Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трифон Зарезан или Свети Валентин- изберете сами

Денят на лозарите и винарите Трифон Зарезан и Денят на влюбените Свети Валентин е днес. От хилядолетия се прави и пие вино по нашите земи и е традиция да се отбелязва денят на лозарите и винарите. Българският празник е в чест на Свети Трифон, който се счита за пазач на лозята. Според народната традиция колкото повече вино се изпие и пролее на празника, толкова е по- голям ще е добивът през новия лозарски сезон. Днес се извършва ритуалното зарязване на лозята, което подсеща за приближаването на пролетта и началото на селскостопанската дейност.

© Снимка: БГНЕС

Католическият празник Свети Валентин е приет за деня на влюбените. Този празник е повод за изпращане на поздравителни картички, подаряване на шоколадови бонбони и балони във формата на сърца. Интересно е, че и двамата светии са живели почти по едно и също време- в първите векове на новата ера, и двамата имат лечителска дарба, и двамата я проявяват, докато лежат в килията и чакат мъченическата си смърт на кладата. И двамата са ревностни християни и са загинали точно заради това. Можете сами да изберете кой празник да празнувате- Свети Валентин в романтична обстановка, далеч от забързаното ежедневие или Трифон Зарезан в компанията на приятели и хубаво вино. А защо не и двата?

"Ако спазваме църковните канони, трабва да празнуваме Трифон Зарезан на 1 февруари. Свети Валентин се празнува по католическия календар. Единият празник е за плодородие и да има грозде, а виното от него ни създава настроение. Свети Валентин празнува любовта, защото човек трябва да бъде обичан и да обича. Трифон Зарезан е шумен, всенароден празник. Свети Валентин през последните години набира скорост и все повече се тачи. Но традициите и новациите вървят винаги заедно. Хубавото е, че хората имат сили да празнуват", каза в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН етнографът от Чипровци Анюта Каменова.

17 години вече в България имаме и Винена партия. На 1- ви февруари отбелязваме Трифон Зарезан, на 14- ти е Ден на лозаря, каза председателят на Винената партията- Иван Лулейски:

"От 1- ви до 14- ти сме ги нарекли Зарезанови празници. Който иска да членува в партията ни, трябва да обича виното, да се труди в лозята, да има собствено вино и най- вече да е позитивно настроен. От Северозапада имаме само в Мездренско партийни членове."

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Във Видинско, селото, известно преди години като емблема на българското винопроизводство е Ново село, където и до днес пролетната резитба не се почва, докато не бъде почетен патронът на селото- Свети Трифон Зарезан. Празникът започва с ритуала "Зарезване", разказва сътруникът ни там Светла Бондова. Специално за празника има и химн за Трифон Зарезан, създаден през далечната 1961-ва година, от известния в този край музикален деец Софроний Ангелоев. След изпълнението на битовата група при читалище "Земеделец 1874" от лозето излиза стария Трифон, който поздравява и се обръща с молитва към Бога за здраве и плодородие. По многогодишна традиция чакан гост на селото за всеки Трифон Зарезан е Видинският Митрополит Дометиан, който благославя началото на новия трудов сезон. Денят завършава с веселба, на която всеки стопанин черпи с вино свое производство.

А какво знаят пък най- малките, както за традиционния за страната ни празник на виното, така също и за все по- тачения през последните години Ден на влюбените- това попитаха децата Ани Цекова и Лилия Димитрова.

"Ние празнуваме Трифон Зарезан. На този ден отиваме до лозята с хоро, където се зарязва, после големите се събират в един салон и празнуват до късно. ... За Свети Валентин ще правим картички, които трябва да са много цветни. Това е Ден на влюбените", казват децата за днешните празници.
По публикацията работи: Лилия Димитрова и Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00