и  за декември – 1 397 лева, съобщават от Националния статистически институт. През четвъртото тримесечие на 2020 г. средната месечна работна заплата нараства..

публикувано на 28.02.21 в 13:00
Акад. Богдан Петрунов

Академик Петрунов: Ваксината на Astra Zeneka/Oxford показва вече над 80% ефективност

Последните изследвания на шведско-английската ваксина Astra Zeneka/Oxford показват над 80 % ефективност при прилагането й срещу COVID-19. Това заяви за Радио Видин академик д-р Богдан Петрунов, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести: " Най-първите изследвания бяха, че ефективността е 60 - 62%, сега се оказва, че тя достига..

публикувано на 28.02.21 в 11:48

В Пудрия днес избират кмет

Частични местни избори за кмет се провеждат днес и в криводолското село Пудрия. До частичния вот се стигна след оставката на кмета на селото миналата година. Двама кандидати, издигнати съответно от ГЕРБ и ВМРО-БНД, ще участват в изборите. Кандидатът на ГЕРБ е Цветан Андров, а ВМРО-БНД издига кандидатурата на Дилян Димитров. Избирателите в Пудрия..

публикувано на 28.02.21 в 09:20

Молебен и водосвет във Враца в Международния ден на редките болести

Враца ще отбележи днес с молебен и водосвет Международния ден на хората с редки болести. Инициативата ще се проведе под мотото "Ние сме много, ние сме силни, ние сме обединени ”. Тя се организира съвместно с Национален алианс на хора с редки болести и студенти от филиала на Медицински университет – София. Главната цел на кампанията е да..

публикувано на 28.02.21 в 08:33