Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможностите за туризъм показва Северозападът на международно изложение

Възможностите за туризъм в областите Видин, Враца и Монтана ще бъдат представени на международното изложение "Ваканция СПА ЕКСПО 2013". Туристическата борса ще се проведе от 14 до 16 февруари в "Интер експо център" в София. В 30-то издание на изложението ще се включат участници от Европа, Азия и Африка.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Фирми и организации от Видин ще се представят със свой щанд за пореден път на международната туристическа борса. Боляри от видинската Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" ще привличат посетители към видинския щанд, каза за РАДИО ВИДИН Евтим Стефанов, председател на Агенцията за регионално развитие и бизнес център Видин:

"Учениците ще се облекат като древни боляри и болярки и по този начин ще привличат повече посетители към видинския

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

щанд и ще разпространяват материали за Видин и Белоградчик и хотелите в двата града. Ще покажем и промоциалнални материали за велотуризма от Белоградчик- пещера Магура- Чипровци, както и от другата страна в Сърбия."


Общинската управа на Враца е подготвила атрактивно представяне на възможностите за туризъм в града и региона. Общината ще

© Снимка: Община Враца

има свой щанд от 24 кв. м, за който е разработена специална концепция. На него ще бъдат показани възможностите за културен, фестивален и атракционен туризъм във Врачанския Балкан и региона. Участниците, които ще представят свои туристически продукти са Регионалният исторически музей, Мемориален комплекс "Ботев път", атракционен парк "Приказката", клубовете по пара и делтапланеризъм, велоклуб "Герак", Природен парк "Врачански Балкан". За първи път ще бъдат показани и възможностите за ски- училище за деца, които се предлагат в местността "Пършевица". Гостите на щанда, за първи път, ще могат да вкусят бира от лимец. Пробването на екзотичната напитка ще е съпроводено с представяне на открития раннонеолитен обект край с. Оходен. Туроператорска фирма ще предложи на гостите дву-, три-, четири- и шестдневни туристически пакети за отдих във Врачанско. Сред участниците ще са също хотели, места за настаняване, къщи за гости. Младите актьори от театрална група "ТЕМП", в рамките на дните на изложението, ще направят премиерата на новата артистична реконструкция - "Светилище на слънцето". Реконструкцията представя откритото в местността "Валога" светилище на слънцето, което е без аналог в Европа.


И монтанските общини Вършец, Берковица, заедно със софийската община Годеч ще участват на съвместен щанд на туристическото изложение.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

"Вършец ще представи брошури, дипляни, картички, в които ще представя хотелите в града, атракциите, забележителностите и културния календар на общината",
обясни Даниела Лилова, експерт по туризъм от Туристическия информационен център във Вършец. Тази година ще бъде второто съвместно участие на Община Вършец на туристическата борса, допълни експертът:

"През 2010 година бяхме със сръбската община Соко баня, но до момента, за 8- ма или 9- та година винаги сме били на самостоятелен щанд."

Броят на туристите в регистрираните и категоризираните хотели, къщи и самостоятелни стаи за гости в курортния град през изминалата 2012 г. възлиза на 30 000 души според данните на Туристическия информационен център. Средната заетост на легловия фонд е била 15 %.
По публикацията работи: Екип на РАДИО ВИДИН

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Работилница по дърворезба ще се проведе във Видин

Центърът за личностно развитие "Свободата да съм" във Видин организира работилница по дърворезба . В нея могат да се включат ученици на различни възрасти. Работи се основно с природни материали, казва Стоян Колев, преподавател по художествено обработване на дърво, майстор към Занаятчийската камара във Видин, който ще води работилницата:..

публикувано на 11.07.24 в 12:00
Комисар Стилиян Пешев, директор на РДПБЗН-Видин

Комисар Стилиян Пешев: Все още пожарната обстановка е нормална във Видинско

За момента няма усложняване на пожарната обстановка на територията на област Видин . Не трябва обаче да се пренебрегва опасността от пожари, каза директорът на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Стилиян Пешев : "Все още пожарната обстановка на територията на областта е нормална. Имам предвид, че..

публикувано на 11.07.24 в 11:34

Три са жертвите на пътя в област Враца през юни

Трима души са загинали по пътищата във Врачанско през юни, личи от месечния анализ на пътния травматизъм . Средно по 2.5 пътно-транспортни произшествия (ПТП) са ставали всеки ден. Общо 71 са ПТП-тата през юни, като властите са отчели като тежки една трета от тях – 28. При катастрофите са загинали 3-ма и са били ранени 27 души. В сравнение..

публикувано на 11.07.24 в 11:16

Разследват убийство на възрастна жена в село Мокреш

Полицията в Лом работи по разкриването на убийство на 81-годишна жителка на село Мокреш , община Вълчедръм, съобщават от Областната дирекция на МВР. Тялото на починалата е открито на вчера, 10 юли, около 08:15 часа от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва.  При извършения оглед трупът е открит на легло в лятна кухня в къщата на..

публикувано на 11.07.24 в 11:08

Полицията предупреди младеж от Козлодуй след видео с рисково шофиране

18-годишен шофьор от Козлодуй получи протокол за полицейско предупреждение, след като публикува в социалните мрежи видео как кара кола със скорост над допустимата . Полицията е снела сведения от него и е образувала преписка за проява на хулиганство. Работата по случая продължава. 

публикувано на 11.07.24 в 10:06

Община Монтана раздава безплатна вода заради жегите

В Монтана раздават вода заради високите температури . Пунктът е на централния площад "Жеравица", пред сградата на Общината. Безплатна вода заради жегите раздават от Община Монтана. Служители на администрацията предлагат бутилирана минерална вода на пункта на площад "Жеравица". Любомир Пенков , заедно с колегите си, раздават вода в следобедните..

публикувано на 11.07.24 в 09:36

Провериха предприятия във Врачанско

Инспектори от Враца провериха 87 предприятия от различни отрасли на икономиката, като 7 от тях са инспектирани за първи път. Инспектирани са и 16 работещи чужденци в региона и едно непълнолетно лице. За периода са извършени и 12 проверки по постъпили сигнали от граждани и организации, и 23 проверки за изпълнение на дадени предписания. Общо..

публикувано на 11.07.24 в 07:55